![Elżbieta Gmurczyk](/folder/dietetycy/elzbieta-gmurczyk.jpg)
Tak więc spożywając te zimne, bogate w smak lata zupy dbamy zarówno o prawidłową masę ciała, dobrą pracę układu pokarmowego i jelit jak i odporność.
Chłodniki są niskokaloryczne, sycące, bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, co więcej pozwalają na dużą kreatywność w kuchni.
Nie zawsze muszą być warzywne, mogą być także owocowe i być propozycją np. deserową na upalne popołudnie.
Są pełnowartościowym posiłkiem, który orzeźwia, gasi pragnienie i genialnie smakuje :)
Nie przegapcie tego wspaniałego czasu, bo przepyszne chłodniki są ofertą zdecydowanie sezonową :)
Wielu z nas zastanawia się, kiedy jest najlepszy czas na grzybobranie? Kiedy wybrać się do lasu, aby zapełnić swój koszyk i przynieść do domu wiele gatunków grzybów a następnie wykorzystać je w domowej kuchni?
Bardzo popularny, zdrowy, niskokaloryczny a jednocześnie nie doceniany w polskiej kuchni. Kiedyś wierzono, że przynosi szczęście a nauka dowiodła, że jego spożywanie zapewnia urodę, zdrowie i długowieczność. O kim mowa ? O selerze rzecz jasna. Jest to warzywo znane od wieków, dostępne na każdym straganie, w każdym sklepie, jednak czy jesteśmy świadomi jego właściwości i cennego źródła witamin i składników odżywczych? Wydaje się, że nie, dlatego czas to zmienić! Poznajcie selera! :)
Jednym z podstawowych elementów diety obok białka czy węglowodanów są tłuszcze. Spełniają bardzo wiele funkcji w organizmie człowieka, w tym są odpowiedzialne za pokłady energii w naszym ciele, budują komórki, utrzymują ciepło, wspierają przyswajanie cennych witamin. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jakie to ważne w codziennej diecie, by przyjmować zdrowe tłuszcze i oczywiście w odpowiedniej ilości. Zdrowe, czyli jakie?