Zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu glutenu ? białka występującego w ziarnach zbóż takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby stosujące omawianą dietę muszą uważać również na produkty, które naturalnie glutenu nie zawierają, ale podczas produkcji zostały glutenem zanieczyszczone.


Polecani dietetycy

W takiej sytuacji producenci żywności są zobligowani do umieszczania na opakowaniach swoich produktów informacji, o zawartości śladowych ilości alergenów w tym również glutenu.

Na rynku żywnościowym są dostępne również specjalne produkty dedykowane osobom, które nie tolerują glutenu. Tego typu produkty oznaczone są międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa jest rodzajem diety eliminacyjnej, a to może wiązać się z ryzykiem niedoborów pokarmowych. Często u osób stosujących taki model żywienia stwierdza się niedostateczną ilość żelaza, wapnia, cynku i witamin z grupy B, a to może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.


Dlatego też, wykluczając produkty zawierające gluten należy pamiętać o zastąpieniu ich innymi, naturalnie bezglutenowymi zbożami takimi jak: ryż, gryka, proso, kukurydza czy amarantus.

Odpowiednie zbilansowanie diety bezglutenowej jest trudniejsze niż skomponowanie diety tradycyjnej i wymaga specjalistycznej wiedzy żywieniowej. Każda osoba, u której występują wskazania do stosowania tego typu diety powinna skonsultować się z dietetykiem, który zaplanuje odpowiedni jadłospis.

Mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk




Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak jemy nad polskim morzem? - refleksje żywieniowe

Sezon wakacyjny dobiegł końca. W zeszłym roku pokusiłam się o napisanie kilku słów na temat żywienia i oferty gastronomicznej po pobycie nad polskim morzem. W tym roku czynię to samo, aby sprawdzić czy jest choć trochę lepiej, ... czy wręcz odwrotnie.
Niestety wieści, jakie przyniósł kilkudniowy pobyt na wybrzeżu nie są zbyt optymistyczne. Tym razem przesuwamy się trochę na lewo od Trójmiasta. Ustka ... piękne miasteczko położone na Wybrzeżu Słowińskim, wspaniale zachowane ale co z propozycjami konsumpcyjnymi? Jakie posiłki możemy znaleźć w ofercie punktów gastronomicznych i restauracji usteckich?

Przepisy na dietetyczne dania z grilla

Niezmiennie, rok za rokiem, apetyt na dania z grilla nie maleje. Można by sądzić, że jest to nasza letnia tradycja. I tu pojawia się pytanie czy zdrowa? Odpowiedź brzmi nie musi być niezdrowa. A jak to zrobić?

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

Anna Kowalczyk - Soszyńska
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk