Koszmar dzieciństwa - szpinak :)

Zielony, papkowaty, bez smaku.... tak z pewnością kojarzy się nam szpinak, kiedy sięgniemy pamięcią do czasów przedszkolnych ;) Ale czy faktycznie takie wspomnienie powinno  ciągnąć  się za nami w nieskończoność ? Nie zgadzamy się na to, dlatego czas na nowe otwarcie - szpinak w smacznej, zdrowej, wartościowej odsłonie. Zaczynamy! :


Polecani dietetycy

 Rodowód perskiego ziela


Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Jego korzenie sięgają rejonów środkowo- zachodniej Azji. W VII w. szpinak został przesłany w prezencie przez władcę Nepalu do Chin i wówczas otrzymał nazwę "perskiego ziela". Maurowie w IX w. przywieźli liście szpinaku na Sycylię i tak warzywo to zagościło w Europie. XII wiek to podbój Hiszpanii, XIII w. Niemiec, XIV w. Anglia i Francja. Legenda głosi , że Królowa Francji Katarzyna Medycejska tak polubiła smak szpinaku, iż nakazała jego podawanie do każdego posiłku. W Polsce swoją karierę szpinak rozpoczął w XVII wieku. Na 8 mln ton produkcji światowej tych bogatych w wartości odżywcze drogocennych liści, aż 7 mln pochodzi z Chin, Japonii, Korei oraz Pakistanu.
 

Charakterystyka szpinaku 


Szpinak jest rośliną jednoroczną, która dorasta do 50 cm wysokości. Natomiast korzeń tego warzywa może osiągnąć długość 180 cm. Liście stają się coraz większe, im wyżej się znajdują. Kształt liści jest najczęściej owalny lub trójkątno-strzałkowaty.
 

Kaloryczność, witaminy i składniki mineralne


* 100 g szpinaku = 23 kcal;
* witamina C - 28.1 mg w 100 g warzywa;
* witamina  A, B6, E, K, kwas foliowy;
* potas - 558 mg w 100g warzywa;
* wapń - 99 mg w 100 g warzywa;
* magnez - 79 mg w 100 g warzywa;
* sód - 79 mg w 100 g warzywa;
* białko - 2,9 g w 100 g warzywa;
* błonnik - 2.2 g w 100 g warzywa.
* luteina - 11.93 mg w 100 g surowego warzywa, 7,04 mg w 100 g gotowanego warzywa.

 
Właściwości szpinaku


* zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby zwyrodnieniowe poprzez zawartość antyoksydantów;
* spowalnia procesy miażdżycowe;
* opóźnia starzenie się komórek i poprawia wygląd skóry;
* chroni wzrok: poprawia ostrość widzenia, przeciwdziała powstawaniu zaćmy, opóźnia proces starzenia plamki żółtej;
* zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia - obniża ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza poziom złego cholesterolu, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi;
* wpływa pozytywnie na układ nerwowy - obniża napięcie, łagodzi stres;
* chroni przed osteoporozą;
* przyczynia się do prawidłowego utrzymania stanu zębów i kości.
 
Ostrożności nigdy za wiele ...

Szpinak jest bardzo zdrowym warzywem, jednak w przypadku osób obciążonych jednostkami chorobowymi, spożywanie szpinaku powinno być w pełni kontrolowane lub wykluczone. Dlaczego ? Szpinak w nadmiarze może zaszkodzić osobom cierpiącym na dne moczanową, kamicę nerkową, w tym kamicę szczawianową. Jeśli ktoś choruje na tego rodzaju schorzenia, powinien wykluczyć szpinak ze swojej diety aby nie doprowadzić do nagłego ataku choroby. Szpinak nie jest polecany osobom mającym problemy z nerkami, osteoporozą, wątrobą czy reumatyzmem.
 

Zastosowanie szpinaku w kuchni


Zastosowanie szpinaku w kuchni jest bardzo szerokie. W czym świetnie sprawdzi się szpinak?
* w sezonie - tylko świeże liście szpinaku, które można łączyć np. ze świeżymi owocami, serami, orzechami itp., tworząc smaczne, orzeźwiające sałatki;
* szpinak może być też składnikiem farszu do pierogów, naleśników, omletów, tart, zapiekanych ciast francuskich, tworząc wytrawne danie;
* może być dodawany do makaronów z innymi dodatkami mięsno - warzywnymi;
* może stanowić bazę do zdrowych koktajli / smoothie;
* mrożony, można użyć zimą jako dodatek warzywny do dania głównego i przyrządzić go na oliwie z odrobiną czosnku.
 

Ciekawostki o szpinaku :)



*
Popeye - bohater komiksów stworzony w 1929 r.; marynarz, który bardzo lubił bójki a żeby mieć wystarczająco siły fizycznej - zjadał  puszkę szpinaku :)
* Przez bardzo długi czas szpinak był uznawany za bardzo dobre źródło żelaza, co prawdą do końca nie jest; mit ten wynika po prostu z błędu sekretarki, która tworząc raport z badań amerykańskiego naukowca wpisała, że w 100 g szpinaku znajduje się 30 g żelaza a prawidłowa wartość to... 3g na 100 g warzywa;
* Sławę szpinak w XIX w. zyskał dzięki pielęgniarkom od św. Wincentego, które zajmowały się chorymi i ubogimi, których to poiły czymś w rodzaju nalewki/ wina ze szpinaku, która przywracała zdrowie i siły witalne.
 
Szpinak to samo zdrowie na talerzu. Jeśli jeszcze nie wprowadziliście go do codziennej diety,  czas to zrobić! Koniec koszmaru z przeszłości! Czas na nowe rozdanie szpinakowej porcji zdrowia :) Wypróbujcie sami a przekonacie się, że było warto :)
Przyjemnie zielonych doznań z perskim zielem ;)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta czyli dekalog bożonarodzeniowej rozpusty

Czas świąt to jak wiadomo okres pokus, różnych odstępstw, grzechów dietetycznych mniejszych i większych, dlatego trzeba wdrożyć w życie" dekalog świątecznej rozpusty" :) Dekalog ten nie pozwoli nam tak do końca zatracić się w bożonarodzeniowych tradycyjnych daniach oraz ulec świątecznemu obżarstwu ;)

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Zmieniamy dietę na... zimową!

Robi się coraz chłodniej, zima w pełni króluje już zarówno w pogodzie, jaki i na naszych stołach. Na co warto zwrócić uwagę w diecie, aby nie przybrać dodatkowych, zupełnie niepotrzebnych kilogramów, mieć silny układ odpornościowy i dobry humor?

Elżbieta Gmurczyk
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?