Właściwości witaminy D

Od kilku lat witamina D jest w centrum uwagi środowiska medycznego, ze względu na liczne niedobory tej witaminy sięgające nawet 90 % naszego społeczeństwa. Szczególnie narażone na jej niedobory są dzieci, osoby w wieku podeszłym, pacjenci borykający się z m.in. z otyłością i zaburzeniami wchłaniania, a także osoby mieszkające w miejscach o małym natężeniu promieniowania słonecznego, czy też spędzające większość czasu w zamkniętych pomieszczeniach.



Polecani dietetycy

Skąd czerpać witaminę D?

Witaminę D możemy czerpać ze źródeł pokarmowych oraz z jej syntezy skórnej. W pokarmach witamina D występuje w formie ergokalcyferolu (witamina D2) oraz cholekalcyferolu (witamina D3). Pierwszą wspomnianą postać tej witaminy znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak: drożdże czy grzyby. Druga postać jest obecna w produktach zwierzęcych: rybach, jajach i w mniejszym stopniu w produktach mlecznych.

Niestety same źródła pokarmowe są niewystarczające do realizacji normy zapotrzebowania na witaminę D. Zdecydowanie więcej tej witaminy uzyskamy z syntezy skórnej zachodzącej pod wpływem działania promieni słonecznych. Efektywność tego procesu możemy zapewnić wystawiając minimum 18% powierzchni ciała na słońce, każdego dnia przez około 20-30 minut. U osób z bardzo jasną karnacją odpowiednia ilość witaminy D powstanie już po 15-minutowej ekspozycji na słońce. Niestety, w Polsce na syntezę skórną tej witaminy możemy liczyć tylko od kwietnia do września, zakładając, że nie będziemy stosować żadnych kremów z filtrem przeciwsłonecznym.

A dlaczego witamina D jest tak ważna dla naszego organizmu?

Większość osób na pewno wskazałaby na jej niezbędną rolę w prawidłowej mineralizacji kości. To prawda, witamina D jest potrzebna m.in. do prawidłowego wchłania wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Jej niedobór u osób dorosłych prowadzi do rozwoju osteoporozy, a u dzieci natomiast do rozwoju krzywicy. Nie jest to jednak jedyna rola witaminy D w organizmie. Ma również udowodnione działania neuroprotekcyjne. Wspomaga na przykład funkcje poznawcze u osób z demencją. Niedobór witaminy D wiąże się z większym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera oraz stwardnienia rozsianego.


Prawdopodobnie wpływa również na nastrój i niweluje stany depresyjne. Działa przeciwnowotworowo, gdyż hamuje namnażanie się komórek rakowych. Dodatkowo posiada właściwości immunomodulujące, wygasza reakcje zapalne, co może chronić przed rozwojem chorób autoimmunologicznych takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenia jelit, czy cukrzyca typu 1.
Biorąc pod uwagę liczne prozdrowotne właściwości witaminy D oraz problem z jej wystarczającą podażą można również rozważyć suplementację tej witaminy szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W tej kwestii należy jednak skonsultować się z lekarzem, który dobierze odpowiednią dawkę i preparat.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

9 ciekawostek o szparagach

Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej?  O szparagach słów kilka :)

Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.

Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?

Ciąża to stan fizjologiczny, w zupełności naturalny a jednocześnie czas dość szczególny w życiu przyszłej Mamy. Jej samopoczucie w ciągu tych 9 miesięcy bywa różne. Jedne panie ciążę przechodzą łagodnie, czują się w niej dobrze i jedynym jej "objawem" jest powiększający się brzuszek. Innym dokuczają różne nieprzyjemne i męczące dolegliwości ciąży towarzyszące, szczególnie te ze strony przewodu pokarmowego.

Elżbieta Gmurczyk
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego