Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!



Polecani dietetycy

To najistotniejszy posiłek, który zapewni nam siłę i energię na cały dzień. Podpowiadamy, jak prosto i zdrowo przygotować śniadaniowe przyjemności. Oto nasze propozycje na szybkie i zdrowe śniadanie :)

Omlet z fetą
Składniki:
2 jajka, 1/4 szklanki chudego mleka, 1 pomidor, 1 plaster sera feta, 1
łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser feta pokrusz w drobne kawałki, pomidora umyj i pokrój w drobną
kostkę, posiekaj połowę umytej i osuszonej bazylii.
Jajka połącz z mlekiem, dopraw solą i pieprzem a następnie masę przelej
na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Dodaj pomidory, fetę i bazylię. Jak
omlet się zetnie, przełóż go na talerz, złóż na pół i posyp drugą połową
świeżej bazylii.

Borówkowa miska komosy
Składniki:
1/4 szklanki białej komosy ryżowej, 1 szklanka chudego mleka, 1/2
szklanki borówek, szczypta soli
Przygotowanie:
Komosę opłucz, przelej wrzątkiem, przełóż do garnka a następnie zalej
mlekiem z odrobiną soli. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj
10-15 minut. Wymieszaj, przestudź, dodaj umyte owoce i miska śniadaniowa
gotowa.

Pasta twarogowa z płatkami migdałowymi i słonecznikiem oraz rzodkiewką
na razowej kromce chleba z pieca

Składniki:
1 łyżka płatków migdałowych, 1 łyżka ziaren słonecznika, 3 plastry
białego sera, szczypta soli, garść rzeżuchy lub kiełków
Przygotowanie:
Migdały i słonecznika upraż na patelni. Ser biały rozgnieć widelcem,
dodaj rzeżuchę lub kiełki, pokrojoną w kostkę lub startą na tarce
rzodkiewkę a następnie migdały i słonecznik. Dopraw odrobiną soli i
wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę razowego chleba z pieca i śniadanie
gotowe.

Koktajl bananowo-truskawkowy
Składniki:
1 szklanka kefiru, 1/2 banana, 5-6 truskawek, 1 łyżka siemienia
lnianego, 1 łyżka otrąb owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą w blenderze i koktajl gotowy.

Koktajl warzywny czerwony
Składniki:
2 pomidory, 1 pieczona papryka, 2 marchewki, 1 łyżka siemienia lnianego,
szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu i opcjonalnie ostrej papryki
Przygotowanie:
Pomidory i obraną ze skórki upieczoną paprykę zmiksuj na gładką masę w
blenderze. Marchew zetrzyj na tarce a następnie dodaj do koktajlu.
Całość wymieszaj z przyprawami i zblenduj.
Koktajl gotowy.

Smacznego:)

Autor:

Podobne artykuły

Co to jest ten błonnik? :)

Błonnik... mówi się, że odgrywa ważną rolę w procesach zachodzących w naszym organizmie, ale mało kto informuje nas, co dokładnie błonnikiem się nazywa i gdzie go możemy znaleźć, aby faktycznie mógł wspomagać wszystkie wewnętrzne funkcje w naszym ciele. Dziś przybliżymy ten temat, ponieważ z błonnikiem warto się zaprzyjaźniać a wszystko to w trosce o nasze zdrowie :)

Szparagowe love

Sezon na szparagi w pełni! Te delikatne, zielone (i białe!) warzywa to prawdziwy symbol wiosny i skarbnica smaku oraz wartości odżywczych. Królują na talerzach tylko przez kilka tygodni, więc warto wykorzystać ten czas na kulinarne eksperymenty. Czas wziąć się za gotowanie, zanim sezon się skończy! Oto kilka propozycji:

Jakie ryby warto jeść?

"Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień, na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień (...)" to słowa słynnej piosenki z repertuaru Kabaretu Starszych Panów :) Ale czy utwór ten doskonale nie wpisuje się w wakacyjne wędkowanie i spędzanie wolnego czasu na łonie natury? :) Oczywiście, że tak.  Wielu z nas lubi odpoczywać przy jednym z najspokojniejszych i jednocześnie wymagających dużo cierpliwości hobby, jakim jest połów ryb. Jezioro, cisza, spokój, wędka i my ;)
Złowienie ryby to pół sukcesu, drugie pół stanowi jej sprawienie:) Dla niektórych to wyzwanie a dla niektórych codzienność:) Dowiedzmy się jednak, jakie okazy korzystnie wpływające na nasze zdrowie można złowić w najlepszej porze roku, czyli latem :)

Małgorzata Łyżniak
Cichy zabójca - cholesterol
Cichy zabójca - cholesterol