Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.2 przepisy

Przepisy na pyszne chłodniki, między innymi z paluszkami surimi, rzodkiewką, szpinakiem lub arbuzem.



Polecani dietetycy

Chłodnik z paluszkami surimi, ogórkiem i jajkiem

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • 10 paluszków surimi

  • 2 ogórki zielone

  • 3 jajka

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Paluszki surimi i ogórka pokroić. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku. Każdą porcję udekorować jajkiem ugotowanym na twardo. Schłodzić przed podaniem.



Chłodnik sałatowo - ogórkowo- rzodkiewkowy na miksie mlecznych produktów

Składniki:

  • 400 ml zsiadłego mleka

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 1 sałata masłowa

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • 1 duży ogórek

  • duży pęczek kopru

  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i zioła umyć, następnie posiekać. Dodać do bazy mleczno - jogurtowej i wymieszać. Doprawić i schłodzić przed podaniem.


Chłodnik szpinakowo - jajeczny

Składniki:

  • 200g liści szpinaku

  • 600 ml kefiru

  • duży pęczek kopru

  • kilka kostek sera feta

  • kilka ugotowanych jajek przepiórczych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 ząbki obranego czosnku

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka przepiórcze ugotować. Szpinak opłukać, podsmażyć na oliwie z oliwek z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ostudzić, wymieszać z kefirem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Każdą porcję udekorować przepiórczym jajkiem i kilkoma kostkami sera feta. Schłodzić przed podaniem.


Chłodnik z ogórków małosolnych z dodatkiem botwiny

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • 8 ogórków małosolnych

  • pęczek botwiny

  • pęczek szczypiorku

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Botwinkę pokroić, podgotować 8 - 10 minut, na końcu gotowania dodać sok z cytryny. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć z jogurtem naturalnym, dodać posiekany szczypiorek.  Schłodzić przed podaniem.


Chłodnik arbuzowo - truskawkowy

Składniki:

  • 500g miąższu z arbuza

  • 300g truskawek

  • sok z 1 limonki

  • orzechy pistacjowe

  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

Arbuza zmiksować z truskawkami i sokiem z limonki. Schłodzić. Podawać z uprażonymi na suchej patelni orzechami pistacjowymi i ziarnami słonecznika.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Projekt dieta - czym kierować się przy wyborze dietetyka?

Podjęcie decyzji o wejściu w projekt dieta jest dla nas jeszcze często ogromnym wyzwaniem, stresem i obawą związaną z tym, że nie podołamy, nie będzie efektu, a jo-jo zaskoczy nas szybciej, niż ktokolwiek i kiedykolwiek brał to pod uwagę. Należy zacząć od samego początku - dieta to nic wstydliwego. To jedynie klucz do dobrego zdrowia, samopoczucia i szczupłej sylwetki.

Dieta w niecodziennym wydaniu

Dziś kilka słów o diecie choć w mało tradycyjnym wydaniu :) W ramach 1 kwietnia  będziemy dziś  traktować o diecie ale dość specyficznych przedstawicieli.

Zajrzymy do świata roślin owadożernych ;) Czym się charakteryzują te okazy ? Co spożywają w ramach regularnych posiłków ? I właśnie ... czy  mają stałe pory jedzenia, stosując się do zasad zdrowego żywienia ? ;)  Zobaczmy, jak natura stworzyła to zielone królestwo.

Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.

Małgorzata Łyżniak
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?