Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.


Polecani dietetycy

Rokitnik to pestkowiec o kulistym kształcie, którego waga owocu nie przekracza jednego grama. Ma intensywnie pomarańczową barwę i kwaskowaty smak. Występuje w wielu krajach azjatyckich i europejskich. W Polsce rokitnik można spotkać nad wybrzeżem Bałtyku, gdzie obrasta wydmy i klify, tworząc gęste zarośla. W Pieninach także można natknąć się na dzikie odmiany tej rośliny.Trzeba jednak pamiętać, że rokitnik w Polsce jest pod ochroną i legalnie można go zbierać tylko tam, gdzie znajdują się do tego specjalnie  przeznaczone uprawy.
 

Metryczka rokitnika nazywanego także złotem Syberii, koralowcem, rosyjskim ananasem a także cierniem morskim
Rokitnik podobno kryje w sobie około 190 właściwości dobroczynnie oddziałujących na nasze zdrowie.14 witamin, 11 mikroelementów, 18 aminokwasów, 36 flawonoidów i wiele innych substancji, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, kondycję organizmu i samopoczucie.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż owoc rokitnika jest przeogromną skarbnicą witaminy C. Jej zawartość uzależniona jest od miejsca występowania tej rośliny. Rokitnik występujący nad morzem zawiera w sobie nawet do 250 mg witaminy C w 100 g. A dla porównania te same owoce porastające rejony środkowej Europy mogą zawierać od 400 do nawet 1100 mg witaminy C w 100 g. Dlatego aby wzmocnić swoją odporność i uchronić się przed przeziębieniem i grypą, warto szczególnie w okresie jesienno-zimowym zadbać o to aby w naszym menu pojawiały się tak bogate w witaminę C owoce. Rokitnik nie zawiera enzymu rozkładającego skład askorbinowy, dlatego też witamina C zawarta w tych pomarańczowych kuleczkach jest niezwykle trwała. Poza tym rokitnik zawiera w sobie witaminy A,C,D, E, K, P oraz te z grupy B a także potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń.
 

Właściwości zdrowotne rokitnika
- poprawia krążenie;
- hamuje powstawanie złego cholesterolu;
- obniża ciśnienie krwi;
- zwalcza wolne rodniki;
- działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie;
- chroni układ pokarmowy, działa dobroczynnie również w chorobach żołądka i dwunastnicy;
- pomaga w gojeniu się ran;
- wykorzystywany jest także w leczeniu chorób skórnych;
- pozwoli złagodzić zapalenie dróg moczowych;
- złagodzi ból głowy, poprawi koncentrację;
- zwiększa odporność organizmu.
 

W jakiej formie możemy spożywać rokitnik?
- olej z rokitnika - najbardziej bogaty w biologiczne substancje, które pomogą oczyścić organizm z toksyn i wzmocnić odporność;
- sok z rokitnika pozwoli poprawić nastrój, zadziała antydepresyjnie, doda energii na cały dzień;
- napar z rokitnika, jego kory i liści idealnie sprawdzi się przy dolegliwościach układu pokarmowego a także zahamuje proces wypadania włosów;
- suszone owoce rokitnika także można dodawać do herbaty;
- przetwory - dżemy, galaretki ale także wina i nalewki.
 

Rokitnik w kosmetologii

Rokitnik w kosmetologii wykorzystywany jest bardzo często. Przede wszystkim w preparatach nawilżających, ale także tych, które pomagają w regeneracji skóry po poparzeniach słonecznych i tych, które zapobiegają takim poparzeniom. Pojawiają się także w seriach kosmetyków do pielęgnacji skóry zniszczonej, wrażliwej, suchej, łuszczącej się i z przebarwieniami. Dodawany jest do substancji takich jak kremy, balsamy, serum itp. do skóry trądzikowej i w kosmetykach anty-aging. Rokitnik wykorzystywany jest również w liniach kosmetyków do włosów - przeciwłupieżowych, przeciw wypadaniu włosów i do podrażnionej skóry głowy.
 
Rokitnik ma bardzo duże wartości odżywcze dla naszego organizmu.Jego spożywanie i stosowanie przyczyni się do utrzymania dobrej kondycji naszego ciała i ducha.
Dlatego dbajmy o nasze zdrowie i nie zapominajmy o cudownych właściwościach rokitnika w codziennej diecie.

Autor:

Podobne artykuły

Endorfiny - gdzie ich szukać?

Endorfiny to nic innego jak popularnie nazywany hormon szczęścia, odpowiedzialny m.in. za dobry nastrój, pozytywną energię, wspaniały humor, samoakceptację. Endorfiny wpływają na całokształt naszego myślenia, pracy, kreatywności, zadowolenia z życia, otaczającego świata. Im więcej endorfin, tym lepiej się czujemy, wyglądamy, wręcz emanujemy szczęściem. Popularnie zwykło się mówić, że endorfiny wydzielają się wtedy, gdy kochamy i jesteśmy kochani - czyli ewidentny stan zakochania, kiedy się cieszymy, śmiejemy ale także gdy się męczymy, np. wykonując ćwiczenia fizyczne, fitness, jakąkolwiek aktywność, która wzmaga w nas przyspieszone bicie serca, pot,łzy - jakkolwiek by to nie zabrzmiało;)))

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

Zimowe herbaty - rozgrzewający rytuał dla zdrowia i urody

Zima to czas, gdy filiżanka gorącej herbaty staje się naszym sprzymierzeńcem w walce z zimnem.Odkryjmy kilka zimowych herbat, które nie tylko rozgrzeją, ale także dostarczą przyjemności dla zmysłów i korzyści dla zdrowia.

Anna Huma - Nande
Korzyści płynące z eliminacji cukru w diecie przy insulinooporności
Korzyści płynące z eliminacji cukru w diecie przy insulinooporności