Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!



Polecani dietetycy

To najistotniejszy posiłek, który zapewni nam siłę i energię na cały dzień. Podpowiadamy, jak prosto i zdrowo przygotować śniadaniowe przyjemności. Oto nasze propozycje na szybkie i zdrowe śniadanie :)

Omlet z fetą
Składniki:
2 jajka, 1/4 szklanki chudego mleka, 1 pomidor, 1 plaster sera feta, 1
łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser feta pokrusz w drobne kawałki, pomidora umyj i pokrój w drobną
kostkę, posiekaj połowę umytej i osuszonej bazylii.
Jajka połącz z mlekiem, dopraw solą i pieprzem a następnie masę przelej
na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Dodaj pomidory, fetę i bazylię. Jak
omlet się zetnie, przełóż go na talerz, złóż na pół i posyp drugą połową
świeżej bazylii.

Borówkowa miska komosy
Składniki:
1/4 szklanki białej komosy ryżowej, 1 szklanka chudego mleka, 1/2
szklanki borówek, szczypta soli
Przygotowanie:
Komosę opłucz, przelej wrzątkiem, przełóż do garnka a następnie zalej
mlekiem z odrobiną soli. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj
10-15 minut. Wymieszaj, przestudź, dodaj umyte owoce i miska śniadaniowa
gotowa.

Pasta twarogowa z płatkami migdałowymi i słonecznikiem oraz rzodkiewką
na razowej kromce chleba z pieca

Składniki:
1 łyżka płatków migdałowych, 1 łyżka ziaren słonecznika, 3 plastry
białego sera, szczypta soli, garść rzeżuchy lub kiełków
Przygotowanie:
Migdały i słonecznika upraż na patelni. Ser biały rozgnieć widelcem,
dodaj rzeżuchę lub kiełki, pokrojoną w kostkę lub startą na tarce
rzodkiewkę a następnie migdały i słonecznik. Dopraw odrobiną soli i
wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę razowego chleba z pieca i śniadanie
gotowe.

Koktajl bananowo-truskawkowy
Składniki:
1 szklanka kefiru, 1/2 banana, 5-6 truskawek, 1 łyżka siemienia
lnianego, 1 łyżka otrąb owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą w blenderze i koktajl gotowy.

Koktajl warzywny czerwony
Składniki:
2 pomidory, 1 pieczona papryka, 2 marchewki, 1 łyżka siemienia lnianego,
szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu i opcjonalnie ostrej papryki
Przygotowanie:
Pomidory i obraną ze skórki upieczoną paprykę zmiksuj na gładką masę w
blenderze. Marchew zetrzyj na tarce a następnie dodaj do koktajlu.
Całość wymieszaj z przyprawami i zblenduj.
Koktajl gotowy.

Smacznego:)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak prawidłowo dbać o jelita?

Mało kto z nas wie, że aby zaznać pełni szczęścia a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy skoncentrować się na miejscu w naszym ciele, gdzie wytwarzane jest aż 90-95% serotoniny czyli hormonu szczęścia. Na pytanie, jakie to miejsce, większość z nas odpowiedziałaby, że mózg. Nic bardziej mylnego:) Prawidłową odpowiedzią są jelita. Zaskoczeni? :) Jeśli tak, to sprawdźmy, co dokładnie dzieje  się w jelitach, jak o nie zadbać dzięki diecie aby osiągnąć niebiański wymiar szczęścia, zdrowia i dobrego samopoczucia.

Healthy break czyli co zapakować dziecku do szkoły na II śniadanie?

Kilka dni temu  po dwumiesięcznej wakacyjnej przerwie w tysiącach szkół w całej Polsce wybrzmiał pierwszy dzwonek. Jedni za tym dźwiękiem tęsknili bardziej, inni nieco mniej, mając w pamięci piękne wspomnienia otulone słońcem, szczęściem i wspaniałym uśmiechem przypominającym letnie przygody :)

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Elżbieta Gmurczyk