Jak uniknąć zimowego osłabienia?

Sezon jesienno – zimowy to, jak co roku, czas kiedy wzrasta niebezpieczeństwo złapania nieprzyjemnej infekcji, a nasza odporność spada. Zmniejszenie ilości witamin, które dostają się do organizmu z pożywieniem, spadek aktywności słonecznej, przegrzane pomieszczenia, brak ruchu na świeżym powietrzu – to wszystko nie służy naszemu zdrowiu. Dlatego warto pamiętać o odporności i wzmacniać ją. Jak to robić? Oto 5 prostych kroków przy pomocy, których można zacząć działać od dziś:


Polecani dietetycy

1) PRZEJRZYJ SWOJĄ DIETĘ — zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest jednym z kluczowych elementów w budowaniu odporności. Warto wybierać sezonowe warzywa i owoce, spożywać ryby morskie, będące źródłem kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasów omega, przetwory mleczne: jogurty i kefiry zawierające probiotyki, drogocenne dla prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Zamiana cukru, do słodzenia – jeśli istnieje już taka konieczność, na miód spowoduje, że nie dostarczy on tylko pustych kalorii, ale również witamin i mikroelementów. Ponadto ma właściwości przeciwbakteryjne. Warto pamiętać również o rozgrzewających przyprawach. Przygotowując posiłki w domu można do ich przyprawienia używać czosnku wykazującego działanie antybakteryjne (ponadto poprawia trawienie i reguluje przemianę materii), a także imbiru (bogatego w składniki odżywcze i witaminy), gorczycy (poprawia krążenie), pieprzu chilli (podnosi temperaturę ciała) i innych. Należy również pamiętać o piciu wody!

2) PAMIĘTAJ O AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
- codzienna dawka ruchu w postaci choćby krótkiego spaceru to bardzo ważny element dbałości o organizm. Do tego należy dodać bardziej intensywny wysiłek fizyczny 2-3 razy w tygodniu, np. jazda na rowerze lub rolkach, jogging, gra w piłkę, ale i intensywne spacery wpływają korzystnie na naszą kondycję fizyczną i organizm. Nawet kiedy temperatura spada do paru kresek poniżej zera, a na dworze mokro i ciemno, warto zmusić się do treningu.

3) ZAPISZ SIĘ NA BADANIA PROFILAKTYCZNE - aby zapobiec niedoborom i obniżonej odporności, należy kontrolować stan swojego zdrowia, chociaż raz na rok. Ponadto na podstawie wyników badań specjalista pomoże zbilansować odpowiednio dietę.

4) CZĘŚCIEJ WYBIERAJ SIĘ NA SPACERY NA ŚWIEŻYM POWIETRZU - do normalnego funkcjonowania organizm musi być „nasycony” tlenem. Codzienne spacery (nawet małe) powinny stać się integralną częścią życia. W tym czasie można przewietrzyć mieszkanie.

5) WYSYPIAJ SIĘ I ODPOCZYWAJ - system obronny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym, a zdenerwowanie zakłóca ich współpracę. By do tego nie doszło, powinno się codziennie poświęcić trochę czasu na relaks, odprężenie i wyciszenie. A więc zarwane noce niekorzystnie wpływają na naszą odporność, a przemęczony organizm jest bardziej narażony na infekcje, dlatego należy porządnie wysypiać się.
Autor:

Podobne artykuły

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Jakie płatki wybierać?

Jednym z najzdrowszych posiłków spożywanych o poranku lub też wybieranych na drugie śniadanie są płatki. I wcale nie jest tu mowa o słodkich płatkach z torebki, gdzie praktycznie każdy rodzaj zawiera cukier i sól a o zdrowych, pełnowartościowych płatkach, które dostarczą każdemu z nas porcję zdrowia i witamin. Po jakie płatki warto sięgać?

Małgorzata Łyżniak