Jaki smak ma order uśmiechu czyli kilka słów o cytrynie

Już na samą myśl nasze kubki smakowe krzywią się z kwasoty ;) A co dopiero wypić taki zdrowy soczek ze świeżo wyciśniętego owocu, jak czynią to bohaterowie honorowego odznaczenia Orderu Uśmiechu. Po słowach ?W pucharze kwaśna cytryna. Sprawdzimy, jak sobie poczyna Kawaler Orderu Uśmiechu? czas na egzamin dla nagrodzonych :) Nie ma finału bez pustego kielicha i wielkiego uśmiechu na twarzy po wypiciu czary wypełnionej witaminą :)


Polecani dietetycy


A u Was jak wygląda przyjaźń z lekko kapryśną cytryną ? Dlaczego warto zaczynać dzień od szklanki wody z plastrem cytryny?  Czy faktycznie cytryna jest najbogatszym źródłem witaminy C? Cytrynomanię czas zacząć :) Przede wszystkim dla zdrowia i urody! :)
 

Na cytrynowym szlaku historii
Historia nie do końca jasno wskazuje, skąd pochodzi cytryna. Niektóre źródła wskazują, że były to tereny Azji południowo-wschodniej, inne, że Indie albo południowo-wschodnie Chiny. W starożytności cytryny nie znano a uprawiano roślinę podobną do współczesnego owocu i nazywano ją cytronem. Popularność cytryna zaczęła zyskiwać w Europie w XIII wieku dzięki Arabom, którzy już w 903 roku pisali o jej uprawie. Do rozpowszechnienia cytryny przyczynił się Krzysztof Kolumb w 1493 roku, natomiast Europejczycy wprowadzili ją na rynek i spopularyzowali w XIX wieku.
 

Uprawa
Cytryna jest niskim, wiecznie zielonym krzewem lub drzewem, które osiąga wysokość 5-6 metrów. Kwiaty tej rośliny są białe a będąc jeszcze w fazie pączkowania mają czerwono-fioletowy lub kremowy kolor. Intensywny zapach zbliżony jest do jaśminu a sam proces dojrzewania owocu trwa do 9 miesięcy.
 

Dla ciekawskich.. czy wiedziałeś, że:
1. Cytryna była stosowana w leczeniu szkorbutu. Marynarze przyjmowali dzienną dawkę soku z cytryny, która pozwalała uchronić ich przed chorobą lub też wyleczyć, gdy na nią zapadli.
2. Największa cytryna została wyhodowana w Izraelu 2003 roku i osiągnęła wagę 5,26 kg.
3. Co roku we Francji w miejscowości Menton jest obchodzone Święto Cytryny.
4. Sok z cytryny jest naturalnym środkiem do czyszczenia.
5. Sok z cytryny zmieszany z sodą, który pozostawimy na zębach przez 1 minutę pozwoli wybielić zęby i pozbyć się z nich osadu.
6. Cytryna powstała ze skrzyżowania limy z cytronem.
 

Wartość odżywcza czyli cytrynowa metryczka
100 g to m.in.:
* 29 kcal
* 2,8 g błonnika
* 138 mg potasu
* 26 mg wapnia
* 16 mg fosforu
* 53 mg witaminy C
 

Witamina C w cytrynie
To, że ten owoc jest wyjątkowo kwaśny w smaku, wcale nie oznacza, że ma największe zasoby witaminy C spośród wszystkich dostępnych na rynku produktów. Niewątpliwie taki dodatkowy i wcale nie mały ładunek witaminy C w cytrynie, jest dodatkowym wsparciem w walce z przeziębieniem i uporczywą infekcją, jednak jasno należy stwierdzić, że są inne, bogatsze w witaminę C owoce, które powinniśmy spożywać.


Picie wody z cytryną, czyli kilka słów o właściwościach zdrowotnych cudownego napoju
Picie wody z cytryną:
- orzeźwia i pobudza z rana skuteczniej niż filiżanka czarnej, mocnej kawy;
- doskonale nawadnia organizm;
- wspomaga trawienie i pozwala na szybsze usunięcie toksyn z organizmu;
- pozwala utrzymać w równowadze gospodarkę kwasowo - zasadową organizmu.
 
Szerokie zastosowanie cytryny także w kosmetologii
Wiadomym jest, że cytryna pozytywnie oddziałuje na nasz organizm ale także ma zastosowanie w kosmetologii. Jest naturalnym kosmetykiem, który pomaga usunąć przebarwienia, odświeżyć skórę, tonizować, złuszczać naskórek. Jest często dodawana jako składnik preparatów przeciwzmarszczkowych, dzięki czemu skóra jest bardziej sprężysta, spowalnia pojawienie się zmarszczek. Idealnie sprawdza się także jako kosmetyk do skóry głowy, wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Niektórzy stosują płukanki aby nadać połysk i miękkość włosom ale także aby je rozjaśnić.
 
 
Cytrynowych przyjemności z uśmiechem na ustach każdego dnia! :)


Autor:

Podobne artykuły

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Truskawki - co warto o nich wiedzieć?

Lato to idealny czas na wykorzystanie korzystnych właściwości truskawek. Te słodkie, sezonowe owoce są bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze (antocyjany) oraz błonnik pokarmowy.

Pigwa - polska cytryna? :)

23 września wkroczyliśmy w kalendarzową jesień. A jak wiadomo ta pora roku oprócz pięknych i kolorowych odsłon, mieniących się barw i odcieni, jest dosyć zdradliwa. Nie trzeba długo się "starać" aby złapać infekcję, katar czy po prostu - uporczywe  przeziębienie zmusi nas do pozostania w domu i wygrzania tych wszystkich zarazków, które zdążyły nas zaatakować. Ale my przezornie zamiast leczyć, chcemy zapobiegać. Dlatego dziś kilka słów o pigwie:) Czy oby pigwa ma tylko zbawienne działanie, mogące uchronić nas przed grypą czy innym choróbskiem?

Elżbieta Gmurczyk
Stara szkoła
Stara szkoła