Co siedzi w tym ananasie? :)

Jesień powoli wkracza w pełną fazę swojej chłodnej i deszczowej pory, więc aby postawić kropkę nad przysłowiowym "i", przypomnijmy sobie jeszcze raz smak lata, smak słońca, smak radości, co by naładować akumulatory i doczekać kolejnego sezonu ;) Ananas :) Co Wy na to ? :) Lubicie ten fantastyczny intensywnie żółty a po przekrojeniu przypominający roześmiane słoneczko owoc? Myślę, że amatorów znajdzie się wielu :) Czas na bliższe zapoznanie :)


Polecani dietetycy

 
Trzy słowa tytułem wstępu :)

Ananas był już dobrze znany za czasów Krzysztofa Kolumba. A kiedy przybył do Polski? Popularyzacją tego owocu zajął się Kazimierz Poniatowski - brat Stanisława Augusta, który założył szklarnie ananasowe w ogrodach Frascati czyli w dzisiejszym parku Marszałka Edwarda Rydza-Śmigłego w Warszawie. Obecnie największym producentem na świecie tej brązowo-zielonej "szyszki" są: Chiny, Hawaje, Filipiny, Brazylia i Meksyk. Owoc wyrasta na szczycie krótkiej łodygi tej rośliny, mającej swój trzon u zbiegu  ostrych, kolczastych liści. Owoc ananasa osiąga wysokość do 20 cm a waga nie przekracza 5 kg.
 

Rodowód:) Czego ananas ma najwięcej? :)

100 g ananasa to:
* jedynie 50 kcal
* woda około 85 %
* węglowodany około 13 g
* potas 109 mg
* wapń 13 mg
* magnez 12 mg
* witamina C około 48 g
 

Bromelaina -  co to takiego?
Bromelaina czyli bromelina to enzym naturalnie występujący w ananasie. Jest odpowiedzialny za rozpuszczanie białka i ma szerokie zastosowanie w medycynie. Substancja ta jest pozyskiwana z owocu lub łodygi roślin ananasowych.
 

Warunkowe dobrodziejstwo ananasa:)
Czemu warunkowe? :) Wszystkie poniższe właściwości mają miejsce tylko i wyłącznie przy spożywaniu świeżego owocu!
Pamiętaj, że ananas ma w sobie dużo węglowodanów, a dodatkowo taki owoc skąpany w puszkowej kapieli zalewy cukrowej jest tylko i wyłącznie kumulacją kalorii a nie wartościową przekąską.

Dlaczego powinniśmy jeść świeże ananasy?
 
- wspomagają proces odchudzania, dzięki bromelinie, która przyspiesza proces przemiany materii;
- oczyszczają i działają moczopędnie;
- wykazują właściwości przeciwzakrzepowe i obniżają ciśnienie krwi;
- dobroczynnie działają na układ odpornościowy dzięki sporej zawartości witaminy C;
- są wykorzystywane w leczeniu obrzęków i stanów zapalnych dzięki bromelinie, która działa przeciwbólowo;
- pomaga w infekcjach układu oddechowego i łagodzi kaszel ( zalecane płukanie gardła sokiem z ananasa);
- wykazuje działanie antynowotworowe w obszarze raka piersi, jajników, płuc, jelita grubego oraz skóry;
- chroni kości a tym samym zapobiega powstawaniu osteoporozy.
 

Uwaga!
Spożycie ananasa bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi dlatego osoby chore na cukrzycę powinny  go ograniczać w swojej diecie.

Jeszcze większy indeks glikemiczny ma ananas w puszce i suszony owoc ananasa i dlatego diabetycy w ogóle nie powinni sięgać po te produkty.

 

Ciekawostki:) Czy wiedziałeś, że:  
* Spożywanie niedojrzałych ananasów prowadzi do zakwaszenia organizmu;
* Ananas może wpływać a dokładniej zwiększać wchłanialność niektórych leków i zintensyfikować ich działanie dlatego należy go spożywać w odstępie minimum godziny od przyjęcia medykamentów;

* Jeśli kupiłeś ananasa, który nie jest wystarczająco słodki.... posól go ;) Uzyskasz upragnioną słodycz owocu ;)
* Zamek w szkockim Dunmore ma kopułę odzwierciedlającą swoim wyglądem ananasa;
* Ananasa można wyhodować samemu w domu :)
 
Smacznych, słonecznych ananasów na poprawę nastroju... i poprawę sylwetki ;))

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Koszmar dzieciństwa - szpinak :)

Zielony, papkowaty, bez smaku.... tak z pewnością kojarzy się nam szpinak, kiedy sięgniemy pamięcią do czasów przedszkolnych ;) Ale czy faktycznie takie wspomnienie powinno  ciągnąć  się za nami w nieskończoność ? Nie zgadzamy się na to, dlatego czas na nowe otwarcie - szpinak w smacznej, zdrowej, wartościowej odsłonie. Zaczynamy! :

A po lecie ? Odchudzanie :)

Wakacje się skończyły, ale części z nas została po nich niezbyt miła pamiątka w postaci "wystającego brzuszka" i większej masy ciała. Czas zabrać się do pracy i pozbyć tego co zbędne. Warto pamiętać, że, aby dieta była skuteczna musi być odpowiednio DOPASOWANA do naszych parametrów, potrzeb oraz trybu życia. I koniecznie SMACZNA:), dlatego dobrze jest skorzystać z pomocy fachowca, czyli dietetyka. Oto moja propozycja:

9 ciekawostek o szparagach

Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej?  O szparagach słów kilka :)

Małgorzata Łyżniak
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?