
Masz insulinooporność i zastanawiasz się, czy możesz jeść truskawki lub szparagi? Dobra wiadomość: możesz! Insulinooporność nie wyklucza sezonowych przyjemności!
Dieta przy insulinooporności nie musi być monotonna. Możesz korzystać z darów sezonu – wystarczy wiedzieć, jak je dobrze komponować.
Pamiętaj – jedzenie ma odżywiać, cieszyć i wspierać Twoje zdrowie. Nawet przy IO można jeść pysznie i sezonowo! Zdrowa dieta to nie kara – to troska o siebie w „najlepszej wersji.”
Oto przykład:
Śniadanie: Muesli śniadaniowe z truskawkami i masłem orzechowym [1 porcja] – 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka truskawek, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 5-6 orzechów ziemnych. Do jogurtu dodać truskawki, płatki, masło orzechowe, siemię lniane i orzechy. Wszystko razem wymieszać.
II śniadanie: 1 opakowanie serka wiejskiego light + zioła
Obiad: Makaron ze szparagami [1 porcja] – 50g suchego makaronu pełnoziarnistego, ½ pęczka szparagów, ½ małej cebuli, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka startego żółtego sera, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Makaron ugotować al dente. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Cebulę drobno posiekać. Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie 5-6 minut, pokroić. Na oliwie poddusić cebulę. Dodać ugotowane szparagi i sos pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Posypać serem.
Podwieczorek: 1 jajko + 2-3 ogórki małosolne
Kolacja: Młoda kapusta [1 porcja] – 4 szklanki posiekanej młodej kapusty, ½ szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, sól, pieprz, koper. Kapustę po posiekaniu sparzyć i podlać bulionem. Wymieszać. Dodać oliwę i ocet. Jeszcze raz wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i koprem. Wymieszać i dusić do miękkości.
Nieoczekiwanie nadeszły ciężkie czasy zagrożenia epidemicznego. Nikt raczej nie przewidywał, że w 2020 roku świat opanuje wirus, który spowoduje ogromne skutki gospodarcze jak i zdrowotne - setki tysięcy zakażonych i wysoki bilans przypadków śmiertelnych w Azji i Europie.W trosce o zdrowie nas Wszystkich jesteśmy zobligowani do ciągłego przebywania w naszych domach i mieszkaniach. Pracujemy zdalnie, wychodzimy na zewnątrz jedynie po najpotrzebniejsze artykuły żywnościowe i środki pierwszej potrzeby czy też na krótki spacer w pobliżu naszych domostw ale bez kontaktu z innymi, co by zachować wszelkie możliwe środki ostrożności.
Wielu z nas zastanawia się, kiedy jest najlepszy czas na grzybobranie? Kiedy wybrać się do lasu, aby zapełnić swój koszyk i przynieść do domu wiele gatunków grzybów a następnie wykorzystać je w domowej kuchni?
Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie cukru wiąże się z powstawaniem wielu problemów zdrowotnych. Pomimo tej wiedzy, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Dlatego też, wciąż poszukuje się substancji, które mogłyby stanowić zdrową alternatywę dla cukru. Jedną z nich jest stewia - roślina z rodziny Asteraceae pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Paragwaju i Brazylii, gdzie uprawiana jest od ponad 1000 lat. Aktualnie popularność zyskała już na całym świecie, również w Polsce jest coraz częściej stosowana.