Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.


Polecani dietetycy

Najczęściej jest ona wynikiem błędów żywieniowych, czyli niedostatecznej podaży kalorii i/lub składników odżywczych w stosunku do zapotrzebowania.

Zbyt niska masa ciała może być również wynikiem wielu poważnych chorób, między innymi nowotworów, schorzeń zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym, utrudniających trawienie i wchłanianie składników odżywczych, jak i zaburzeń hormonalnych, np. nadczynności tarczycy.


Dlatego też pierwszym krokiem, jaki należy podjąć jest wykonanie badań oceniających stan zdrowia. Następnie należy przez kilka dni prowadzić, tzw. dzienniczek bieżącego spożycia, w którym zapisuje się wszystkie posiłki, z dokładnym wskazaniem godzin spożycia poszczególnych potraw, ich ilości oraz składu.


Prowadzenie takiego dzienniczka ułatwi pracę dietetykowi, który powinien na tej podstawie przeanalizować dotychczasowy sposób żywienia i ocenić go pod kątem realizacji zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Po zapoznaniu się ze zwyczajami żywieniowymi i szczegółowym wywiadzie zdrowotnym, dietetyk może ułożyć prawidłowo zbilansowaną dietę, której celem będzie zwiększenie masy ciała.

Podstawową zasadą takiej diety jest wprowadzenie dodatniego bilansu energetycznego, czyli jej kaloryczność będzie nieco większa od zapotrzebowania. Podobnie, jak przy redukcji masy ciała, w tym wypadku również obowiązuje zasada 5 posiłków, spożywanych w odstępach 3-4-godzinnych.


Posiłki te powinny być urozmaicone i skomponowane z produktów o wysokiej wartości odżywczej. Nie może w nich zabraknąć:
pełnowartościowego białka, pochodzącego z produktów mięsnych, jaj i nabiału,
węglowodanów złożonych, których najlepszym źródłem są produkty zbożowe pełnoziarniste, tłuszczów wytłaczanych z produktów roślinnych.


Dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce, które są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych.
Większą kaloryczność diety uzyskamy również wzbogacając posiłki orzechami, pestkami dyni, słonecznika, sezamem czy owocami suszonymi. Takie produkty charakteryzują się nie tylko wysoką wartością energetyczną, ale również dostarczają wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Podobne artykuły

Czas na bób!

Są i tacy, którzy nigdy nie jedli tego pożywnego zielonego warzywa a są i tacy, którzy o nim wcale nie słyszeli. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć go do diety a kto powinien uważać i wystrzegać się tego warzywa? Sprawdźmy :) Sezon na bób czas zacząć!:)

Dieta a PRL :)

Dzisiaj nie będzie wcale fit, wręcz odwrotnie :) Czasy PRL-u, czy ktoś je pamięta? ;) Za kilka dni powitamy kalendarzową jesień, a co za tym idzie pewnie finalne ochłodzenie, spadek temperatury, więc gromkie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół z restauracyjnych ogródków przeniosą się w zacisze domowe :)

Czy warto używać oleju kokosowego?

Olej kokosowy ma z pewnością nieocenione walory smakowe. Jeżeli chodzi natomiast o jego zalety zdrowotne to ze względu na wysoką zawartość tzw. MCT (Medium Chain Triglicerides) średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest łatwostrawny, zatem zalecany m.in. osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz w zespołach złego wchłaniania.

Elżbieta Gmurczyk
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!