Gluten w chorobie Hashimoto

Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.




Polecani dietetycy

A w związku z tym, że tkanka tarczycowa i gliadyna (jedna z frakcji tworzących gluten) mają podobną strukturę, istnieje szansa, że przeciwciała właśnie z tego powodu zaatakują własną tarczycę. Dlatego też dieta bezglutenowa może zmniejszyć stymulację układu odpornościowego i zmniejszyć/wygasić reakcję autoimmunologiczną. Nie powinniśmy jednak decydować się na taki sposób żywienia samodzielnie. Należy zawsze skonsultować to z dietetykiem, który ustali czy kroki takie należy podjąć i jeśli tak to odpowiednio zbilansuje dietę. Pamiętajmy odpowiedni sposób żywienia ma ogromne znaczenie i może bardzo wspomóc terapię.



Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zalety mleka

Mleko i jego przetwory są najważniejszym ponieważ najbogatszym i najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka źródłem wapnia w diecie.

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 2. - przepisy na zdrowe słodkości

W I części postu obiecaliśmy Wam zdradzić kilka pomysłów na zdrowe słodkości, więc nie może być inaczej. Podsyłamy Wam kilka przepisów do przetestowania w domowym cukierniczym laboratorium zdrowej kuchni.

Wiosennych diet czas :)

Wraz z lżejszą kuchnią czas na lżejszych nas - zmieniamy sposób żywienia, wprowadzamy wiosenne warzywa i owoce, gubimy kilogramy :) Oto propozycja:

Małgorzata Łyżniak
Zdrowe przekąski podczas home office
Zdrowe przekąski podczas home office