Od wielu lat jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy, olej w naszym kraju. Czy warto go używać? Zdecydowanie tak. Produkt ten jest bardzo korzystny dla zdrowia naszego i naszych dzieci. Co jest tego powodem?
Trochę teorii:
- wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - zmniejszają one stężenie cholesterolu całkowitego oraz LDL a zwiększają stężenie HDL dzięki czemu działają w profilaktyce miażdżycy. Dodatkowo odpowiednia ich podaż sprzyja spadkowi poziomu glukozy we krwi, głównie u pacjentów z cukrzycą typu 2.
- bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych NNKT, czyli omega-6 do omega-3, wynoszący 2:1. NNKT zapobiegają miażdżycy, udarom i zawałom poprzez zwiększenie przepływu krwi przez naczynia wieńcowe. Regulują pracę układu sercowo - naczyniowego, krzepnięcie krwi, pracę przewodu pokarmowego, układu oddechowego, nerek oraz układu rozrodczego. Konieczne są do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej, mózgu czy siatkówki oka. Są także istotne dla prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży a osobom dorosłym ich obecność w diecie gwarantuje utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia.
- mała ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, których nadmierna ilość przyspiesza rozwój miażdżycy oraz nowotworów, m.in. prostaty i okrężnicy.
W związku z tymi informacjami olej rzepakowy warto wprowadzić do codziennej diety, czy to do smażenia, czy przygotowania sosu do sałatki. Oczywiście, jak z każdym produktem, konieczny jest rozsądek i umiar, jeśli chodzi o jego ilości.
Wszystko co dobre szybko się kończy i ten, kto akurat wymyślił tę sentencję, zdecydowanie miał rację:) Nadszedł czas powrotu naszych dzieci do szkolnych ław. Jak pomóc tym młodszym, jak i starszym powrócić do efektywnej pracy na lekcjach? Jak zmotywować organizm do bardziej wydajnej i produktywnej aktywności?
Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia odgrywa kluczową rolę nie tylko w kwestii smaku potraw, ale również zdrowia. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się temu, jakie tłuszcze są najlepsze do smażenia, abyśmy mogli cieszyć się smacznymi daniami, jednocześnie dbając o nasze dobre samopoczucie.
Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.