Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)


Polecani dietetycy

Chłodnik jest zupą  podawaną na zimno. Cudownie orzeźwia i syci poprzez pełnowartościowe i pożywne składniki, oparte w dużej mierze na warzywach sezonowych. Choć nie jest to reguła - chłodniki można także przygotować na bazie owocowej mieszanki, która także dostarczy nam wielu witamin i minerałów, a przede wszystkim ochłodzi nasz organizm :) Szybka w przygotowaniu zupa, błyskawicznie ugasi pragnienie, dostarczy sporą ilość błonnika do naszej diety i przyczyni się do dbałości o nienaganną i szczupłą sylwetkę na letni czas wakacji :)
 
Ile państw, tyle wariacji na mniej lub bardziej popularny przepis na chłodnik :)  W większości przypadków bazą chłodnika są produkty mleczne - kefir, jogurt naturalny czasami maślanka czy zsiadłe mleko, choć w niektórych krajach ten białkowy składnik jest pomijany. Wszak my sami jesteśmy w stanie w przeciągu kilku minut tak zmodyfikować recepturę, nieco ją unowocześnić aby sprostała naszym gustom i zaspokoiła najbardziej wysublimowane kubki smakowe naszych najbliższych:).
 
W naszym rodzimym kraju najbliższy jest nam chłodnik litewski. Już w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza była mowa o podejmowaniu gości tym specjałem na szlacheckim dworze. Wraz z historią, sztuką kulinarną zmieniającą się na przestrzeni stuleci, przepis na chłodnik został nieco "odchudzony" i " odkwaszony". Kiedyś podstawą tej zupy był zakwas buraczany, zakwaszona woda po ogórkach, żur, kwas ze szczawiu lub też wywar rybny przełamywany słodką i wysokokaloryczną śmietaną. Często także dodawano szyjki rakowe oraz szlachetnego jesiotra, które wzbogacały smak chłodnika.


Dziś przygotowywanie tej lekkiej zupy jest zdecydowanie bardziej uproszczone i zdecydowanie bardziej fit:)
Wspomniany już wcześniej tradycyjny chłodnik litewski na polskich stołach składa się z botwinki, kefiru lub zsiadłego mleka, ogórków zielonych, tartej rzodkiewki, koniecznie szczypiorku, koperku, świeżego czosnku i jajka ugotowanego na twardo, które wieńczy potrawę. Wszystkie składniki oczywiście muszą być ze sobą połączone i podawane bardzo schłodzone. Im więcej świeżych ziół, tym bardziej aromatyczne i świeże danie zaserwujemy naszym gościom :).
 
Można jednak wybrać inne przepisy na chłodnik mniej lub bardziej tradycyjne np. z ogórków kwaszonych, ze szpinaku z serem feta, z awokado, miętą i chilli a dla naszych najmłodszych chłodnikowych smakoszy mamy propozycje owocowe np.chłodnik  arbuzowo - truskawkowy, melonowo - borówkowy, truskawkowo-rabarbarowy.
A jakie chłodniki możemy spotkać w regionalnych kuchniach innych stron świata ?
 

Gazpacho...hmmm... hiszpański, wywodzący się z Andaluzji intensywnie pomidorowy chłodnik. Oprócz słodkich pomidorów, do gazpacho należy dodać ogórka zielonego, paprykę, czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny oraz miąższ z białego lub razowego pieczywa i przyprawy: sól, pieprz i chilli. Smakuje wyśmienicie i może być doskonałym letnim daniem lub przystawką np. na wieczorne przyjęcie w ogrodzie.
 

Okroszka czyli legenda rosyjskiej kuchni. Wyróżnia się tym, że jednym ze składników jest gotowany indyk lub kurczak a w wersji bardziej ekonomicznej parówki. Do tego dodaje się jajka ugotowane na twardo, ugotowane ziemniaki, świeży ogórek, rzodkiewkę, koperek, cebulę ze szczypiorkiem i kefir. W innej odsłonie okroszkę można przygotować na kwasie chlebowym.
 

Tarator - chłodnik zza bułgarskiej granicy. Przyrządza się go na bazie jogurtu greckiego lub kefiru z dodatkiem ogórka, czosnku, koperku i orzechów. Proste, szybkie w przygotowaniu danie może zaskoczyć naszych współbiesiadników:)
 
Letnia pora sprzyja kreatywnej kuchni, więc i Wy spróbujcie chłodnikowych specjałów :)
Smacznego orzeźwienia! :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Endorfiny - gdzie ich szukać?

Endorfiny to nic innego jak popularnie nazywany hormon szczęścia, odpowiedzialny m.in. za dobry nastrój, pozytywną energię, wspaniały humor, samoakceptację. Endorfiny wpływają na całokształt naszego myślenia, pracy, kreatywności, zadowolenia z życia, otaczającego świata. Im więcej endorfin, tym lepiej się czujemy, wyglądamy, wręcz emanujemy szczęściem. Popularnie zwykło się mówić, że endorfiny wydzielają się wtedy, gdy kochamy i jesteśmy kochani - czyli ewidentny stan zakochania, kiedy się cieszymy, śmiejemy ale także gdy się męczymy, np. wykonując ćwiczenia fizyczne, fitness, jakąkolwiek aktywność, która wzmaga w nas przyspieszone bicie serca, pot,łzy - jakkolwiek by to nie zabrzmiało;)))

Jak nie przytyć w ferie? (część 2. )

Regularność posiłków to jednak nie wszystko. W czasie zimowego wypoczynku powinniśmy trzymać się także innych zasad, dzięki którym dbanie o linie w czasie ferii będzie znacznie prostsze :)

Jak dzięki diecie wzmocnić odporność?

Powoli wkraczamy w okres jesienno-zimowy, kiedy to jesteśmy narażeni na różne infekcje i przeziębienia. Będziemy zmagać się z obniżoną odpornością i gorszym samopoczuciem. A gdyby tak wzmocnić się na ten czas za pomocą diety?

Małgorzata Łyżniak