Jak przechowywać kawę?

O kawie już było, ale ostatnio pacjentka pytała mnie czy można ją przechowywać w lodówce. Otóż nie jest to najlepszy pomysł. Ziarna kawy łatwo pochłaniają zapachy. W związku z czym trzymając je w lodówce mamy dużą szansę na wypicie napoju kawowego z nutą ryby/kiełbasy/brokuła czy innego produktu, który akurat w lodówce przechowujemy.


Polecani dietetycy

A chyba nie o to nam jednak chodzi Nawet jeśli kawa zamknięta jest w szczelnym opakowaniu i nie wchłonie zapachów to szkodzić jej będzie niska temperatura. Niszczy ona olejki odpowiedzialne za smak i aromat kawy a także sprzyja wilgotnieniu ziaren. Najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu.

Zatem czas na kawę .

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak jemy nad polskim morzem? - refleksje żywieniowe

Sezon wakacyjny dobiegł końca. W zeszłym roku pokusiłam się o napisanie kilku słów na temat żywienia i oferty gastronomicznej po pobycie nad polskim morzem. W tym roku czynię to samo, aby sprawdzić czy jest choć trochę lepiej, ... czy wręcz odwrotnie.
Niestety wieści, jakie przyniósł kilkudniowy pobyt na wybrzeżu nie są zbyt optymistyczne. Tym razem przesuwamy się trochę na lewo od Trójmiasta. Ustka ... piękne miasteczko położone na Wybrzeżu Słowińskim, wspaniale zachowane ale co z propozycjami konsumpcyjnymi? Jakie posiłki możemy znaleźć w ofercie punktów gastronomicznych i restauracji usteckich?

Tylko kawa jest dobra na rozbudzenie?

I zaczęło się.. budzik dzwoni tradycyjnie o 05.00, a Ty budzisz się jakby w innej rzeczywistości niż kilka tygodni temu. Ciemno, zimno, na zewnątrz nie słychać jeszcze żadnych oznak życia. Jeszcze 5 minut... może będzie lepiej. Drzemka.. Budzisz się po 20 minutach i nagle...pośpiech, stres, jak tu włączyć tryb turbo aby wejść do świata żywych?

Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.

Elżbieta Gmurczyk
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?