Jakie płatki wybierać?

Jednym z najzdrowszych posiłków spożywanych o poranku lub też wybieranych na drugie śniadanie są płatki. I wcale nie jest tu mowa o słodkich płatkach z torebki, gdzie praktycznie każdy rodzaj zawiera cukier i sól a o zdrowych, pełnowartościowych płatkach, które dostarczą każdemu z nas porcję zdrowia i witamin. Po jakie płatki warto sięgać?


Polecani dietetycy

OWSIANE
Mają niezliczone wartości korzystne dla organizmu: przede wszystkim są bogate w błonnik,co pozwala zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych jelit, poprawiają pracę układu trawienia, zapobiegają zaparciom, miarują poziom cukru we krwi zapobiegając nagłemu wyrzutowi insuliny, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, niezwykle pozytywnie wpływające na organizm. Badania dowiodły, że regularne spożywanie płatków owsianych szczególnie przez dzieci zapobiega chorobom układu
oddechowego, w tym astmie. Płatki owsiane zawierają duże ilości magnezu, selenu, witamin z grupy B, które także zapewniają poprawę nastroju i samopoczucia. Co ważne - są bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety, polecanym osobom, które pracują nad swoją sylwetką i utratą masy ciała.


JAGLANE
Zawierają dużo witamin z grupy B, witaminę E oraz takie składniki mineralne jak miedź, fosfor, żelazo, magnez. Płatki jaglane w swym składzie mają również lecytynę, która reguluje pracę mózgu, wzmaga
procesy koncentracji i zapamiętywania. Wprowadzając płatki jaglane do codziennej diety, troszczysz się o swój układ nerwowy, hamujesz procesy starzenia, wzmacniasz włosy, paznokcie, skórę, wspierasz pracę układu krążenia, układu pokarmowego,przyczyniasz się do produkcji czerwonych krwinek, obniżasz poziom złego cholesterolu.


ORKISZOWE
Są źródłem białka, błonnika a także żelaza, fosforu, wapnia, cynku, potasu oraz witamin A, E, PP i tych z grupy B. Połączenie tych wszystkich elementów gwarantuje szybszą rekonwalescencję po przebytej
chorobie oraz ogólne wzmocnienie organizmu. Dzięki obecności substancji nazywanej rodanidem można aktywować układ odpornościowy, ponieważ rodanid nazywany jest naturalnym antybiotykiem, który zwiększy ochronę naszego organizmu. Jednak płatków tych nie mogą spożywać osoby cierpiące na celiakię a ograniczyć z pewnością powinni diabetycy.


RYŻOWE
Bezglutenowe, lekkie, polecane dla osób mających problemy z żołądkiem i wątrobą. Przyspieszają regenerację organizmu po zabiegach operacyjnych ale także są idealnym posiłkiem dla tych, którzy mają niestrawności, refluks, czy po prostu mdłości. Nie obciążają układu pokarmowego, dlatego też polecane są alergikom, dzieciom jak i osobom starszym. Są źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i wapnia.


GRYCZANE
Ich produkcja odbywa się z całych ziaren gryki zwyczajnej, dlatego są tak cenne. Zawierają spore ilości białka, błonnika, witamin z grupy B, witaminę E, PP oraz mikroelementy takie jak: żelazo, siarka, kobalt,
magnez, miedź, cynk, bor, fosfor, wapń. Pozytywnie oddziałują na pracę szarych komórek oraz m.in. wzmacniają układ krążenia.


Wszystkie gatunki płatków można spożywać z mlekiem, kefirem, jogurtem a nawet wzbogacić smakiem ulubionych owoców, kokosa, orzechów czy bakalii. Komponujcie wyborne śniadania w zdrowym wydaniu.
Wybierajcie pełne ziarno, bogactwo błonnika a szerokim łukiem omijajcie te płatki, które reklamowane są jako miodowe, czekoladowe, orzechowe - pyszne chrupki śniadaniowe. Szkoda tylko, że w ich składzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory smaku, olej palmowy i kilka innych nieciekawych niespodzianek. Dobry wybór -  to mądry wybór. I tego się trzymamy :) Chrupcie, ale zdrowo! :)


Autor:

Podobne artykuły

Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?

Insulinooporność to coraz częściej diagnozowane zaburzenie metaboliczne, które może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca czy otyłość. Właściwe zarządzanie dietą jest kluczowe w kontrolowaniu tego schorzenia. W dobie cyfryzacji i powszechnego dostępu do internetu coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z porad dietetycznych online. Dlaczego warto rozważyć tę formę wsparcia? Przyjrzyjmy się bliżej zaletom diety online w kontekście insulinooporności.

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 1.

W czasach kryzysu, słabszej formy psychicznej, ale nie tylko, bo w ramach przekąski czy po prostu kiedy najdzie nas ochota, sięgamy po coś słodkiego, co poprawi nam nastrój i sprawi, że poczujemy się lepiej zaspokajając łaknienie na cukier. O ile jedzenie słodyczy nie jest rzeczą totalnie zakazaną, to po pierwsze trzeba to robić z umiarem i rozsądkiem czyli okazjonalnie, a po drugie wybierać takie słodycze, które będą zdrowsze, a zależy to przede wszystkim od składu łakoci na etykiecie. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem są słodycze, które sami możemy przygotować w domu z dobrych i zdrowych składników a będą równie słodkie, jak te sklepowe gotowce nafaszerowane dużą ilością sztucznych substancji i polepszaczy smaku.

Co kryją w sobie grzyby?

Odznaczają się niepodważalnymi walorami smakowymi jednak ich osławiona ciężkostrawność i domniemane zanieczyszczenie odstręcza wielu od ich spożycia, czy słusznie? W sezonie na grzyby warto poznać kilka faktów dotyczących ich wartości odżywczej.

Jolanta Czepułkowska
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?