Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.1

Nadeszło kolejne lato :) Pragniemy lekkości, zwiewności, świeżości zarówno w życiu jak i w naszej diecie. Jest to doskonały czas na to aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa zamknięty w słoiku aromatycznego chłodnika nasyconego zapachem i świeżością wygrzanych słońcem warzyw i owoców.


Polecani dietetycy

Nie ma lepszej pory roku aby nacieszyć swoje kubki smakowe typową letnią kuchnią, do tego zdrową. Chłodnik jest rodzajem zupy, która przygotowywana jest na bazie fermentowanych produktów mlecznych w połączeniu z warzywami, owocami ale także esencjonalnymi świeżymi ziołami. Zwykle jest niskokaloryczny, stanowi źródła błonnika, witamin i minerałów, które dostarczą cudowny zastrzyk energii w ramach spożytego posiłku. Dodatkowym atutem jest fakt, iż składniki zawarte w tej potrawie podkręcą metabolizm, mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów oraz wspomogą proces oczyszczania organizmu z toksyn.

Tak więc spożywając te zimne, bogate w smak lata zupy dbamy zarówno o prawidłową masę ciała, dobrą pracę układu pokarmowego i jelit jak i odporność.

Chłodniki są niskokaloryczne, sycące, bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, co więcej pozwalają na dużą kreatywność w kuchni.

Nie zawsze muszą być warzywne, mogą być także owocowe i być propozycją np.  deserową na upalne popołudnie.

Są pełnowartościowym posiłkiem, który orzeźwia, gasi pragnienie i genialnie smakuje :)

Nie przegapcie  tego wspaniałego czasu, bo przepyszne chłodniki są ofertą zdecydowanie sezonową :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Witamina D – jak wykorzystać okres letni na uzupełnienie jej niedoboru?

Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.

Mleka roślinne - czy warto je spożywać?

Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce -  kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

Małgorzata Łyżniak
22 marzec - Światowy Dzień Wody
22 marzec - Światowy Dzień Wody