Dieta przy wirusowym zapaleniu wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby to zakaźna choroba wywoływana przez wirusy hepatotropowe, które uszkadzają komórki wątroby doprowadzając do ich martwicy. Wyróżniamy kilka typów wirusów, a każdemu z nich przypisana jest inna litera alfabetu.


Polecani dietetycy

Omawiane drobnoustroje różnią się między sobą drogą zakażenia, wywoływaniem objawów, jak również sposobem leczenia.

W Polsce najczęściej występują zakażenia wirusami typu A, B i C.
Do wirusowego zapalenia wątroby typu A dochodzi na drodze jelitowej, poprzez spożycie skażonej żywności lub wody. Dlatego też, ten typ zapalenia nazywany jest ?chorobą brudnych rąk?.
Wirusy typu B i C przedostają się do organizmu w wyniku kontaktu z krwią lub płynami ustrojowymi nosiciela. Najczęściej do zakażenia dochodzi podczas zabiegów medycznych, kosmetycznych, a także poprzez kontakty seksualne z zakażoną osobą. Możliwe jest również przedostanie się wirusa typu B i C przez łożysko do płodu.
Zazwyczaj wirusowe zapalenie wątroby kojarzy nam się z występowaniem żółtaczki. W rzeczywistości większość przypadków WZW przebiega bez tego objawu. Niestety bardzo często choroba nie daje żadnych symptomów albo są one mało specyficzne. Na przykład może występować gorsze samopoczucie, przemęczenie, brak koncentracji. W początkowym etapie choroby mogą również pojawić się objawy grypopodobne, bóle stawowo-mięśniowe, nudności i wymioty.

Postępowanie dietetyczne w wirusowym zapaleniu wątroby
Jest ono zależne przede wszystkim od stopnia wydolności wątroby i przebiegu choroby. Warto pamiętać o kilku zasadach:
1. Podstawą diety jest spożywanie 5-6 posiłków w ciągu dnia czyli mniejszych porcji, ale częściej.
2. W każdym przypadku należy wprowadzić dietę lekkostrawną polegającą na eliminacji wszystkich produktów i potraw, które mogą podrażniać przewód pokarmowy, np. potrawy smażone, tłuste mięso, produkty z duża zawartością błonnika pokarmowego, pieczywo cukiernicze, słodycze, ostre przyprawy, alkohol.
3. Należy ograniczyć spożycie tłuszczów w diecie do 40 - 50 g. Oczywiście w diecie mogą pojawiać się tylko tłuszcze lekkostrawne czyli oleje roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, a także masło. Wskazane jest spożywanie posiłków gotowanych, rozdrobnionych, w postaci puree, delikatnie przyprawionych.
4. Owoce należy wybierać tylko w pełni dojrzałe, bez skóry również przetarte. Nie zalecane są gruszek, śliwek, agrestu, czereśni, a także owoców suszonych.
5. Do picia można wybierać wodę niegazowaną, słabe napary herbaty, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.
6. Należy zadbać o odpowiednią wartość kaloryczną diety. Przy prawidłowej masie ciała można wprowadzić dietę normokaloryczną, osoby niedożywione lub z ryzykiem niedożywienia powinny skonsultować się z dietetykiem, który ustali właściwe zapotrzebowanie kaloryczne.

Po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby dietę stosuje się jeszcze przez około 6 miesięcy, a alkohol należy bezwzględnie odstawić na rok.
Warto również pamiętać, że postępowanie dietetyczne w WZW, jak również w innych schorzeniach, ma charakter indywidualny. Osoby chore dochodzą do zdrowia, w różnym tempie. Zależne jest to od przebiegu choroby, dlatego też, zawsze trzeba pamiętać o ustaleniu właściwej diety z dietetykiem.


Mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk


Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Lody podczas diety. Jeść czy nie jeść?

W letnie upalne dni większość z nas czuje nieodpartą chęć zjedzenia pysznych i orzeźwiających lodów. Co jednak powinny zrobić osoby będące w tym czasie na diecie? Walczyć z tą słodką słabością czy poddać się jej?

Trele MORELE! :)

Na drzewach widać, że już się zielenią a za chwilę przybiorą swoją właściwą pomarańczową barwę z czerwonym rumieńcem lub też dojrzeją w promieniach słońca do barwy intensywnie żółtej. Są okrągłe, z pestką w środku, mniejsze niż brzoskwinia czy nektarynka. O czym mowa? O moreli rzecz jasna. Za chwilę zacznie się sezon na te owoce, więc podpowiadamy, co kryje w sobie morela, jakie ma właściwości zdrowotne, dlaczego warto je spożywać a także jak wykorzystać te owoce w domowym "przemyśle
gastronomicznym".

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk

Kochani! :) Po długiej przerwie wracamy do naszego cyklu wywiadów "Poznaj swojego Dietetyka" :) Do tej pory przybliżyliśmy Wam postać Małgorzaty Łyżniak i Joli Czepułkowskiej a dziś proponujemy bliżej zapoznać się z osobą niezwykle profesjonalną, kochającą życie i swoją pracę - przedstawiamy Elżbietę Gmurczyk :) Kim jest, co robi w wolnych chwilach, co jest największą pasją i największym wyzwaniem...Jesteście ciekawi ? Zaczynamy! :)

Jolanta Czepułkowska
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?