
Masz insulinooporność i zastanawiasz się, czy możesz jeść truskawki lub szparagi? Dobra wiadomość: możesz! Insulinooporność nie wyklucza sezonowych przyjemności!
Dieta przy insulinooporności nie musi być monotonna. Możesz korzystać z darów sezonu – wystarczy wiedzieć, jak je dobrze komponować.
Pamiętaj – jedzenie ma odżywiać, cieszyć i wspierać Twoje zdrowie. Nawet przy IO można jeść pysznie i sezonowo! Zdrowa dieta to nie kara – to troska o siebie w „najlepszej wersji.”
Oto przykład:
Śniadanie: Muesli śniadaniowe z truskawkami i masłem orzechowym [1 porcja] – 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka truskawek, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 5-6 orzechów ziemnych. Do jogurtu dodać truskawki, płatki, masło orzechowe, siemię lniane i orzechy. Wszystko razem wymieszać.
II śniadanie: 1 opakowanie serka wiejskiego light + zioła
Obiad: Makaron ze szparagami [1 porcja] – 50g suchego makaronu pełnoziarnistego, ½ pęczka szparagów, ½ małej cebuli, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka startego żółtego sera, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Makaron ugotować al dente. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Cebulę drobno posiekać. Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie 5-6 minut, pokroić. Na oliwie poddusić cebulę. Dodać ugotowane szparagi i sos pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Posypać serem.
Podwieczorek: 1 jajko + 2-3 ogórki małosolne
Kolacja: Młoda kapusta [1 porcja] – 4 szklanki posiekanej młodej kapusty, ½ szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, sól, pieprz, koper. Kapustę po posiekaniu sparzyć i podlać bulionem. Wymieszać. Dodać oliwę i ocet. Jeszcze raz wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i koprem. Wymieszać i dusić do miękkości.
Jednym z najzdrowszych posiłków spożywanych o poranku lub też wybieranych na drugie śniadanie są płatki. I wcale nie jest tu mowa o słodkich płatkach z torebki, gdzie praktycznie każdy rodzaj zawiera cukier i sól a o zdrowych, pełnowartościowych płatkach, które dostarczą każdemu z nas porcję zdrowia i witamin. Po jakie płatki warto sięgać?
Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.
Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.