Poczuj miętę! - zalety, właściwości, zastosowanie

Mięta pieprzowa, znana i popularna szczególnie latem, nie tylko zdobi nasze szklanki z wodą i cytryną dając nutę orzeźwienia w niesamowitym upale, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Liście tego przepięknie pachnącego zioła mogą pływać w szkle praktycznie o każdej porze roku.


Polecani dietetycy

Czas poczuć miętę  - wiedza w pigułce z ziołolecznictwa  na pewno się przyda :)
Mięta należy do grona najstarszych roślin leczniczych na świecie. Podania głoszą, że niejaka nimfa Mentha, która była kochanką Hadesa została zamordowana w afekcie przez żonę swojego wybranka Persefonę.  Jednakże bogowie dokonali magicznej zamiany nimfy w roślinę, tak aby ponownie mogła w nieco innej odsłonie zaistnieć na ziemi. I tak właśnie o to mamy miętę :)

Mięta w czasach starożytnych
Wówczas nazywano ją albo "koroną Afrodyty" albo określano mianem "Mentha venera". Robiono z niej wieńce dla nowożeńców a także nacierano stoły aby swym intensywnym aromatem pobudzała zmysły. Kładziono pod poduszki, między stroje, była także środkiem czyszczącym naczynia ale i także afrodyzjakiem. Roślinę tą znajdowano także w grobach faraonów, na dowód czego mięta funkcjonowała w egipskim świecie.
Gatunek mięty pieprzowej wynaleziono w 1696 roku w jednym z ogrodów angielskich. I tak nieco modyfikowana na przestrzeni wieków przetrwała do dziś. W Europie była rośliną hodowaną przez zakonników i z tamtych czasów także pochodzą świadectwa, iż mięta oczyszczała energię, zapobiegała zdradom, przyciągała pomyślność i pieniądze, była medykamentem na ukąszenia, wstrzymywała laktację.


Jak w dzisiejszych czasach działa mięta pieprzowa?  Na jakie dolegliwości można stosować to niezwykłe zioło?

Sprawdźmy:
- zaburzenia trawienia
Może łagodzić bóle, wzdęcia, niestrawności, niweluje skurcze jelit, przyczynia się do zmniejszenia nasilenia mdłości i wymiotów, wskazana jest do stosowania przy zespole jelita drażliwego;
- choroby wątroby i dróg żółciowych
Jest naturalnym środkiem  wspomagającym przy chorobach takich jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica żółciowa, zapalenie bądź niewydolność wątroby;
- zatkane zatoki oraz infekcje


Mięta wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe; udrażnia jamę nosową, zabija niektóre rodzaje bakterii i wirusów, chroni naturalne środowisko w jamie ustnej, zmniejsza uporczywy kaszel, ból zatokowy, objawy przeziębienia;
- bóle głowy i migreny
Mentol działa rozluźniająco, chłodzi, przynosząc ulgę, zwiększa przepływ krwi zmniejszając ból; polecany jest tu olejek miętowy, który nałożony w okolice skroni i czoła może zniwelować dolegliwości;
- dolegliwości skórne
Dobry środek na zmniejszenie i przyspieszenie gojenia opryszczki; odprężenie dla stóp;

- koncentracja
Udowodniono, że picie herbaty miętowej może przyczynić się do zwiększenia koncentracji a także poprawić pamięć.


Jak wykorzystywać miętę?
- napar

1 łyżka liści na 2 szklanki wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem około 10 minut;
- płukanka ( np. na gardło)
1 łyżka liści na 1 szklankę wrzącej wody, po ostudzeniu płukać gardło;
- inhalacje
miskę wypełnij wrzątkiem, połącz kilka kropel olejku miętowego  ze świeżymi liśćmi mięty, przykryj głowę ręcznikiem i wdychaj zdrowotną miksturę;
- listki mięty połącz z oliwą z oliwek i grubą solą morską;  nałóż maskę na stopy i pozostaw 15 minut, następnie zmyj.



Poczuliście miętę ?
Mam nadzieję że tak :) Stosujcie i dla smaku i dla zdrowotności:)

Autor:

Podobne artykuły

Wybiła północ - Sylwester za pasem!

Święta, święta... i już po :) Ile kilogramów Wam przybyło ? ;) Może lepiej się jeszcze nie ważyć ;) Choć trzeba pamiętać, że przed nami sylwestrowej nocy czar i niewiele czasu  pozostało na doprowadzenie się do porządku i dopięcie w kupioną dużo wcześniej kreację na ten wyjątkowy wieczór ;) Kilka dni zostało, więc spróbujemy coś temu zaradzić :)

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.2 przepisy

Przepisy na pyszne chłodniki, między innymi z paluszkami surimi, rzodkiewką, szpinakiem lub arbuzem.

Jolanta Czepułkowska
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?