Czy można schudnąć chorując na Hashimoto?

Tak, ale...W swojej wieloletniej praktyce spotkałam się z wieloma przypadkami pacjentów z Hashimoto chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Tymi łatwiejszymi i trudniejszymi w prowadzeniu dietetycznym. Większości z nich udało się osiągnąć cel i schudnąć. Aby to osiągnąć na pewno konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego, którego celem jest wyrównanie poziomu hormonów. Ważny jest też czas. Każda choroba, a już szczególnie ta związana z hormonami, spowalnia tempo chudnięcia.




Polecani dietetycy

Dlatego nie należy nastawiać się na szybkie rezultaty. Pojawią się one, tylko trzeba będzie chwilę dłużej na nie poczekać :). Następnie dieta. Odpowiednio zbilansowana, dobrana do potrzeb konkretnego pacjenta, dostosowana do przebiegu jego choroby. Najlepiej jeśli ułożona jest przez specjalistę dietetyka, który wie jak ją prawidłowo przygotować. Próby odchudzania się na "własną rękę" przy chorobach tarczycy najczęściej przynoszą odwrotny skutek. Pacjenci poprzez źle dobrane, przypadkowe diety spowalniają dodatkowo, i tak już wolniejszy z powodu choroby, metabolizm. Dlatego warto zainwestować we własne zdrowie i skorzystać z pomocy profesjonalisty, aby móc cieszyć się sukcesem i dobrym samopoczuciem :).



Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Kilka zasad zdrowego grillowania

Sezon grillowy jeszcze chwilę potrwa. Jak grillować, aby nie zaszkodzić naszemu zdrowiu?

Słodka historia z okazji Dnia Czekolady :)

Nic tylko cieszyć się, celebrować i smakować:). Dodatkowo można pozwolić sobie na dodatkowy bonus w postaci relaksacyjnego masażu czekoladą czy inny zabieg z dodatkiem tego wykwintnego słodkiego specjału.

Warzywa trochę zapomniane czyli smakołyki z poprzedniej epoki

Kapusty, ziemniaki, buraki, kalafiory.. to przecież standardowe warzywa, które codziennie trafiają do naszej kuchni i przygotowujemy z nich pyszne potrawy na rodzinny stół czy też po prostu posiłki do pracy lub do szkoły. A które z warzyw były wykorzystywane kilkadziesiąt lat temu a obecnie pomimo wartości odżywczych nie są tak doceniane przez współczesnych twórców sztuki kulinarnej ? Zajrzyjmy na karty historii aby sprawdzić, które z  warzyw warto na nowo odkryć i wprowadzić do jadłospisu aby nieco zaskoczyć bliskich ale i wzbogacić  w witaminy i mikroelementy nasze menu.

Anna Śnieć