Co pływa w wodzie smakowej?

Jedną z podstawowych, ważnych i zdrowych zasad żywieniowych jest picie wody: mineralnej/źródlanej/z kranu gazowanej lub niegazowanej, zależnie od upodobań, ale NIE SMAKOWEJ.


Polecani dietetycy

Tę ostatnią tak naprawdę ciężko nazwać wodą, należałoby raczej słodkim napojem. Pić muszą wszyscy -  i duzi i mali. Nie na darmo mówi się, że większość nawyków wynosimy z domu, dlatego zadaniem rodziców jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu i bycie przykładem stosowania dobrych nawyków żywieniowych dla swoich Maluchów. Powinni oni uczyć dzieci picia, ale przede wszystkim dobrze zastanowić się czy wody smakowe naprawdę są tym, co ich potomstwo i oni sami powinni pić. Co tak naprawdę znajdziemy w  wodach smakowych? Przede wszystkim moc słodkości! I tak po kolei. Trochę teorii:

Cukier - związek, który oprócz pustych kalorii nic do organizmu nie dostarcza. Przyczynia się za to do powstania nadwagi i otyłości, negatywnie wpływa na pracę trzustki, wątroby, nerek, niszczy błonę śluzową jelit. W 250ml smakowej wody znajdziemy 2 łyżeczki cukru, w butelce 1,5 litrowej nawet do 12 ŁYŻECZEK!

Syrop glukozowo - fruktozowy - związek otrzymywany ze skrobi kukurydzianej, tańszy od cukru (co jest istotne dla producentów). Ma związek z powstawaniem otyłości, ponieważ szybciej niż cukier przekształca się w tłuszcz. Zwiększa poziom cholesterolu we krwi, upośledza działanie układu immunologicznego.

Aspartam - sztuczny środek słodzący. Może prowadzić do cukrzycy, zaburzać system hormonalny, powodować bóle głowy, zmęczenie, problemy z koncentracją.
To jeszcze nie koniec listy związków występujących w wodach smakowych. Jej pozostałe "bogactwa" to:

Sorbinian potasu - substancja konserwująca E 202. Może powodować reakcje alergiczne i podrażnienia skóry.


Benzoesan sodu - substancja konserwująca E 211. Ma działanie drażniące śluzówkę żołądka. W połączeniu z witaminą C może tworzyć rakotwórczy benzen. Niektóre badania podają, że w połączeniu z barwnikami tj. żółcień chinolinowa (E 104), żółcień pomarańczowa (E 110) oraz czerwień koszenilowa (E 124) powoduje nadpobudliwość u dzieci.


Smak i zapach tych napojów powstaje dzięki substancjom aromatyzującym pochodzenia naturalnego lub też identycznymi z naturalnymi. W niektórych wodach występują soki owocowe. Ich ilości jednak są tak małe, że nie wpływają na cechy smakowe. W obliczu tego bogactwa składników, w które wody smakowe obfitują czy nie warto się jednak zaprzyjaźnić z najzwyklejszą w świecie wodą? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: zdecyd
owanie WARTO.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.1

Nadeszło kolejne lato :) Pragniemy lekkości, zwiewności, świeżości zarówno w życiu jak i w naszej diecie. Jest to doskonały czas na to aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa zamknięty w słoiku aromatycznego chłodnika nasyconego zapachem i świeżością wygrzanych słońcem warzyw i owoców.

Olej w diecie - rodzaje, stosowanie, zalety

Jednym z podstawowych elementów diety obok białka czy węglowodanów są tłuszcze. Spełniają bardzo wiele funkcji w organizmie człowieka, w tym są odpowiedzialne za pokłady energii w naszym ciele, budują komórki, utrzymują ciepło, wspierają przyswajanie cennych witamin. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jakie to ważne w codziennej diecie, by przyjmować zdrowe tłuszcze i oczywiście w odpowiedniej ilości. Zdrowe, czyli jakie?

Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?

W ostatnich latach zdrowy styl życia jest preferowany społecznie. Przekazy zdrowotne w mediach upowszechniają wiedzę i pozytywne postawy w stosunku do zdrowia. Racjonalne odżywianie jest podstawową kategorią zachowań zdrowotnych, ale pomimo akceptowania jego znaczenia, ciężko jest podjąć działania w tym kierunku, czyli „z jednej strony chcę czegoś, ale z drugiej strony nic w tym kierunku nie robię a w sumie to może samo się zrobi”.

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia