Zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu glutenu ? białka występującego w ziarnach zbóż takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby stosujące omawianą dietę muszą uważać również na produkty, które naturalnie glutenu nie zawierają, ale podczas produkcji zostały glutenem zanieczyszczone.


Polecani dietetycy

W takiej sytuacji producenci żywności są zobligowani do umieszczania na opakowaniach swoich produktów informacji, o zawartości śladowych ilości alergenów w tym również glutenu.

Na rynku żywnościowym są dostępne również specjalne produkty dedykowane osobom, które nie tolerują glutenu. Tego typu produkty oznaczone są międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa jest rodzajem diety eliminacyjnej, a to może wiązać się z ryzykiem niedoborów pokarmowych. Często u osób stosujących taki model żywienia stwierdza się niedostateczną ilość żelaza, wapnia, cynku i witamin z grupy B, a to może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.


Dlatego też, wykluczając produkty zawierające gluten należy pamiętać o zastąpieniu ich innymi, naturalnie bezglutenowymi zbożami takimi jak: ryż, gryka, proso, kukurydza czy amarantus.

Odpowiednie zbilansowanie diety bezglutenowej jest trudniejsze niż skomponowanie diety tradycyjnej i wymaga specjalistycznej wiedzy żywieniowej. Każda osoba, u której występują wskazania do stosowania tego typu diety powinna skonsultować się z dietetykiem, który zaplanuje odpowiedni jadłospis.

Mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk




Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Słodka historia z okazji Dnia Czekolady :)

Nic tylko cieszyć się, celebrować i smakować:). Dodatkowo można pozwolić sobie na dodatkowy bonus w postaci relaksacyjnego masażu czekoladą czy inny zabieg z dodatkiem tego wykwintnego słodkiego specjału.

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Woda - niezbędnik życia codziennego

Woda ... jak szerokim pojęciem jest, nikt sobie sprawy nie zdaje. To z niej składa się m.in. układ planetarny, oceany, morza, rzeki, jeziora, lodowce, atmosfera w tym chmury ale także i ciało człowieka. Zawartość wody w naszym organizmie sięga nawet do 80%. Dlaczego tak ważne jest picie wody, jak robić to prawidłowo, jaką wodę wybierać i jak się do niej przekonać? Odpowiedzi poniżej.

Jolanta Czepułkowska
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?