Czy warto pić herbatę?

Czarna, czerwona, zielona i biała - to cztery rodzaje herbat różniące się nie tylko kolorem, ale również smakiem, procesem produkcji i właściwościami. Wszystkie herbaty otrzymuje się z wiecznie zielonego krzewu z rodzaju Camelia.

Prozdrowotne właściwości herbaty związane są głównie z obecnością w niej związków biologicznie czynnych zwanych polifenolami. Wspomniane substancje znane są przede wszystkim z silnego działania antyoksydacyjnego, polegającego na usuwaniu wolnych rodników z organizmu, które m. in. są odpowiedzialne za szybkie starzenie się skóry. Ponadto polifenole wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antywirusowe.

Liczne badania naukowe dowiodły, że regularne picie herbaty może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych m. in. ze względu na właściwości redukcji stężenia cholesterolu całkowitego i niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL. Niestety naukowcom nie udało się jeszcze ustalić dokładnej dziennej porcji herbaty zapewniającej opisany efekt.

Prawdopodobnie spożywanie herbaty może pomóc w uniknięciu schorzeń neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera oraz demencja. Efekt ten jest związany nie tylko z obecnością w herbacie polifenoli, ale również kofeiny oraz aminokwasu teaniny.

Warto również wspomnieć o wpływie spożywania herbaty na redukcję masy ciała. Do tej pory tylko badania na zwierzętach potwierdziły, że kofeina i galusan epigallokatechiny zawarty w zielonej herbacie ograniczają wchłanianie tłuszczu i przyspieszają przemianę materii.

Pomimo licznych korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia herbaty należy również pamiętać, że zaburza ona wchłanianie składników mineralnych np. wapnia i żelaza, co może doprowadzić do niedoborów tych pierwiastków w organizmie. Dlatego też, najlepiej jest wypić herbatę po około 30 minutach od spożycia posiłku.

mgr Jolanta Czepułkowska
psychodietetyk/specjalista ds. żywienia
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w ferie? (część 2. )

Regularność posiłków to jednak nie wszystko. W czasie zimowego wypoczynku powinniśmy trzymać się także innych zasad, dzięki którym dbanie o linie w czasie ferii będzie znacznie prostsze :)

Czego nie powinni jeść cukrzycy?

Prawidłowo skomponowana dieta jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy. Chroni nie tylko przed wahaniami glukozy we krwi, ale zmniejsza również ryzyko występowania groźnych przewlekłych powikłań cukrzycy, m.in. retinopatii, nefropatii czy zespołu stopy cukrzycowej.

Co można grillować?

Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być zmrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza to temperatura pokojowa. Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych związków.

Jolanta Czepułkowska
Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?
Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?