Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

W ciągu ostatnich kilku lat zapanowała moda na wykluczanie z diety produktów zawierających gluten, obwiniając go za szereg problemów zdrowotnych, między innymi dolegliwości trawiennych, chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń autoimmunologicznych, a nawet nadwagi i otyłości.



Polecani dietetycy

Czy jest w tym jakaś prawda?
W rzeczywistości istnieją dwie jednostki chorobowe, które bezwzględnie wymagają wprowadzenia diety bezglutenowej. Pierwszą z nich jestceliakia czyli schorzenie uwarunkowane genetycznie, charakteryzujące się nieprawidłową reakcją organizmu po spożyciu glutenu prowadząc do zaniku kosmków jelitowych. W efekcie dochodzi do upośledzonego wchłaniania składników odżywczych i występowania szeregu objawów klinicznych z tym związanych. Jedynym elementem leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie diety wykluczającej gluten.

Drugim odrębnym schorzeniem jest alergia na gluten. Może pojawić się w okresie dziecięcym lub w życiu dorosłym. Dzieci najczęściej z niej wyrastają, natomiast u osób dorosłych może trwać wiele lat.

Wyżej wspomniane schorzenia wymagają szczegółowej diagnostyki prowadzonej przez lekarza gastroenterologa. Badania obejmują oznaczenie stężenia przeciwciał, biopsję jelita cienkiego oraz testy genetyczne. Istnieje również spora grupa pacjentów, która zgłasza niepożądane objawy po spożyciu produktów zawierających gluten, ale w badaniach diagnostycznych wykluczono występowanie celiakii lub alergii. Takie przypadki określa się jako nadwrażliwość na gluten. U takich osób również należy zastosować dietę bezglutenową.

Część pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak choroba Hashimoto również wymaga wyeliminowania glutenu, gdyż jego spożycie może nasilać reakcję autoimmunologiczną. Należy jednak pamiętać, że nie w każdym przypadku usunięcie z diety tego typu produktów, będzie miało sens i takie postępowanie może przynieść więcej szkód niż pożytku. Warto zacząć od konsultacji z dietetykiem, który ustali jaki sposób żywienia będzie dla nas odpowiedni.

Mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk


Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta? 6 zasad

Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem. 

Dieta przy wirusowym zapaleniu wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby to zakaźna choroba wywoływana przez wirusy hepatotropowe, które uszkadzają komórki wątroby doprowadzając do ich martwicy. Wyróżniamy kilka typów wirusów, a każdemu z nich przypisana jest inna litera alfabetu.

11 października - Światowy Dzień Wzroku - Mamy Cię na oku!

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, dzięki któremu jesteśmy w stanie rejestrować, odbierać i oglądać otaczający nas świat. Narządem, który umożliwia nam obserwację tego wszystkiego, co dzieje się w okół jest oko. Ale czy tak na prawdę zastanawiamy się nad tym, jak codziennie dbać o to aby nasze widzenie było prawidłowe i jak najdłużej dawało nam jak najwyższą jakość obrazu ? Nie wydaje mi się, dlatego dziś przy okazji Światowego Dnia Wzroku, warto jest pochylić się nad tym, jak wspomóc prawidłowe widzenie poprzez właściwą dietę, nie zapominając przy tym, jak ważną rolę odgrywa ćwiczenie wzroku poprzez gimnastykę oczu czy utrzymanie odpowiedniej kondycji fizycznej.
Jedno jest pewne - oczy mamy jedne na całe życie i jeśli ktoś z Was do tej pory nie przywiązywał wystarczającej uwagi do dbałości o wzrok, to czas najwyższy to zmienić! A jak? Podpowiemy!

Anna Huma