Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.1

Nadeszło kolejne lato :) Pragniemy lekkości, zwiewności, świeżości zarówno w życiu jak i w naszej diecie. Jest to doskonały czas na to aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa zamknięty w słoiku aromatycznego chłodnika nasyconego zapachem i świeżością wygrzanych słońcem warzyw i owoców.


Polecani dietetycy

Nie ma lepszej pory roku aby nacieszyć swoje kubki smakowe typową letnią kuchnią, do tego zdrową. Chłodnik jest rodzajem zupy, która przygotowywana jest na bazie fermentowanych produktów mlecznych w połączeniu z warzywami, owocami ale także esencjonalnymi świeżymi ziołami. Zwykle jest niskokaloryczny, stanowi źródła błonnika, witamin i minerałów, które dostarczą cudowny zastrzyk energii w ramach spożytego posiłku. Dodatkowym atutem jest fakt, iż składniki zawarte w tej potrawie podkręcą metabolizm, mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów oraz wspomogą proces oczyszczania organizmu z toksyn.

Tak więc spożywając te zimne, bogate w smak lata zupy dbamy zarówno o prawidłową masę ciała, dobrą pracę układu pokarmowego i jelit jak i odporność.

Chłodniki są niskokaloryczne, sycące, bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, co więcej pozwalają na dużą kreatywność w kuchni.

Nie zawsze muszą być warzywne, mogą być także owocowe i być propozycją np.  deserową na upalne popołudnie.

Są pełnowartościowym posiłkiem, który orzeźwia, gasi pragnienie i genialnie smakuje :)

Nie przegapcie  tego wspaniałego czasu, bo przepyszne chłodniki są ofertą zdecydowanie sezonową :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

A Ty, co wiesz o fidze?

Figa z makiem, z pasternakiem ;) Tak zwykło się mówić w potocznym języku, a tak całkiem serio - serio o fidze jeszcze nie wspominaliśmy :) I właśnie nadeszła chwila, by nieco przybliżyć " osobowość" figowej kreacji ;) Czym jest, jak smakuje i jakimi właściwościami może szczycić się figa? Analizę czas zacząć! ;)

Nasze "dobro narodowe" - olej rzepakowy

Od wielu lat jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy, olej w naszym kraju. Czy warto go używać? Zdecydowanie tak. Produkt ten jest bardzo korzystny dla zdrowia naszego i naszych dzieci. Co jest tego powodem?

Czym są nowalijki?

Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?

Anna Huma - Nande
Co nieco o kimchi
Co nieco o kimchi