Dlaczego warto jeść truskawki? :)

Sezon truskawkowy w pełni! Do wyboru kilkanaście odmian tego soczystego, czerwonego owocu. Słodka, przepełniona słońcem ... Przyjemność!!! :)
Czy powinniśmy sobie na nią pozwalać w diecie? Oczywiście, że tak!



Polecani dietetycy

100 g truskawek to około 30 kcal. Owoce te są niezwykle bogate w witaminy C,B6, A, E,K. Zawierają w sobie potas, fosfor, wapń, magnez, a także bardzo przydatny błonnik pokarmowy. 90% truskawki stanowi woda, tak więc owoc ten dodatkowo działa moczopędnie i pozytywnie oddziałuje na pracę nerek. Flawonoidy z kolei pomogą obniżyć cholesterol, działają antyzakrzepowo, więc jedzenie truskawek może zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krwionośnego.

Truskawki działają także antynowotworowo i teza ta ma swoje potwierdzenie w badaniach naukowych. Truskawka dzięki błonnikowi  wpływa na perystaltykę jelit, chroniąc jelito grube i tym samym zapobiegając rozwojowi chorób  nowotworowych w tym rejonie naszego ciała. Dzięki truskawkom, a dokładniej polifenolom zawartym w tych owocach, można realizować profilaktykę w zakresie raka piersi, a dokładnie gruczołu sutkowego. Wszystko to dzięki dobroczynnemu działaniu kwasu elagowego, który niszczy tworzące się w naszym organizmie związki rakotwórcze.


Truskawki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej spożywamy je na surowo jako przekąskę lub dodając do koktajli czy jogurtów naturalnych. Jednak owoce te są bardzo zdrowe także  w formie przetworzonej. Dżemy, konfitury, kompoty ale pamiętajmy - bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Dla koneserów smaku można polecić kiszone truskawki. Skoro kisimy tak wiele warzyw i owoców, to czemu nie truskawki? :)
 
Uwaga! Trzeba jednak pamiętać, że truskawki potrafią silnie uczulić. Dlatego trzeba ostrożnie wprowadzić je do diety i sprawdzić, czy w naszym przypadku taka alergia nie ma miejsca.
 
Ciekawostki z truskawkowego raju :) Czy wiedziałeś, że:

 
- istnieje olej truskawkowy?
 
Dokładnie jest to olej z pestek truskawek, który wykorzystywany jest w szeroko pojętej kosmetologii. Służy do kosmetyków regeneracyjno -  pielęgnacyjnych dla włosów  a także działa nawilżająco na skórę. Bardzo częste wykorzystanie ma także w kosmetykach z grupy anty-aiging.
 
- truskawka jest składnikiem bazowym niektórych kosmetyków?
 
Często wykorzystywana jest w procesie produkcyjnym pudrów do twarzy, a także dodawana do kosmetyków przed opalaniem i na poparzenia słoneczne.
 
- liście truskawek mają właściwości zdrowotne?

 
Napary z liści truskawek są zalecane w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy, problemów jelitowo-żołądkowych. Pobudzają apetyt, łagodzą ból gardła, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają pracę jelit, wątroby, leczą stany zapalne stawów, przyspieszają metabolizm.
 
- istnieje biała truskawka?
 
Odmiana ta nazywa się pineberry czyli połączenie truskawki i ananasa. Jest dostępna w sprzedaży w Polsce. Ma małe, okrągłe lekko żółte owoce, czerwone pestki i w smaku przypomina oczywiście owoc ananasa. Najlepsza do spożycia na surowo ale można ją wykorzystać także do zdrowych, letnich koktajli.
 
- truskawki wybielają zęby?
 
Tak, dzięki zawartości kwasu jabłkowego. Zapobiegają także osadzaniu się kamienia nazębnego.
 
- truskawki to naturalny afrodyzjak?
 
Intensywnie czerwony kolor i kształt serca pobudza zmysły, działa zarówno na libido mężczyzn, jak i uwodzi kobiety. Legenda głosi, że w dawnych czasach we Francji podawano zupę z truskawek nowożeńcom, a przekrojony owoc truskawki zjedzony na pół przez kobietę i mężczyznę, miał w niedługim czasie od tego zdarzenia  rozpalić między tym dwojgiem gorące uczucie.
 
- truskawki są symbolem Wimbledonu?
 
Truskawki co prawda z odrobiną kalorycznej bitej śmietany i szampana są tradycyjnym deserem podawanym na turnieju tenisowym w Wimbledonie. Tradycja ta obowiązuje od 1953 roku.
 
Jedzmy truskawki! Są owocami cudownie pachnącymi latem, słońcem i mają szerokie właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu.
Są produktem sezonowym, więc spieszmy się korzystać z tej przyjemności jedzenia ;))))

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Cykl runo leśne lato: Jeżyna

Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)

Lody podczas diety. Jeść czy nie jeść?

W letnie upalne dni większość z nas czuje nieodpartą chęć zjedzenia pysznych i orzeźwiających lodów. Co jednak powinny zrobić osoby będące w tym czasie na diecie? Walczyć z tą słodką słabością czy poddać się jej?

1 lipca Międzynarodowy Dzień Owoców

Owoce charakteryzują się bogactwem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Anna Huma - Nande
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?