9 ciekawostek o szparagach

Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej?  O szparagach słów kilka :)


Polecani dietetycy

1. Czy wiesz, że historia szparagów ma już prawie 5000 lat?
Warzywo to zostało odkryte na staroegipskich malowidłach z około 2700 r.p.n.e. Szparagami zajadali się Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Jednak czasy świetności dla szparagów w Europie przypadły dopiero na okres średniowiecza, a do Polski warzywo to dotarło w XVIII wieku.

2. Czy szparagi były uważane za skuteczny medykament w dawnych czasach?
Okazuje się, że tak. W Chinach szparagami leczono cukrzycę a także uważano je za środek moczopędny. W Europie i Azji szparagi wykorzystywano na wszelkiego rodzaju schorzenia układu krążenia, choroby dermatologiczne a także do leczenia impotencji.

3. Gdzie są największe plantacje szparagów?
Największą uprawą tego warzywa może pochwalić się Peru, a zaraz za nim wysokie drugie i trzecie miejsce zajmują Nowa Zelandia i Tajwan. W Polsce z największej produkcji słynie Wielkopolska.

4. Jakie kraje przodują w konsumpcji tego warzywa?
Zdecydowanie Włochy, Francja i Hiszpania.

5. Szparagi na kaca ;)
W opozycji do tłustego rosołu lub żurku przed wyjściem na imprezę staje zdrowy, niskokaloryczny szparag. Wystarczy zjeść kilka szparagów przed zakrapianym przyjęciem, a rano nie odczujemy bólu głowy. Wszystko to za sprawą aminokwasów, których sporo w tym warzywie.

6. Szparagowy mocz - co to takiego?
Po zjedzeniu szparagów mocz przybiera bardzo nieprzyjemną woń. Jest to spowodowane wytworzeniem się w organizmie związków chemicznych. Najciekawszy w tej historii jest fakt, że tylko 22 % ludzi jest w stanie wyczuć ten zapach. A czemu tylko 22 %? Jest to tłumaczone uwarunkowaniami genetycznymi.

7. Szparagowy afrodyzjak
Szparag swoim charakterystycznym kształtem wzbudza erotyczne skojarzenia, jednak oprócz samego wyglądu warzywo to zawiera fitoestrogeny oddziałujące podobnie do żeńskiego hormonu estrogenu, który to wpływa z kolei na libido.

8. Jedz do woli!
100 g szparagów to około 18 kcal - smaczne, niskokaloryczne i zdrowe! Nie zapominaj o szparagach w swojej sezonowej diecie!


9. A to dopiero ciekawostka.. :)
Prażone nasiona szparagów stanowią substytut kawy.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czekoladowe fakty i mity

Czy czekolada jest zdrowa, poprawia nastrój i jest źrodłem energii? Fliżanka czekolady jest mniej kaloryczna niż tabliczka? Czy czekolada biała.. jest czekoladą? Sprawdź!

Warzywne abc czyli czas na paprykę

Węgry to kraj, z którym papryka niewątpliwie się kojarzy. To właśnie tam w 1526 roku zaczęto uprawiać to warzywo a z czasem zrobiono z niego wizytówkę tego kraju i rozpromowano w Europie. Jednak papryka znana jest na świecie znacznie dłużej, bo już około 6000 lat temu była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Polski warzywo to dotarło dopiero pod koniec XVII wieku.

Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia