Tak, ale...W swojej wieloletniej praktyce spotkałam się z wieloma przypadkami pacjentów z Hashimoto chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Tymi łatwiejszymi i trudniejszymi w prowadzeniu dietetycznym. Większości z nich udało się osiągnąć cel i schudnąć. Aby to osiągnąć na pewno konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego, którego celem jest wyrównanie poziomu hormonów. Ważny jest też czas. Każda choroba, a już szczególnie ta związana z hormonami, spowalnia tempo chudnięcia.
Dlatego nie należy nastawiać się na szybkie rezultaty. Pojawią się one, tylko trzeba będzie chwilę dłużej na nie poczekać :). Następnie dieta. Odpowiednio zbilansowana, dobrana do potrzeb konkretnego pacjenta, dostosowana do przebiegu jego choroby. Najlepiej jeśli ułożona jest przez specjalistę dietetyka, który wie jak ją prawidłowo przygotować. Próby odchudzania się na "własną rękę" przy chorobach tarczycy najczęściej przynoszą odwrotny skutek. Pacjenci poprzez źle dobrane, przypadkowe diety spowalniają dodatkowo, i tak już wolniejszy z powodu choroby, metabolizm. Dlatego warto zainwestować we własne zdrowie i skorzystać z pomocy profesjonalisty, aby móc cieszyć się sukcesem i dobrym samopoczuciem :).
Pierogi, gołąbki, bigos, kotlet schabowy – czy polska kuchnia jest zdrowa ? Nasza tradycyjna kuchnia kojarzy się na pierwszy „rzut oka” z kuchnią tłustą, mięsną i kartoflaną. Ale czy tak naprawdę wygląda? Niekoniecznie. Za ogromna zaletę należy uznać jej różnorodność pod względem zarówno składników jak i smaków.
Depresja zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia znajduje się na przodzie listy najczęstszych chorób na świecie. Szacuje się, że do roku 2020 schorzenie to zajmie drugie miejsce w katalogu, a w przeciągu kolejnych dziesięciu lat osiągnie niechlubną pierwszą pozycję. Dziś na depresję cierpi 1,5 mln Polaków i najczęściej choroba ta jest
rozpoznawana w wieku 20 do 40 lat. Te statystyki są zatrważające i są zdecydowanym sygnałem do podjęcia próby walki z depresją. Dlatego dziś poświęcamy temu zagadnieniu poniższy post.
Mleko i jego przetwory są najważniejszym ponieważ najbogatszym i najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka źródłem wapnia w diecie.