Lato zbliża się ku końcowi, niestety. A wraz z nim powoli znikają sezonowe owoce. Proponuję wykorzystać je do maksimum, póki jeszcze są. Następne dopiero za rok. Oto kilka przepisów ? smacznych, zdrowych i przyjemnych w smaku
Twarożek z brzoskwinią/nektarynką [1 porcja] - 1 opakowanie serka wiejskiego light, 1 średnia brzoskwinia/nektarynka, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, cynamon. Brzoskwinię/nektarynkę drobno pokroić. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Serek połączyć z brzoskwinią/nektarynką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe. Posypać cynamonem. Jeszcze raz wymieszać.
Koktajl jagodowy/borówkowy z konfiturą [1 porcja] - płatki owsiane, 1 szklanka jagód/borówek, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka konfitury. Do jogurtu dodać jagody, płatki i konfiturę. Wszystko razem wymieszać.
Owsianka z brzoskwinią i tymiankiem [1 porcja] - płatki owsiane, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 średnia brzoskwinia, 1 łyżeczka tymianku, cynamon, kardamon, imbir. Brzoskwinię pokroić w kostkę. Do mleka dodać cynamon, imbir i kardamon. Wymieszać i zagotować. Do wrzącego mleka dodać płatki, wymieszać. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać brzoskwinię i tymianek. Całość jeszcze raz wymieszać i gotować aż brzoskwinia będzie miękka.
Placki z borówkami [1 porcja] - 2 łyżki mąki, 1 jajko, pół szklanki mleka 1,5-2%, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka borówek, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka orzechów. Borówki połączyć z miodem. Wymieszać. Mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i orzechy połączyć ze sobą. Wymieszać. Smażyć na oliwie. Posypać borówkami wymieszanymi z miodem.
Naleśniki z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi [1 porcja] -ciasto na 2 naleśniki: pół szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: 1 średnia brzoskwinia, 1 łyżeczka wiórków kokosowych. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Brzoskwinię drobno pokroić. Połączyć z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.
Smacznego
Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.
Bardzo popularny, zdrowy, niskokaloryczny a jednocześnie nie doceniany w polskiej kuchni. Kiedyś wierzono, że przynosi szczęście a nauka dowiodła, że jego spożywanie zapewnia urodę, zdrowie i długowieczność. O kim mowa ? O selerze rzecz jasna. Jest to warzywo znane od wieków, dostępne na każdym straganie, w każdym sklepie, jednak czy jesteśmy świadomi jego właściwości i cennego źródła witamin i składników odżywczych? Wydaje się, że nie, dlatego czas to zmienić! Poznajcie selera! :)
Pierwsza połowa sierpnia za nami, a na lokalnych straganach pojawiają się piękne kolory i smaki jesieni - soczysta śliwka:) Z czym Wam się kojarzy? Mi przede wszystkim z mało dietetycznym, ale za to bardzo pysznym drożdżowym ciastem ze śliwkami i kruszonką!;))) Mniam! :))