Koszmar dzieciństwa - szpinak :)

Zielony, papkowaty, bez smaku.... tak z pewnością kojarzy się nam szpinak, kiedy sięgniemy pamięcią do czasów przedszkolnych ;) Ale czy faktycznie takie wspomnienie powinno  ciągnąć  się za nami w nieskończoność ? Nie zgadzamy się na to, dlatego czas na nowe otwarcie - szpinak w smacznej, zdrowej, wartościowej odsłonie. Zaczynamy! :


Polecani dietetycy

 Rodowód perskiego ziela


Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Jego korzenie sięgają rejonów środkowo- zachodniej Azji. W VII w. szpinak został przesłany w prezencie przez władcę Nepalu do Chin i wówczas otrzymał nazwę "perskiego ziela". Maurowie w IX w. przywieźli liście szpinaku na Sycylię i tak warzywo to zagościło w Europie. XII wiek to podbój Hiszpanii, XIII w. Niemiec, XIV w. Anglia i Francja. Legenda głosi , że Królowa Francji Katarzyna Medycejska tak polubiła smak szpinaku, iż nakazała jego podawanie do każdego posiłku. W Polsce swoją karierę szpinak rozpoczął w XVII wieku. Na 8 mln ton produkcji światowej tych bogatych w wartości odżywcze drogocennych liści, aż 7 mln pochodzi z Chin, Japonii, Korei oraz Pakistanu.
 

Charakterystyka szpinaku 


Szpinak jest rośliną jednoroczną, która dorasta do 50 cm wysokości. Natomiast korzeń tego warzywa może osiągnąć długość 180 cm. Liście stają się coraz większe, im wyżej się znajdują. Kształt liści jest najczęściej owalny lub trójkątno-strzałkowaty.
 

Kaloryczność, witaminy i składniki mineralne


* 100 g szpinaku = 23 kcal;
* witamina C - 28.1 mg w 100 g warzywa;
* witamina  A, B6, E, K, kwas foliowy;
* potas - 558 mg w 100g warzywa;
* wapń - 99 mg w 100 g warzywa;
* magnez - 79 mg w 100 g warzywa;
* sód - 79 mg w 100 g warzywa;
* białko - 2,9 g w 100 g warzywa;
* błonnik - 2.2 g w 100 g warzywa.
* luteina - 11.93 mg w 100 g surowego warzywa, 7,04 mg w 100 g gotowanego warzywa.

 
Właściwości szpinaku


* zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby zwyrodnieniowe poprzez zawartość antyoksydantów;
* spowalnia procesy miażdżycowe;
* opóźnia starzenie się komórek i poprawia wygląd skóry;
* chroni wzrok: poprawia ostrość widzenia, przeciwdziała powstawaniu zaćmy, opóźnia proces starzenia plamki żółtej;
* zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia - obniża ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza poziom złego cholesterolu, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi;
* wpływa pozytywnie na układ nerwowy - obniża napięcie, łagodzi stres;
* chroni przed osteoporozą;
* przyczynia się do prawidłowego utrzymania stanu zębów i kości.
 
Ostrożności nigdy za wiele ...

Szpinak jest bardzo zdrowym warzywem, jednak w przypadku osób obciążonych jednostkami chorobowymi, spożywanie szpinaku powinno być w pełni kontrolowane lub wykluczone. Dlaczego ? Szpinak w nadmiarze może zaszkodzić osobom cierpiącym na dne moczanową, kamicę nerkową, w tym kamicę szczawianową. Jeśli ktoś choruje na tego rodzaju schorzenia, powinien wykluczyć szpinak ze swojej diety aby nie doprowadzić do nagłego ataku choroby. Szpinak nie jest polecany osobom mającym problemy z nerkami, osteoporozą, wątrobą czy reumatyzmem.
 

Zastosowanie szpinaku w kuchni


Zastosowanie szpinaku w kuchni jest bardzo szerokie. W czym świetnie sprawdzi się szpinak?
* w sezonie - tylko świeże liście szpinaku, które można łączyć np. ze świeżymi owocami, serami, orzechami itp., tworząc smaczne, orzeźwiające sałatki;
* szpinak może być też składnikiem farszu do pierogów, naleśników, omletów, tart, zapiekanych ciast francuskich, tworząc wytrawne danie;
* może być dodawany do makaronów z innymi dodatkami mięsno - warzywnymi;
* może stanowić bazę do zdrowych koktajli / smoothie;
* mrożony, można użyć zimą jako dodatek warzywny do dania głównego i przyrządzić go na oliwie z odrobiną czosnku.
 

Ciekawostki o szpinaku :)



*
Popeye - bohater komiksów stworzony w 1929 r.; marynarz, który bardzo lubił bójki a żeby mieć wystarczająco siły fizycznej - zjadał  puszkę szpinaku :)
* Przez bardzo długi czas szpinak był uznawany za bardzo dobre źródło żelaza, co prawdą do końca nie jest; mit ten wynika po prostu z błędu sekretarki, która tworząc raport z badań amerykańskiego naukowca wpisała, że w 100 g szpinaku znajduje się 30 g żelaza a prawidłowa wartość to... 3g na 100 g warzywa;
* Sławę szpinak w XIX w. zyskał dzięki pielęgniarkom od św. Wincentego, które zajmowały się chorymi i ubogimi, których to poiły czymś w rodzaju nalewki/ wina ze szpinaku, która przywracała zdrowie i siły witalne.
 
Szpinak to samo zdrowie na talerzu. Jeśli jeszcze nie wprowadziliście go do codziennej diety,  czas to zrobić! Koniec koszmaru z przeszłości! Czas na nowe rozdanie szpinakowej porcji zdrowia :) Wypróbujcie sami a przekonacie się, że było warto :)
Przyjemnie zielonych doznań z perskim zielem ;)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Światowy Dzień Walki z Otyłością

Październik mija pod znakiem celebrowania ważnych i obchodzonych na świecie Światowych dni poświęconych konkretnym dziedzinom medycyny. Celem takich wydarzeń jest zwrócenie uwagi w wymiarze bardziej  międzynarodowym na możliwości przeciwdziałania powstawaniu różnych jednostek chorobowych w naszym organizmie ale także ma za zadanie wskazać,  jak radzić sobie w sytuacjach, kiedy choroba pojawi się w naszym życiu. Dziś nie bylibyśmy sobą, jeśli nie poruszylibyśmy tematu otyłości. A dlaczego? 24 października to Światowy Dzień Walki z Otyłością. Nie ma lepszej daty w kalendarzu, aby pochylić się nad tak ważną tematyką.

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Kolory herbat - jaką najlepiej wybrać?

Zimą coraz chętniej sięgamy po coś ciepłego do picia. Jednym z takich napojów jest herbata. Co o niej wiemy? Istnieje wiele klasyfikacji: ze względu na rodzaj rośliny, pochodzenie, utlenianie, rodzaj liści i ich przetwarzanie, sezon zbiorów, obróbkę dodatkową itp. Dzisiaj skupimy się na ich podziale wg koloru.

Jolanta Czepułkowska
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?