Rozgrzewające przyprawy - sekrety zdrowego smaku

Rozgrzewające przyprawy nie tylko nadają zimowym potrawom smak, ale również wspierają zdrowe odżywianie. Odkrycie fascynującego świata aromatycznych przypraw, wprowadzenie ich do codziennych posiłków pozwoli korzystać z ich zdrowotnych zalet jak również spowoduje, że zimowe dni będą pełne smaku i ciepła.


Polecani dietetycy

Cynamon - jest jedną z najbardziej klasycznych rozgrzewających przypraw. To nie tylko doskonały dodatek do deserów, ale również świetny sposób na dodanie smaku płatkom owsianym czy jogurtowi. Cynamon wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i dodaje nutkę słodyczy bez konieczności dodawania cukru.

Imbir - to prawdziwy bohater, jeśli chodzi o rozgrzewające właściwości. Możecie go dorzucić do herbaty, zupy lub smoothie, aby oczyścić organizm z toksyn, zwiększyć przepływ krwi i poprawić odporność. Działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem w okresie przeziębień.

Kurkuma - znana również jako "złoto wschodu", ma nie tylko intensywny kolor, ale także wiele korzyści zdrowotnych. Jej aktywny składnik, kurkumina, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jej dodatek do potraw curry, sałatek czy napojów, pozwala osiągnąć intensywny smak. ale także poprawia funkcje układu trawiennego.

Papryka cayenne – jej dodatek do gulaszu, chili con carne czy zupy pomidorowej, daje „poczucie ognistej iskry na podniebieniu”. Dodatkowo, zawarta w niej kapsaicyna pobudza metabolizm, co może wspomóc utrzymanie wagi.

Kminek - to przyprawa o intensywnym, korzennym aromacie. Doskonale komponuje się ziemniakami, kapustą, a także daniami mięsnymi. Dodatek do gulaszu, pieczonych korzeniowych warzyw czy kiszonej kapusty pozwala cieszyć się korzenno-ciepłym smakiem.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta czyli dekalog bożonarodzeniowej rozpusty

Czas świąt to jak wiadomo okres pokus, różnych odstępstw, grzechów dietetycznych mniejszych i większych, dlatego trzeba wdrożyć w życie" dekalog świątecznej rozpusty" :) Dekalog ten nie pozwoli nam tak do końca zatracić się w bożonarodzeniowych tradycyjnych daniach oraz ulec świątecznemu obżarstwu ;)

Co skrywa w sobie bułka? :)

Bułka, bułeczka.. ciepła, chrupiąca, wypieczona, posmarowaia cienką warstwą śmietankowego masła... Czyż to nie doskonały wstęp do smacznego śniadania? :)
Ale i okazja nie byle jaka, bo u nas święto goni święto ;)  Jak się okazuje 1 czerwca to nie tylko Dzień Dziecka ale i .. Święto Bułki ;)
Przy tej okazji kilka słów o bułeczkach w diecie;)

Dlaczego śniadanie jest ważne?

Temat poruszany już wiele razy, ale okazuje się, że cały czas wiele osób ma z tym problem i zapomina o spożywaniu śniadania, które jak mawiali nasi rodzice "jest najważniejszym posiłkiem dnia"

Małgorzata Łyżniak
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia