Zdrowe koktajle z owoców sezonowych - przepisy

W sezonie letnim sady i ogrody dostarczają nam mnóstwo pysznych owoców, z których możemy przygotować smaczne koktajle – są one źródłem sił witalnych i orzeźwienia w upalne dni. Koktajle doskonale sprawdzą się również w roli pełnowartościowych dietetycznych przekąsek. Oto dwa proste przepisy!


Polecani dietetycy

Koktajl z owoców leśnych
Owoce leśne, takie jak borówki, jagody, jeżyny to popularne składniki koktajli.  Zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników. W borówkach znajdziemy witaminę A, B oraz C, a do tego fosfor, magnez, wapń i potas. Podobne właściwości mają jeżyny, które wyróżniają się dodatkowo wysoką zawartością witaminy E. Z kolei mleko sojowe i jogurt naturalny odpowiadają za podaż białka.

Potrzebujemy:
- pół szklanki jeżyn,
- pół szklanki borówek,
- szklanka jogurtu naturalnego/szklanka mleka sojowego,
- łyżeczka miodu

Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Wszystkie składniki wystarczy zblendować. W upalne dni można dodać kilka kostek lodu.

Koktajl malinowo – miętowy
Owoce sezonowe to także maliny. Maliny wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, jak również wapnia. Kefir stanowi idealną dawkę białka, wywiera również korzystny wpływ na układ trawienny i florę bakteryjną jelit. Mięta odpowiada za orzeźwienie, natomiast miód to propozycja dla osób, które potrzebują jeszcze większej dawki naturalnej słodyczy.

Potrzebujemy:
- szklanka świeżych malin,
- kilka liści mięty,
- szklanka kefiru,
- opcjonalnie odrobina miodu


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Refleksje po pobycie w nadmorskim kurorcie - jak się odżywiać?

Na świeżo po powrocie z nad morza, pokuszę się o słów kilka na temat żywienia na polskim wybrzeżu. Zdawać by się mogło, że polskie, piękne, nadmorskie kurorty będą oferować przede wszystkim zdrowe, świeżo złowione morskie ryby, które powinny przyciągać gości w ten rejon Polski. Wszak, gdzie zjeść lepszą rybę niż nad polskim morzem? Okazuje się, że nie jest to jednak takie oczywiste.

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)

Cykl runo leśne lato: Poziomka

Czas wakacji to czas wyjazdów do lasu, nad jeziora, rzeki, morza i gdzie tylko zapragniemy, aby zapewnić sobie relaks i wypoczynek. Tym razem skoncentrujemy się na tym pierwszym czyli lesie, a raczej tym, co możemy w nim smacznego i zdrowego znaleźć dla ciała, ducha i urody. Dziś czas na poziomkę :)

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia