Zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu glutenu ? białka występującego w ziarnach zbóż takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby stosujące omawianą dietę muszą uważać również na produkty, które naturalnie glutenu nie zawierają, ale podczas produkcji zostały glutenem zanieczyszczone.


Polecani dietetycy

W takiej sytuacji producenci żywności są zobligowani do umieszczania na opakowaniach swoich produktów informacji, o zawartości śladowych ilości alergenów w tym również glutenu.

Na rynku żywnościowym są dostępne również specjalne produkty dedykowane osobom, które nie tolerują glutenu. Tego typu produkty oznaczone są międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa jest rodzajem diety eliminacyjnej, a to może wiązać się z ryzykiem niedoborów pokarmowych. Często u osób stosujących taki model żywienia stwierdza się niedostateczną ilość żelaza, wapnia, cynku i witamin z grupy B, a to może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.


Dlatego też, wykluczając produkty zawierające gluten należy pamiętać o zastąpieniu ich innymi, naturalnie bezglutenowymi zbożami takimi jak: ryż, gryka, proso, kukurydza czy amarantus.

Odpowiednie zbilansowanie diety bezglutenowej jest trudniejsze niż skomponowanie diety tradycyjnej i wymaga specjalistycznej wiedzy żywieniowej. Każda osoba, u której występują wskazania do stosowania tego typu diety powinna skonsultować się z dietetykiem, który zaplanuje odpowiedni jadłospis.

Mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk




Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Podobne artykuły

Koszmar dzieciństwa - szpinak :)

Zielony, papkowaty, bez smaku.... tak z pewnością kojarzy się nam szpinak, kiedy sięgniemy pamięcią do czasów przedszkolnych ;) Ale czy faktycznie takie wspomnienie powinno  ciągnąć  się za nami w nieskończoność ? Nie zgadzamy się na to, dlatego czas na nowe otwarcie - szpinak w smacznej, zdrowej, wartościowej odsłonie. Zaczynamy! :

Właściwości witaminy D

Od kilku lat witamina D jest w centrum uwagi środowiska medycznego, ze względu na liczne niedobory tej witaminy sięgające nawet 90 % naszego społeczeństwa. Szczególnie narażone na jej niedobory są dzieci, osoby w wieku podeszłym, pacjenci borykający się z m.in. z otyłością i zaburzeniami wchłaniania, a także osoby mieszkające w miejscach o małym natężeniu promieniowania słonecznego, czy też spędzające większość czasu w zamkniętych pomieszczeniach.

Wapń w diecie dzieci

Wapń to podstawowy budulec kości i zębów szczególnie potrzebny w diecie dzieci podczas ich intensywnego rozwoju. Zapobiega krzywicy, złamaniom oraz wypadaniu zębów czy próchnicy. Jego niedobór jest realnym zagrożeniem ze względu na ryzyko poważnych złamań i urazów, zwłaszcza w kolejnych latach. Dlatego warto przyjrzeć się aspektowi podaży wapnia w diecie. Rodzice oraz osoby opiekujące się dziećmi powinny zwrócić uwagę na kilka ważnych produktów.

Małgorzata Łyżniak
30 lipca Dzień Sernika
30 lipca Dzień Sernika