Wyjazdy, grille, wspólne biesiadowanie – Majówka to dla wielu czas luzu… ale co, jeśli jesteś na diecie i chcesz trzymać się swoich celów? O tym ostatnio rozmawiam z Pacjentami w Gabinecie.
Jak przetrwać długi weekend majowy w gronie osób, które bardzo chętnie „skomentują lub udzielą wielu dobrych rad” na temat diety?
Eliminacja cukru z diety staje się kluczowym krokiem w walce z insulinoopornością. Wprowadzenie tego zmieniającego życie nawyku może przynieść szereg korzyści zdrowotnych, w tym poprawę wrażliwości na insulinę, stabilizację poziomu glukozy we krwi oraz redukcję ryzyka wystąpienia poważnych chorób metabolicznych. Zmiany te pozytywnie wpływają na codzienne życie, co czyni eliminację cukru istotnym elementem walki z insulinoopornością.
Wielkanoc bez jajek? Nie do pomyślenia!
Oto kilka inspiracji na pyszne, jajeczne sałatki, które śmiało można podać na wielkanocny stół.
Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności wśród osób aktywnych fizycznie, które poszukują sposobów na poprawę samopoczucia oraz wydolności. Eliminacja glutenu może wpłynąć na codzienne funkcjonowanie sportowców, jednak wymaga odpowiedniego dostosowania jadłospisu. Kluczowe jest zaspokojenie potrzeb energetycznych organizmu, aby utrzymać efektywność treningów i osiągać zamierzone cele. Czytaj dalej!
Dzisiaj trochę dłuższa historia :). Ostatnio rozmawiałam z Pacjentem o gotowych posiłkach, o tym, że w dzisiejszych czasach pełnych pośpiechu i nieustannego zabiegania, przygotowywanie posiłków staje się coraz bardziej zaniedbywaną czynnością. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po gotowe jedzenie, a samodzielne gotowanie staje się luksusem? Okazuje się, że ten trend ma wiele aspektów:
No to mamy to – Ostatki tuż tuż, już jutro! Czas sięgnąć po ostatnie kawałki pączków, faworków i… energii przed tym, jak przejdziemy na dietę postną, albo przynajmniej postanowimy, że będziemy się starać ;). To ostatni moment, żeby zaszaleć w rytmach karnawałowych, ponieważ już od środy czekają na nas te wszystkie piękne postanowienia „będę zdrowszy, bardziej fit, mniej będę imprezować…” – takie standardy! ;)
Zima nie odpuszcza...niestety...W związku z tym kontynuujemy cykl z przepisami na zimowe posiłki. Zdrowo, pysznie i przyjemnie. Dziś obiady część 2 :). Oto kilka propozycji przygotowania, szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych :).Zapraszamy ;). Przetrwaj zimę z Przyjemnością jedzenia !!!
Coraz częściej w Gabinecie rozmawiam z Pacjentami o lekach na odchudzanie. W ostatnich miesiącach stały się one jednym z najgorętszych tematów, jeśli chodzi o odchudzanie. Wszyscy mówią o ich efektach: szybkie chudnięcie, brak głodu, mniejsze apetyty na słodycze. Prawdziwe Gwiazdy. Jednak, jak to bywa w świecie diet i suplementów, nie wszystko złoto, co się świeci.
W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym pokus i łatwych rozwiązań, kwestia diety dzieci staje się coraz bardziej istotna. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wielki wpływ na rozwój naszych pociech ma to, co znajdzie się na ich talerzach. Dobra dieta to nie tylko paliwo dla organizmu, ale także fundament ich zdrowia, samopoczucia i przyszłych nawyków.
Jak często słyszę to pytanie od Pacjentów…to temat naszych częstych rozmów w Gabinecie. Jedni podjadają słodycze, inni słone przekąski. „Nie jedz słodyczy”, „nie jedz chipsów”. I tu dochodzimy do wymiany zdań „nie dam rady”, „nie umiem nie podjadać”, „Pani to łatwo powiedzieć, bo Pani przecież nie podjada”, itd. Pewnie, że łatwo powiedzieć. Trudniej zrobić.