Gluten w chorobie Hashimoto

Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.




Polecani dietetycy

A w związku z tym, że tkanka tarczycowa i gliadyna (jedna z frakcji tworzących gluten) mają podobną strukturę, istnieje szansa, że przeciwciała właśnie z tego powodu zaatakują własną tarczycę. Dlatego też dieta bezglutenowa może zmniejszyć stymulację układu odpornościowego i zmniejszyć/wygasić reakcję autoimmunologiczną. Nie powinniśmy jednak decydować się na taki sposób żywienia samodzielnie. Należy zawsze skonsultować to z dietetykiem, który ustali czy kroki takie należy podjąć i jeśli tak to odpowiednio zbilansuje dietę. Pamiętajmy odpowiedni sposób żywienia ma ogromne znaczenie i może bardzo wspomóc terapię.



Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Zdrowa dzienna porcja kofeiny

Warto wiedzieć, że kofeina obecna jest nie tylko w kawie. Znajdziemy ją również w herbacie, napojach energetyzujących oraz typu cola a także w czekoladzie.

Która kasza jest dla Ciebie?

Kipi kasza, kipi groch ...  I jak było dalej? ;) No właśnie - lata już nie te, ale jakby sięgnąć pamięcią do dzieciństwa to zdecydowanie można potwierdzić, iż właśnie takie słowa rymowanki zwykło się mawiać w rytm odbijającej się piłki. Ale dziś skoncentrujmy się zdecydowanie na kaszach. Zdrowe, smaczne, różnorodne... drobne, grube, o bardzo szerokim zastosowaniu od zup, przez dania główne aż po desery. Mają one wiele właściwości odżywczych, dlatego powinny być stałym elementem w naszym jadłospisie. Która kasza dla kogo będzie najbardziej odpowiednia - oto jest pytanie. Poddajmy to wyjątkowe ziarno krótkiej analizie. Ale zanim to - proponuję kilka słów wprowadzenia.

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)

Małgorzata Łyżniak
Nasze dzieci to nasza przyszłość - co radzi Dietetyk
Nasze dzieci to nasza przyszłość - co radzi Dietetyk