
Myślę, że dużo osób zastanawiało się nad tym. I pewnie nie raz próbowało na diecie być. A szczególnie teraz w sezonie wiosennym, który sprzyja takim decyzjom. I z czasem pojawiało się pytanie czy warto dietę kontynuować. Bo przecież wymaga ona pewnych wyrzeczeń, zmian i to nie chwilowych jeśli chcemy efekt utrzymać a trwałych, jest pewną pracą, którą należy wykonać.
Porządna praca ze specjalistą dietetykiem, który dopasuje jadłospis pod nasze potrzeby, ale będzie to wymagało zaangażowania czy jakiś "cud" podobno szybko, łatwo i przyjemnie a jeszcze na stałe.
Chętnie skusimy się na "coś bez wysiłku". Ale takich rewelacji nie ma. Aby zrealizować plan, w każdej dziedzinie życia, musimy na to popracować. Możemy teraz "pójść na łatwiznę", ale koniecznym jest zdawanie sobie sprawy, że konsekwencje tego wyboru w przyszłości bliższej niż dalszej poniesiemy również my. Nas dotkną problemy zdrowotne wynikające z nadmiernej masy ciała i nieprawidłowego sposobu odżywiania się, np. cukrzyca, nadciśnienie, problemy z układem krążenia, zawały, udary, itd. To my i nasi najbliżsi odczujemy skutki tego wszystkiego. Dlatego w dietę warto zainwestować. Jeśli chcemy mieć wpływ na nasze życie i zdrowie zadbajmy o siebie. Nie za kilka lat, ale już! Włóżmy w to pracę i cieszmy się wynikami przez długi czas. Skorzystajmy z pomocy dietetyka, który wesprze i podzieli się wiedzą. Motywacja oraz prawdopodobieństwo sukcesu wzrosną.
Do dzieła :).
Rozpoczęcie diety najczęściej kojarzy się z modyfikacją jadłospisu i ograniczeniem kaloryczności posiłków. W praktyce proces ten może jednak wiązać się z niepożądanymi skutkami, jeżeli nie uwzględnia indywidualnych potrzeb organizmu, stanu zdrowia oraz dotychczasowego sposobu żywienia. Dlatego coraz częściej podkreśla się znaczenie profesjonalnego przygotowania do wprowadzania zmian żywieniowych. Osobą posiadającą kwalifikacje do przeprowadzenia takiej analizy jest dietetyk, który zajmuje się oceną sposobu odżywiania oraz jego wpływu na funkcjonowanie organizmu.
Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkiej Nocy. Jednym ze stałych elementów jest oczywiście planowanie menu na ten wyjątkowy czas. Przeliczamy, szacujemy, sporządzamy listę zakupów a potem już tylko wizyta w sklepie i pichcenie w kuchni.
Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.