Brak energii? Z pomocą przychodzą... cytrusy

Gdy trudna pora roku nie zachęca właściciwe do niczego, pada pytanie: skąd czerpać energię? Z witamin oczywiście :) A zima, chociaż kalendarzowa, bo to co się dzieje za oknem, raczej zimowego krajobrazu nie przypomina, kojarzy się z ... cytrusami. Już sama barwa powinna wprowadzić trochę koloru w szarość dnia codziennego a rozkoszowanie się smakiem słodkich, wygrzanych słońcem specjałów, zapewni witalność, dobry nastrój i samo zdrowie. Od czego zacząć?


Polecani dietetycy

Pomarańcze
Choć kojarzą się z wygrzanymi słońcem hiszpańskimi plantacjami albo z gorącą włoską Sycylią, to wcale jednak stamtąd nie pochodzą. Pomarańcze wywodzą się z Chin i Indii. W Europie owoce te zostały rozpowszechnione w X wieku. Średniej wielkości pomarańcza to około 70 kcal. Ta pomarańczowa kulka zawiera w sobie sporą ilość witaminy C, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę ale wiedzieć należy także, że owoc ten posiada dość duże pokłady błonnika pokarmowego. Zaleca się spożywanie owocu z białymi błonkami, które oddzielają pojedyncze cząstki od siebie, ponieważ zawierają flawonoidy, potęgujące działanie witaminy C. Poza tym potas, którego w pomarańczy nie jest mało zapewni nam prawidłowe działanie układu krążenia a witaminy z grup B korzystnie wpłyną na układ nerwowy oraz na kondycję naszej skóry.Pomarańcze zamieszkuje także witamina A oraz minerały takie jak cynk, magnez, fosfor, sód, wapń i żelazo.
Nic się nie marnuje, ponieważ z skórka pomarańczy jest niezwykle aromatyczna, stąd też można ją wykorzystać do produkcji naturalnych olejków eterycznych. Olejek z pomarańczy działa bardzo uspokajająco kojąco, antydepresyjnie. Pozytywnie oddziałuje także na skórę i układ trawienny.


Pomelo
Pomelo to chyba najbardziej wyrośnięty brat naszej pomarańczy. Mówi się na niego biała cytryna lub też pomarańcza olbrzymia. Pochodzi z rejonów Malezji i Tajlandii. Owoc ten może osiągać wagę nawet do 2 kg, jednak trzeba wiedzieć, że skórka może mieć nawet grubość do 5 cm. Jednak nie bez przyczyny pomelo nazywa się owocem piękna, zdrowia i urody. Zawiera najwięcej spośród wszystkich cytrusów witaminy C, bo aż 61 mg na 100g. A witamina C zapewni młodą skórę, wspiera nasz układ odpornościowy,układ krążenia. W pomelo jest także sporo błonnika, który będzie przyspieszał trawienie. Sok z tego owocu z kolei jest wskazany dla wszystkich, którzy zmagają się ze zgagą z uwagi na działanie zasadotwórcze, pozwalające zminimalizować lub nawet wykluczyć objawy z tym związane.


Grejpfrut
Pierwsza wiadomość jest taka, że grejpfrut nie dość, że mocno orzeźwia swym kwaskowatym smakiem to i ma mało  kalorii - tylko 50 kcal w 100g. Tak więc  może być świetną przekąską na II śniadanie  czy na podwieczorek. Jest kilka rodzajów grejpfrutów, m.in. te najbardziej popularne ? różowe, czerwone, zielone ? najbardziej słodkie i żółte. Najtrafniejszym wyborem spośród w/w jest odmiana czerwona, ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Smak wyraźnej goryczy rekompensuje bardzo duża zawartość witaminy C a także likopenu i karotenoidów. Grejpfrut ma zastosowanie w kosmetologii, jest wykorzystywany w leczeniu zmian trądzikowych, rozjaśnia przebarwienia cery, zamyka pory, blokuje wydzielanie sebum, tak więc jest doskonały dla naszej skóry.Grejpfrut to także dobre źródło flawonoidów, które zamieszkują w pestkach, skórce i błonkach owocu. Spożywanie grejpfrutów może przyczynić się do wykazywania właściwości antynowotworowych i do wzmocnienia i ochrony układu krwionośnego.



Czyżbyście mieli kwaśne miny? :)
Nie ma się co krzywić, tylko spożywać te przeogromne pokłady witaminy C z natury;)
Smacznego;)

Obraz Jaromír Novota z Pixabay

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Cykl runo leśne lato: Poziomka

Czas wakacji to czas wyjazdów do lasu, nad jeziora, rzeki, morza i gdzie tylko zapragniemy, aby zapewnić sobie relaks i wypoczynek. Tym razem skoncentrujemy się na tym pierwszym czyli lesie, a raczej tym, co możemy w nim smacznego i zdrowego znaleźć dla ciała, ducha i urody. Dziś czas na poziomkę :)

Dream team na lato!

Żar leje się z nieba, a ma być jeszcze goręcej i goręcej... Nasz organizm potrzebuje nawodnienia, a skóra nawilżenia. Gdzie szukać rozwiązania? W letnich, soczystych, intensywnie kolorowych owocach lata - arbuz i melon! Oba nisko kaloryczne, w składzie zawierające przede wszystkim wodę, więc bez większych konsekwencji włączajmy tę naturalną słodycz do naszej letniej diety.

Co kryje się w... jajkach?

Nie od dziś wiadomo, że jajka są niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Jednak dopiero od kilku lat na nowo wróciły do pełni łask po tym, jak wcześniej sugerowano, że ich częste spożycie może wpływać na podwyższenie cholesterolu we krwi i może prowadzić, m.in.: do chorób serca.

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia