Recepta na długowieczność :)

Brzmi dobrze :) Może ktoś kiedyś wymyśli złoty środek na długowieczność, ale na takie rozwiązanie musimy z pewnością jeszcze chwilę zaczekać :) Z resztą gdyby każdy żył 100 lat a może i więcej, życie byłoby spektakularnie nieprzewidywalne, dające mnóstwo możliwości, z pewnością o kilka lat więcej możliwości niż w dzisiejszych czasach ... tylko pytanie jak z tych możliwości korzystać pełnią sił ... skoro zdrowie już nie to ;) Dziś podpowiemy Wam, jakie produkty powinny być włączone do
codziennego menu, aby przedłużyć sobie życie o kilka ładnych lat w zdrowiu i dużej sprawności dzięki zdrowej diecie:)



Polecani dietetycy

Kto żyje najdłużej na świecie? Mieszkańcy Sardynii (Włochy), Okinawy (Japonii), następnie obywatele miasta Nicoya (Kostaryka)a także Limy Lindy (Kalifornia) czy Ikarii (Grecja). Są to osoby, które nie tylko mogą się poszczycić długimi latami życia ale dodatkowo niezwykłą sprawnością psychiczną, intelektualną jak i kondycją fizyczną. Tylko pozazdrościć :)

Tytułem wprowadzenia:
Jakie geny są odpowiedzialne za długość życia?
Geny jakie dziedziczymy mogą determinować długość naszego życia nawet w 20%. Należą do nich m.in:
* ABO - decyduje o grupie krwi;
* HLA - oddziałuje na system immunologiczny organizmu;
* CDKN28 - normuje cykle komórkowe;
* SH2B3 - limfocyty.

Czy tylko geny czyli nasze zaprogramowanie ma znaczenie w procesie długowieczności?
Oczywiście, że nie. Bardzo duży wpływ na długość naszego życia mają
przyzwyczajenia i szeroko rozumiany styl życia.

Oto kilka ciekawostek:
* osoby lubiące czytać żyją dłużej - czytanie około 2 godzin książek tygodniowo może wydłużyć nasz żywot nawet do 2 lat;
* posiadanie zwierzaka w domu np. psa także może wydłużyć nasz czas na ziemi - zwierzęta wpływają na redukcję stresu, ukojenie nerwów a także siłą rzeczy motywują do zwiększonej aktywności fizycznej... lub przykro to pisać.. do jakiejkolwiek aktywności fizycznej;
* osoby mające predyspozycje do dobrej organizacji w swojej przestrzeni będą żyć dłużej, ponieważ organizm wysyła podświadomie sygnał oczekiwania na dłuższą sprawność, efektywność, wydajność;
* spóźnialscy także żyją dłużej - nie dość, że mają szansę spędzić mniej czasu w pracy w całym swoim życiu... może nie wszystko trzeba odrabiać ;), to jeszcze takie zachowanie wydłuży im życie; podobnie u osób, które mają bardzo lekkie podejście do życia - nie stresują się, nie przejmują się... można zaryzykować stwierdzenie - są szczęśliwi ;)

3 podstawowe aspekty, które także przedłużą nam życie i bezapelacyjnie należy o tym pamiętać:
* dieta;
* rodzina, przyjaciele, znajomi;
* sport, rekreacja, wysiłek fizyczny.

Na pierwszym miejscu pojawiła się dieta, dlatego w tym miejscu zatrzymamy się chwilę dłużej. Co jeść, by dłużej żyć?
- produkty z pełnego ziarna, które są bogate w błonnik i witaminy; ich spożywanie może zniwelować powstanie takich stanów chorobowych jak cukrzyca, czy szereg chorób związanych z sercem;
- nabiał - chroni i wzmacnia układ krążenia, jest źródłem wapnia i witaminy D, która poprawia nam nastrój a jednocześnie minimalizuje poziom stresu, czyli w tym przypadku opiekujemy się naszym układem kostnym i nerwowym;
- oliwa z oliwek - główny składnik diety śródziemnomorskiej, z której słyną m.in. Włosi; włączenie jej do diety spowoduje naturalną ochronę dla tętnic, serca a także składniki w niej zawarte będą działać
antynowotworowo, antymiażdżycowo;
- trochę kofeiny czyli kawa - ale nie ta rozpuszczalna, tylko prawdziwa, mielona - wpływa pozytywnie na układ nerwowy, minimalizuje powstanie cukrzycy i zawiera sporo antyoksydantów;
- kiełki - jak mowa o antyoksydantach, to nie wypada nie wspomnieć o kiełkach; chronią przed wolnymi rodnikami;
- naturalny antybiotyk czyli czosnek - postać surowa zagwarantuje dobry cholesterol, dobre ciśnienie a dodatkowo wytworzy ochronę antynowotworową;
- pomidor - tutaj też chronimy nasz organizm przed chorobą antynowotworową a jednocześnie dbamy o serce, zmniejszając ryzyko zawału;
- czerwone wino - źródło zagadkowego resweratrolu; resweratrol to antyoksydant, który ma szeroką funkcję - opóźnia procesy starzenia, chroni przed chorobą Alzheimera i nowotworami;
- przyprawy - ich ostrość poszerza naczynia krwionośne a to z kolei dotlenia nasze szare komórki.

Jak widzicie dietą, stylem życia i uwarunkowaniami genetycznymi, choć to już niezależne od nas, możemy przedłużyć sobie życie. Nieśmiertelni nie będziemy, byłoby to niebezpieczne ale poprawić jakość naszego życia zawsze możemy. Pamiętajcie, na to nigdy nie jest za późno. Długowieczność tak ale w zdrowiu i dobrej kondycji fizycznej i intelektualnej!
Może ktoś pobije rekord najstarszej Polki - 113 lat lub Polaka - 117 lat?
Jestem pełna nadziei ... ale zakładów nie będę robić ;)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta czyli dekalog bożonarodzeniowej rozpusty

Czas świąt to jak wiadomo okres pokus, różnych odstępstw, grzechów dietetycznych mniejszych i większych, dlatego trzeba wdrożyć w życie" dekalog świątecznej rozpusty" :) Dekalog ten nie pozwoli nam tak do końca zatracić się w bożonarodzeniowych tradycyjnych daniach oraz ulec świątecznemu obżarstwu ;)

Trele MORELE! :)

Na drzewach widać, że już się zielenią a za chwilę przybiorą swoją właściwą pomarańczową barwę z czerwonym rumieńcem lub też dojrzeją w promieniach słońca do barwy intensywnie żółtej. Są okrągłe, z pestką w środku, mniejsze niż brzoskwinia czy nektarynka. O czym mowa? O moreli rzecz jasna. Za chwilę zacznie się sezon na te owoce, więc podpowiadamy, co kryje w sobie morela, jakie ma właściwości zdrowotne, dlaczego warto je spożywać a także jak wykorzystać te owoce w domowym "przemyśle
gastronomicznym".

Sierpniowe smaki: jabłka

Pierwsze co kojarzy mi się z tematem jabłek to ... piosenka :) "O, jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snu, gdzie spojrzeć jabłuszko, jabłuszko tam i tu, jabłuszko pełne snu (...)". Rozpoczęliśmy muzycznie, ale nie zapominamy o kartce z kalendarza - wszak druga połowa sierpnia inauguruje sezon na jabłkowe, szerokie menu, więc warto dowiedzieć się, jaki pożytek dla naszego zdrowia przyniesienie " jabłuszkowa dieta" :) Jak ciekawie przetworzyć jabłka i podać je naszym najbliższym, a może po prostu najlepszy smak to surowy, zerwany prosto z drzewa owoc? :)

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia