Czego nie powinni jeść cukrzycy?

Prawidłowo skomponowana dieta jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy. Chroni nie tylko przed wahaniami glukozy we krwi, ale zmniejsza również ryzyko występowania groźnych przewlekłych powikłań cukrzycy, m.in. retinopatii, nefropatii czy zespołu stopy cukrzycowej.

Ogólnie rzecz biorąc, dieta w cukrzycy opiera się na zasadach zdrowego żywienia, które są kierowane również dla zdrowych osób. Dodatkowo jednak należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj i ilość spożywanych węglowodanów.

Według najnowszych zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, węglowodany ogółem powinny stanowić około 45% wartości energetycznej diety. Źródłem węglowodanów w diecie cukrzyka powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe czyli pieczywo z pełnego przemiału, ryż brązowy, makarony razowe oraz kasze, szczególnie gruboziarniste. Produkty te zawierają niższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi.

Należy natomiast wykluczyć lub przynajmniej ograniczyć spożycie cukrów prostych, których źródłem są: słodycze, ciasta, pieczywo cukiernicze, dżemy, marmolady, powidła, słodkie napoje, a także miód.

Dodatkowo należy ograniczyć spożycie owoców do około dwóch porcji dziennie, również ze względu na dużą zawartość fruktozy czyli cukru prostego.

Cukrzycy powinni również stronić od alkoholu, gdyż ogranicza on uwalnianie glukozy z wątroby, a to może doprowadzić do niebezpiecznego spadku glukozy we krwi.
Pomimo ogólnych zaleceń żywieniowych, którymi powinni kierować się cukrzycy, najlepsze efekty terapeutyczne przynosi dieta indywidulanie dostosowana do danego pacjenta. Dietetyk uwzględnia wówczas parametry, takie jak: wiek, płeć, tryb życia, aktywność fizyczną, sposób leczenia cukrzycy, choroby współistniejące, a także preferencje kulinarne. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że pacjent wdroży w życie właściwy sposób żywienia i zminimalizuje ryzyko rozwoju powikłań cukrzycowych.

mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk

Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

Teraz pomysł na wykorzystanie czekolady w praktyce. Ciasto piekłam w weekend, osobiście polecam, bardzo smaczne .

Czy można schudnąć chorując na Hashimoto?

Tak, ale...W swojej wieloletniej praktyce spotkałam się z wieloma przypadkami pacjentów z Hashimoto chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Tymi łatwiejszymi i trudniejszymi w prowadzeniu dietetycznym. Większości z nich udało się osiągnąć cel i schudnąć. Aby to osiągnąć na pewno konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego, którego celem jest wyrównanie poziomu hormonów. Ważny jest też czas. Każda choroba, a już szczególnie ta związana z hormonami, spowalnia tempo chudnięcia.

Stop otyłości!

Wg najnowszych danych za ok. 15 lat 50% dzieci będzie miało problem z nadmierną masą ciała. Nie mówimy tu o nadwadze, ale już o otyłości. Przerażające! A otyłość to nie tylko za dużo kilogramów. To również problemy z "brzydkim wyglądem", akceptacją siebie, przykrościami ze strony rówieśników czy idąc dalej szereg problemów zdrowotnych z niej wynikających: nadciśnienie, cukrzyca, podwyższony cholesterol, problemy z układem krążenia czy poruszaniem się

Małgorzata Łyżniak
Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?
Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?