Dream team na lato!

Żar leje się z nieba, a ma być jeszcze goręcej i goręcej... Nasz organizm potrzebuje nawodnienia, a skóra nawilżenia. Gdzie szukać rozwiązania? W letnich, soczystych, intensywnie kolorowych owocach lata - arbuz i melon! Oba nisko kaloryczne, w składzie zawierające przede wszystkim wodę, więc bez większych konsekwencji włączajmy tę naturalną słodycz do naszej letniej diety.


Polecani dietetycy


Owoce  te są trochę jak jajko niespodzianka;)  Arbuz z zewnątrz duży, zielony w zabawny pasiasty wzorek, a w środku kryje intensywnie czerwony, nakrapiany czarnymi pestkami miąższ. Melon, powierzchownie żółty z szarymi zmarszczkami na skórce, a wnętrze intensywnie zielone z biało-żółtymi pestkami. Na co byśmy się nie zdecydowali, to dostarczymy naszym podniebieniom wyjątkowego orzeźwienia na upalne letnie dni.
 

Kula ognista.. arbuz.....jeść go z pestkami czy bez?
Naturalnie, że z pestkami. To właśnie w nich kryje się najwięcej wartości odżywczych. Jednak jeśli decydujemy się na zdrowe arbuzowe pestki, to trzeba pamiętać, że wówczas wzrasta już kaloryczność owocu, ale nie drastycznie;)
Jakie właściwości mają pestki z arbuza? Przede wszystkim zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, co wpływa na zmniejszenie wolnych rodników, działają antynowotworowo, wspierają leczenie cukrzycy, wykazują działanie antygrzybicze i antybakteryjne. Ponadto pestki z arbuza jedzone regularnie, pomogą obniżyć ciśnienie krwi, poprawią pracę układu pokarmowego, będą naturalnym wspomaganiem w leczeniu chorób wrzodowych  żołądka. 
Pestki arbuza są bogate w żelazo, więc poprawią kondycję włosów i skóry, a magnez i potas w nich obecny będzie oddziaływał na układ nerwowy i krążenia. Pestki arbuza same w sobie są także dobrym  źródłem białka dla wegan, a także mogą przyczynić się do wzrostu potencji. Ale jak to ze wszystkim bywa - nie wszystko od razu ;)
Jak spożywać pestki z arbuza?
Można je potraktować jak każde inne pestki i uprażyć na patelni z ulubionymi przyprawami albo zaparzyć z nich napar i wypić w formie herbacianego napoju. Dostępny jest także olej z pestek arbuza, który wyjątkowo pozytywnie zadziała na naszą wątrobę.
A w jakiej arbuzowej odsłonie najlepiej schłodzić nasze ciało?
Proponujemy arbuzowy sorbet lub arbuzową granitę z limonką, imbirem i miętą! Pycha! :)
 

Melonowa rozkosz ... czyli druga połowa dream team'u na sierpniowe upały:)

Melon to także bardzo popularny latem owoc, który dobrze schłodzony z pewnością poprawi nam nastrój i dostarczy porcję ochłody dla naszego ciała:) Melon jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem, z uwagi na dość sporą zawartość potasu. Dzięki witaminom z grupy B, owoc ten pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, pomoże w zasypianiu czy zniwelowaniu stresu i napięcia emocjonalnego.Spożywanie melonów poprawi poziom cholesterolu we krwi, wzmocni odporność organizmu i zbawiennie wpłynie na kondycję skóry. Nawilży ją, poprawi elastyczność z uwagi na zawartość witaminy A i C. Podobnie jak w przypadku arbuza, z uwagi na dużą zawartość wody, melon działa moczopędnie, co także przyczyni się do szybszego oczyszczania organizmu i usuwania zbędnych toksyn  z naszego ciała.
Koniecznie wypróbujcie koktajl z melona z cytryną, miodem, lodem i miętą lub w wersji alkoholowej połączcie melona z limonką i prosecco lub innym winem musującym:)
Obowiązkowa przynajmniej jedna kostka lodu!:)
 
Wytrwałości w upałach z naszym owocowym Dream Team'em ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Recepta na długowieczność :)

Brzmi dobrze :) Może ktoś kiedyś wymyśli złoty środek na długowieczność, ale na takie rozwiązanie musimy z pewnością jeszcze chwilę zaczekać :) Z resztą gdyby każdy żył 100 lat a może i więcej, życie byłoby spektakularnie nieprzewidywalne, dające mnóstwo możliwości, z pewnością o kilka lat więcej możliwości niż w dzisiejszych czasach ... tylko pytanie jak z tych możliwości korzystać pełnią sił ... skoro zdrowie już nie to ;) Dziś podpowiemy Wam, jakie produkty powinny być włączone do
codziennego menu, aby przedłużyć sobie życie o kilka ładnych lat w zdrowiu i dużej sprawności dzięki zdrowej diecie:)

Co dobrego można przygotować z dyni?

Tak naprawdę bardzo dużo ciekawych i smacznych potraw :) . W związku z tym, że sezon dyniowy w pełni warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Dynię podawać możemy w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie. Oto kilka pomysłów:

6 grudnia - czas nakarmić Mikołaja :)

Dziś długo wyczekiwany dzień, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych ? A jaki? Mikołajki oczywiście, czyli wstęp do wielkiego świątecznego szaleństwa? W witrynach sklepowych co prawda dawno już świecą się lampki ubranych sztucznych choinek, które mrugają do nas zza każdego rogu a po wrzuceniu monety, ukłoni nam się wielka postać Mikołaja śpiewającego Jingle Bells. Tego dnia także najczęściej rozgłośnie radiowe po raz pierwszy w roku puszczają nieodzowny hit  Last Christmas czyli jednym słowem sezon bożonarodzeniowy uważa się za otwarty :)

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia