Pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką

W okresie letnio - jesiennym w lasach można spotkać kurki, które są barwnym i smakowitym dodatkiem do naszych potraw, co równocześnie wiąże się z zyskiwaniem popularności tych grzybów wśród konsumentów. Dojrzałe kurki można łatwo odróżnić od pozostałych grzybów za sprawą charakterystycznego złoto – brunatnego koloru i pofałdowanego kapelusza.


Polecani dietetycy

Grzyb ten nazywany jest również „pieprznikiem jadalnym”, ponieważ w smaku można wyczuć nutę pieprzu. Występują one w lasach liściastych i iglastych zazwyczaj w skupiskach.

Grzyby te mają dużą zawartość błonnika, białka, witamin z grupy B, oraz beta – karotenu. Poza tym w kurkach znajdują się związki fenolowe, które mogą działać ochronnie przed wolnymi rodnikami dając działanie przeciwutleniające.

Ważne jest aby pamiętać, że kurki jak każde grzyby nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby które mają problemy z działaniem układu trawiennego nie powinny jeść kurek z powodu obecności chityny – cukru który występuje w budowie komórkowej grzybów. Obecność chityny wpływa na to, że grzyby są ciężkostrawne.

Śniadaniowy pomysł z wykorzystaniem kurek: jajecznica z kurkami.

2 jajka, pół cebuli, 1 łyżeczka masła, 1-2 garści kurek, szczypta soli oraz pieprzu.

Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Jajka wbić do miski i wymieszać z solą oraz pieprzem. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone kurki. Wymieszać. Dusić do miękkości. Dodać jajka. Smażyć do preferowanej konsystencji jajecznicy. Gotową jajecznicę można podać w towarzystwie warzyw np. papryka, ogórek, pomidor oraz z chlebem pełnoziarnistym.
Autor:

Podobne artykuły

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

Frytki: za czy przeciw?

Prawdopodobnie nawet najwięksi zwolennicy frytek na zadane w tytule pytanie będą zmuszeni odpowiedzieć "przeciw". Rzeczywiście, frytki nie są zalecanym produktem spożywczym jeśli są jadane często, w dużej ilości i przygotowywane w tradycyjny sposób: smażone w głębokim tłuszczu. Dlaczego?

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Elżbieta Gmurczyk
Płaski brzuch – jak go osiągnąć poprzez dietę?
Płaski brzuch – jak go osiągnąć poprzez dietę?