Jeść osobno, czy w towarzystwie?

Już od starożytności organizowano wspólne posiłki, zwane syssitiami, tylko dla pełnoprawnych obywateli, w domach mężczyzn. Już wtedy intuicyjnie postrzegano spożywanie posiłków w towarzystwie za coś wartościowego, co warto powtarzać. Obecnie jest to praktykowane przez wszystkich, bez względu na wiek, pochodzenie czy rasę.


Polecani dietetycy

Spożywanie posiłków w towarzystwie ma wiele zalet:
  • zmniejsza poziom stresu 
  • poprawia nastrój (zwiększa się poziom hormonów szczęścia)
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń odżywiania 
  • poprawia walory smakowe posiłków 
  • zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości 
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń psychicznych 

Jak możemy się domyśleć samotne jedzenie posiłków działa przeciwnie do powyższych korzyści, zwłaszcza sprzyja:

  • spożywaniu posiłków wysoko przetworzonych, nie zawierających odpowiednich składników odżywczych, co zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości
  • marnowaniu żywności, ponieważ utrudnione jest przygotowywanie posiłku dla jednej osoby, zwłaszcza gdy opakowania produktów są powiększone. 
  • objadaniu się, ponieważ często samotne jedzenie wiąże się z oglądaniem telewizji, czy przeglądaniem laptopa, telefonu.

Samotne spożywanie posiłków nie zawsze bywa negatywne. Filozofia mindfulness promuje praktykowanie świadomego jedzenia, poprzez uważność i skupienie się na „tu i teraz”. W tej idei samotne spożywanie posiłków może przynieść pozytywne korzyści dla zdrowia psychicznego. Należy w jego trakcie zaangażować wszystkie zmysły oraz być uważnym na wszelkie odczucia, które są wywoływane podczas jedzenia. Takie wsłuchanie się w siebie, może pomóc w lepszym poznaniu siebie, zmniejszyć poziom stresu, a zwiększyć poczucie wewnętrznej siły.

Pomimo, że badania naukowe wykazują więcej zalet w jedzeniu potraw w towarzystwie niż osobno, to warto również praktykować idee mindfulness, aby w momencie gdy jemy posiłek sami, również czerpać z tego korzyści. 

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?

Poczuj się dobrze ze sobą - jak to zrobić?

W domu codzienne obowiązki - dom, rodzina, dzieci, nauka i praca - obecnie w dużej mierze zdalna, co jeszcze bardziej wpływa na wynik poważnego egzaminu z życia. Wszystko na jednym kwadracie z całą rodziną przez cały dzień.. 7 dni w tygodniu... i jak tu nie zwariować? :)

Frytki: za czy przeciw?

Prawdopodobnie nawet najwięksi zwolennicy frytek na zadane w tytule pytanie będą zmuszeni odpowiedzieć "przeciw". Rzeczywiście, frytki nie są zalecanym produktem spożywczym jeśli są jadane często, w dużej ilości i przygotowywane w tradycyjny sposób: smażone w głębokim tłuszczu. Dlaczego?

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia