Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.1

Nadeszło kolejne lato :) Pragniemy lekkości, zwiewności, świeżości zarówno w życiu jak i w naszej diecie. Jest to doskonały czas na to aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa zamknięty w słoiku aromatycznego chłodnika nasyconego zapachem i świeżością wygrzanych słońcem warzyw i owoców.


Polecani dietetycy

Nie ma lepszej pory roku aby nacieszyć swoje kubki smakowe typową letnią kuchnią, do tego zdrową. Chłodnik jest rodzajem zupy, która przygotowywana jest na bazie fermentowanych produktów mlecznych w połączeniu z warzywami, owocami ale także esencjonalnymi świeżymi ziołami. Zwykle jest niskokaloryczny, stanowi źródła błonnika, witamin i minerałów, które dostarczą cudowny zastrzyk energii w ramach spożytego posiłku. Dodatkowym atutem jest fakt, iż składniki zawarte w tej potrawie podkręcą metabolizm, mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów oraz wspomogą proces oczyszczania organizmu z toksyn.

Tak więc spożywając te zimne, bogate w smak lata zupy dbamy zarówno o prawidłową masę ciała, dobrą pracę układu pokarmowego i jelit jak i odporność.

Chłodniki są niskokaloryczne, sycące, bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, co więcej pozwalają na dużą kreatywność w kuchni.

Nie zawsze muszą być warzywne, mogą być także owocowe i być propozycją np.  deserową na upalne popołudnie.

Są pełnowartościowym posiłkiem, który orzeźwia, gasi pragnienie i genialnie smakuje :)

Nie przegapcie  tego wspaniałego czasu, bo przepyszne chłodniki są ofertą zdecydowanie sezonową :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Co jeść na śniadanie, gdy od rana mamy mało czasu? :)

Posiłki muszą być spożywane regularnie, począwszy od zdrowego, pełnowartościowego śniadania, aby zapewnić organizmowi materiał do pracy na cały dzień, nie powodując zbędnego odkładania tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Jak powinno wyglądać śniadanie i co zrobić, kiedy rano nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku?

Dynia - królowa jesieni

Krągła, pomarańczowa, piękna, słoneczna dynia ... wizytówka jesieni:) Właśnie wkraczamy w tę porę roku, pełną barw i kolorów, dlatego dziś tematem naszej rozprawy jest to zdrowe, bogate w wartości odżywcze warzywo. Przybliżymy nieco pękatą sylwetkę Pani Dyni i zachęcimy do bliższego poznania i smakowania tak pysznego, subtelnego smaku tej wdzięcznej kuli.

Przyprawa piernikowa - nie tylko do piernika?

Przyprawa do piernika to mieszanka m.in. cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, ziela angielskiego, pieprzu, anyżu i kardamonu. Używana jest głównie do wypieków, w tym oczywiście piernika czy pierniczków ;)
Można ją  jednak znaleźć również w innych przepisach. Gdzie?  

Małgorzata Łyżniak
Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.2 przepisy
Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.2 przepisy