Kilka zasad zdrowego grillowania

Sezon grillowy jeszcze chwilę potrwa. Jak grillować, aby nie zaszkodzić naszemu zdrowiu?

Na początek trochę teorii:

  • Do rozpalania nie należy używać starych gazet, kartonów, ropy czy parafiny. Wydzielają one toksyczne związki podczas spalania.
  • Podpałkę powinno stosować się na początku, kiedy na ruszcie nie ma jeszcze jedzenia.
  • Należy używać węgla z drzew liściastych lub drzewnego. W iglastych znajduje się dużo żywicy, która podczas spalania może wydzielać trujące substancje.
  • Do potraw tłustych trzeba stosować tacki (żłobione lub perforowane). Dzięki nim tłuszcz bezpośrednio nie ścieka do ognia, nie pali się w nim i nie wydziela szkodliwych substancji.


Co można grillować?

Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być one zamrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza temperatura to pokojowa.


Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury, rozkłada się do toksycznych związków. Ponadto takie produkty mogą nie być już "pierwszej świeżości", a zadaniem marynaty jest ukrycie tego faktu. Lepiej przygotować ją samodzielnie z oleju, octu i ziół. Mięso pieczemy na tackach, dzięki czemu tłuszcz nie ścieka bezpośrednio do ognia, a tym samym nie wydziela szkodliwych substancji.

Oczywiście do mięsa czy ryby konieczne są warzywa :). Trzeba pamiętać, aby grillować je jak najkrócej, aby nie straciły wartości odżywczej. Do grillowania świetnie nadają się: cukinia, papryka, pieczarki czy cebula. Nienajlepsze będą ziemniaki, w których w procesie pieczenia powstaje toksyczny akrylamid.

Grillować należy z rozsądkiem i umiarem. Na pewno taki sposób przygotowywania potraw nie może być podstawą diety, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi :).


mgr Małgorzata Łyżniak
dietetyk/specjalista ds. żywienia


Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?

Ciąża to stan fizjologiczny, w zupełności naturalny a jednocześnie czas dość szczególny w życiu przyszłej Mamy. Jej samopoczucie w ciągu tych 9 miesięcy bywa różne. Jedne panie ciążę przechodzą łagodnie, czują się w niej dobrze i jedynym jej "objawem" jest powiększający się brzuszek.

Jak zachować lato w lodówce? - o mrożeniu słów kilka

Warzywa, owoce, ich smak i zapach ? jednym słowem lato :). Za kilka miesięcy zatęsknimy za tym wszystkim. Co wtedy?

Jakie makarony wybierać? Jakie są jego zalety?

Z szerokiego wachlarza dostępnego na półkach sklepowych asortymentu makaronów, każdy może wybrać coś dla siebie. Nie ma znaczenia kształt makaronu, a jego kolor (jeśli wynika, np. z dodatku szpinaku czy pomidorów) może nieco wzbogacić całkowitą wartość odżywczą.

Jolanta Czepułkowska
Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?
Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?