
Masz insulinooporność i zastanawiasz się, czy możesz jeść truskawki lub szparagi? Dobra wiadomość: możesz! Insulinooporność nie wyklucza sezonowych przyjemności!
Dieta przy insulinooporności nie musi być monotonna. Możesz korzystać z darów sezonu – wystarczy wiedzieć, jak je dobrze komponować.
Pamiętaj – jedzenie ma odżywiać, cieszyć i wspierać Twoje zdrowie. Nawet przy IO można jeść pysznie i sezonowo! Zdrowa dieta to nie kara – to troska o siebie w „najlepszej wersji.”
Oto przykład:
Śniadanie: Muesli śniadaniowe z truskawkami i masłem orzechowym [1 porcja] – 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka truskawek, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 5-6 orzechów ziemnych. Do jogurtu dodać truskawki, płatki, masło orzechowe, siemię lniane i orzechy. Wszystko razem wymieszać.
II śniadanie: 1 opakowanie serka wiejskiego light + zioła
Obiad: Makaron ze szparagami [1 porcja] – 50g suchego makaronu pełnoziarnistego, ½ pęczka szparagów, ½ małej cebuli, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka startego żółtego sera, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Makaron ugotować al dente. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Cebulę drobno posiekać. Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie 5-6 minut, pokroić. Na oliwie poddusić cebulę. Dodać ugotowane szparagi i sos pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Posypać serem.
Podwieczorek: 1 jajko + 2-3 ogórki małosolne
Kolacja: Młoda kapusta [1 porcja] – 4 szklanki posiekanej młodej kapusty, ½ szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, sól, pieprz, koper. Kapustę po posiekaniu sparzyć i podlać bulionem. Wymieszać. Dodać oliwę i ocet. Jeszcze raz wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i koprem. Wymieszać i dusić do miękkości.
Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być zmrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza to temperatura pokojowa. Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych związków.
Odznaczają się niepodważalnymi walorami smakowymi jednak ich osławiona ciężkostrawność i domniemane zanieczyszczenie odstręcza wielu od ich spożycia, czy słusznie? W sezonie na grzyby warto poznać kilka faktów dotyczących ich wartości odżywczej.
W ostatnich latach zdrowy styl życia jest preferowany społecznie. Przekazy zdrowotne w mediach upowszechniają wiedzę i pozytywne postawy w stosunku do zdrowia. Racjonalne odżywianie jest podstawową kategorią zachowań zdrowotnych, ale pomimo akceptowania jego znaczenia, ciężko jest podjąć działania w tym kierunku, czyli „z jednej strony chcę czegoś, ale z drugiej strony nic w tym kierunku nie robię a w sumie to może samo się zrobi”.