Pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką

W okresie letnio - jesiennym w lasach można spotkać kurki, które są barwnym i smakowitym dodatkiem do naszych potraw, co równocześnie wiąże się z zyskiwaniem popularności tych grzybów wśród konsumentów. Dojrzałe kurki można łatwo odróżnić od pozostałych grzybów za sprawą charakterystycznego złoto – brunatnego koloru i pofałdowanego kapelusza.


Polecani dietetycy

Grzyb ten nazywany jest również „pieprznikiem jadalnym”, ponieważ w smaku można wyczuć nutę pieprzu. Występują one w lasach liściastych i iglastych zazwyczaj w skupiskach.

Grzyby te mają dużą zawartość błonnika, białka, witamin z grupy B, oraz beta – karotenu. Poza tym w kurkach znajdują się związki fenolowe, które mogą działać ochronnie przed wolnymi rodnikami dając działanie przeciwutleniające.

Ważne jest aby pamiętać, że kurki jak każde grzyby nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby które mają problemy z działaniem układu trawiennego nie powinny jeść kurek z powodu obecności chityny – cukru który występuje w budowie komórkowej grzybów. Obecność chityny wpływa na to, że grzyby są ciężkostrawne.

Śniadaniowy pomysł z wykorzystaniem kurek: jajecznica z kurkami.

2 jajka, pół cebuli, 1 łyżeczka masła, 1-2 garści kurek, szczypta soli oraz pieprzu.

Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Jajka wbić do miski i wymieszać z solą oraz pieprzem. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone kurki. Wymieszać. Dusić do miękkości. Dodać jajka. Smażyć do preferowanej konsystencji jajecznicy. Gotową jajecznicę można podać w towarzystwie warzyw np. papryka, ogórek, pomidor oraz z chlebem pełnoziarnistym.
Autor:

Podobne artykuły

A może tak by coś ugotować?

Czemu nie. Najlepiej wykorzystując owoce sezonowe. A więc do dzieła . Oto kilka przepisów na proste i smaczne dania, których zjedzenie będzie prawdziwą przyjemnością .

Jajeczny zawrót głowy

Wielkanoc bez jajek? Nie do pomyślenia!

Oto kilka inspiracji na pyszne, jajeczne sałatki, które śmiało można podać na wielkanocny stół.

30 lipca - Dzień Sernika

Ciągle tylko dieta i dieta i wreszcie nadchodzi okazja do grzechu... :) 30 Lipca został mianowany Międzynarodowym Dniem Sernika:) Świętować czy nie świętować? Taka okazja jest tylko raz do roku, więc pozwalamy na jeden mały kawałeczek. Ale czy
nie wydaje się Wam, że Międzynarodowy Dzień Sernika powinien mieć swoje święto w okolicach Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? To wszak wtedy na naszych świątecznych stołach króluje sernik. Ależ jaki on wtedy cudny.. krakowski z kratką, wiedeński, czekoladowy, królewski, z rodzynkami, z makiem, z chałwą ... po prostu z czym tylko się da. Jedno jest pewne,zawsze smakuje tak samo - pysznie ;)

Anna Huma - Nande