Wiosenne przebudzenie

Wiosna zarysowała już swoje oblicze na kartach kalendarzy. W pogodzie jednak spora różnorodność - dość przyjemna aura przeplatana promieniami słońca miesza się z dość chłodnym momentami, ostrym powietrzem przynoszącym zimowe wspomnienie. Organizm jeszcze nie przestawił się na " tryb wiosna" dlatego aby nieco wspomóc tę przemianę spróbujmy wesprzeć go w walce z przesileniem poprzez włączanie do diety zdrowych herbat. Takie napary prozdrowotnie wpłyną na wzmocnienie i oczyszczenie a dodatkowym atutem będzie piękna wiosna w Twoim ulubionym kubku emanująca kolorem, aromatem kojąco oddziaływującym na Ciebie i Twoje ciało.Zobaczmy propozycje:)


Polecani dietetycy

Czerwone, ziemiste herbaty odkładamy na półkę do kolejnej zimy a teraz sięgamy po nieco lżejsze np. zielone. Aby wprowadzić wiosnę w naszym domu, usiądź wygodnie na kanapie z przyjemną lekturą, zaparz zieloną kwitnącą herbatę najlepiej w przezroczystym dzbanku aby móc cieszyć się nie tylko smakiem ale też widokiem herbacianej kulki, przeobrażającej się pod wpływem temperatury w piękny wiosenny i nieco egzotyczny kwiat. Alternatywą może być liściasta zielona herbata, która dostępna jest w różnych wariantach z domieszką bławatka, róży, jaśminu, każdy może wybrać kompozycję, która najbardziej będzie mu odpowiadać.
Zielona herbata z natury powinna być jasnym, słomkowym naparem ale jak dokonać magii aby zieloną herbatę zamienić w lazurową otchłań morskiej przygody ? Można ;) Wystarczy zdecydować się na tę z domieszką klitorii ternateńskiej zwanej także niebieską matchą. Kolor kwiatów tej osiągającej 6 metrów rośliny jest w odcieniach błękitów i fioletów stąd niespotykana choć w pełni naturalna barwa naparu. Co więcej sama klitoria ma bardzo cenne właściwości - wpływa kojąco na nasz nastrój i dobre samopoczucie, działa antydepresyjnie, niweluje stany lęków, stresów i napięć, dba o dobrą jakość snu. A sama zielona herbata to skarbnica dobroczynności dla naszego organizmu - uwalnia z toksyn, działa bardzo pozytywnie na skórę, na układ krążenia, także na zdrowie jamy ustnej hamując powstawanie bakterii, próchnicy czy też nieprzyjemnego zapachu a dłużej zaparzana działa kojąco i relaksacyjnie.

Jeśli ktoś nie jest przekonany do zielonej herbaty, może wybrać klasyczną czarną ale niezwykle istotne jest to aby była to wersja lekka a nie mocna esencja, która mogłaby zadziałać odwrotnie czyli odwadniająco na organizm. Do takiej bazy można dodać energetyzującą miętę i sok z limonki, lub też orzeźwić nieco smak plastrem pomarańczy. Czarna herbata działa pobudzająco, poza tym dobrze oddziałuje na żołądek, problemy układu pokarmowego, wykazuje właściwości oczyszczające i odkażające.

Równie ciekawym rozwiązaniem jest herbata biała. Zalana temperaturą około 70 stopni jest eliksirem młodości, działa antystarzeniowo, przeciwnowotworowo, reguluje ciśnienie, cholesterol, oczyszcza z toksyn, orzeźwia, pobudza, wzmacnia kości. Wiosennym akcentem będzie jadalny kwiat np. nagietek, bratek, stokrotka, która dodana do naparu wprowadzi optymistyczny i radosny element w przedpołudniową filiżankę :)

A jeśli ktoś nie przepada za herbatą, może zdecydować się na tradycję czyli zioła. Po które należy sięgać szczególnie w okresie wiosennym aby wejść w ten kolejny etap roku z pełną energią ? Jedną z takich roślin jest dziurawiec. Stawia na nogi, gdy odczuwamy chroniczne zmęczenie, zmiany temperatury, gdy dokucza stres przeradzający się w lekkie stany depresyjne. Jednak aby się dowitaminizować polecany jest żeń - szeń. Jest rośliną charakteryzującą się posiadaniem ponad 200 cennych składników zdrowotnych - witamin i minerałów, które szczególnie właśnie w tym okresie wychodzenia " z zimowego snu" sprawdzą się doskonale. Godny polecenia jest też fiołek trójbarwny zwany tradycyjnie bratkiem. W swoich właściwościach posiada rutynę, która działa oczyszczająco dla organizmu ale też dla oczyszczenia krwi więc w ramach wiosennego detoksu takie zioło jest bardzo polecane.

Sami zdecydujcie, która propozycja, na jaką porę dnia jest dla Was najwłaściwsza :)
Dużo wiosny w sercu na ten piękny czas życzy Przyjemność Jedzenia :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań dietetycznych ostatnich lat. Coraz więcej osób próbuje wkroczyć na ścieżkę zdrowego żywienia, wybierając gotowe rozwiązania dostępne na rynku. Jedni chcą jeść bardziej zdrowo, inni potrzebują stracić zbędne kilogramy a jeszcze inni chcą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Od czegoś trzeba zacząć. Jednak czy dieta pudełkowa jest gotową receptą na sukces ? Jak szybko rozwija się rynek firm produkujących diety pudełkowe? Jakie wady i zalety ma catering dietetyczny?

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak

Dziś proponujemy niecodzienny post pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka" :) Warto wiedzieć "z kim ma się do czynienia" podczas tak wyboistej drogi, jaką jest dieta, dlatego dziś przybliżamy postać wyjątkową ;) Wyjątkowo uśmiechnięta, wyjątkowo energiczna, wyjątkowo ... szczupła ;))) Małgorzata Łyżniak - poznajcie najlepszego dietetyka w mieście, założycielkę, managerkę i właścicielkę Gabinetów Dietetycznych "Przyjemność Jedzenia";)
Spotykamy się w zaciszu domowym, aby zadać kilka pytań, które pozwolą Wam lepiej poznać Gosię, tym razem od strony prywatnej ;) Zaczynamy pytać ! :)

Recepta na długowieczność :)

Brzmi dobrze :) Może ktoś kiedyś wymyśli złoty środek na długowieczność, ale na takie rozwiązanie musimy z pewnością jeszcze chwilę zaczekać :) Z resztą gdyby każdy żył 100 lat a może i więcej, życie byłoby spektakularnie nieprzewidywalne, dające mnóstwo możliwości, z pewnością o kilka lat więcej możliwości niż w dzisiejszych czasach ... tylko pytanie jak z tych możliwości korzystać pełnią sił ... skoro zdrowie już nie to ;) Dziś podpowiemy Wam, jakie produkty powinny być włączone do
codziennego menu, aby przedłużyć sobie życie o kilka ładnych lat w zdrowiu i dużej sprawności dzięki zdrowej diecie:)

Małgorzata Łyżniak
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia