Pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką

W okresie letnio - jesiennym w lasach można spotkać kurki, które są barwnym i smakowitym dodatkiem do naszych potraw, co równocześnie wiąże się z zyskiwaniem popularności tych grzybów wśród konsumentów. Dojrzałe kurki można łatwo odróżnić od pozostałych grzybów za sprawą charakterystycznego złoto – brunatnego koloru i pofałdowanego kapelusza.


Polecani dietetycy

Grzyb ten nazywany jest również „pieprznikiem jadalnym”, ponieważ w smaku można wyczuć nutę pieprzu. Występują one w lasach liściastych i iglastych zazwyczaj w skupiskach.

Grzyby te mają dużą zawartość błonnika, białka, witamin z grupy B, oraz beta – karotenu. Poza tym w kurkach znajdują się związki fenolowe, które mogą działać ochronnie przed wolnymi rodnikami dając działanie przeciwutleniające.

Ważne jest aby pamiętać, że kurki jak każde grzyby nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby które mają problemy z działaniem układu trawiennego nie powinny jeść kurek z powodu obecności chityny – cukru który występuje w budowie komórkowej grzybów. Obecność chityny wpływa na to, że grzyby są ciężkostrawne.

Śniadaniowy pomysł z wykorzystaniem kurek: jajecznica z kurkami.

2 jajka, pół cebuli, 1 łyżeczka masła, 1-2 garści kurek, szczypta soli oraz pieprzu.

Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Jajka wbić do miski i wymieszać z solą oraz pieprzem. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone kurki. Wymieszać. Dusić do miękkości. Dodać jajka. Smażyć do preferowanej konsystencji jajecznicy. Gotową jajecznicę można podać w towarzystwie warzyw np. papryka, ogórek, pomidor oraz z chlebem pełnoziarnistym.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dlaczego śniadanie jest ważne?

Temat poruszany już wiele razy, ale okazuje się, że cały czas wiele osób ma z tym problem i zapomina o spożywaniu śniadania, które jak mawiali nasi rodzice "jest najważniejszym posiłkiem dnia"

Słodka historia z okazji Dnia Czekolady :)

Nic tylko cieszyć się, celebrować i smakować:). Dodatkowo można pozwolić sobie na dodatkowy bonus w postaci relaksacyjnego masażu czekoladą czy inny zabieg z dodatkiem tego wykwintnego słodkiego specjału.

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Anna Huma - Nande