1 lipca Międzynarodowy Dzień Owoców

Owoce charakteryzują się bogactwem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i związków o działaniu antyoksydacyjnym.




Polecani dietetycy

Dlatego też, systematyczne spożywanie owoców zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych między innymi schorzeń sercowo-naczyniowych czy nowotworów.

Korzystnie wpływają również na kondycję włosów, skóry i paznokci. Doceniając ich zbawienny wpływ na zdrowie i urodę 1 lipca świętujemy Międzynarodowy Dzień Owoców. To dobra okazja do poeksperymentowania z nimi w kuchni i przygotowania pełnowartościowych posiłków z ich udziałem. Najczęściej owoce spożywa się w postaci przekąsek, owsianek, koktajli, czy deserów. Świetnie sprawdzą się także w towarzystwie warzyw na przykład w sałatce. Warto również spróbować potrawy mięsnej z owocowym akcentem.

Niestety nie należy jeść owoców bez limitu ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Szczególnie osoby z nieprawidłową tolerancją glukozy, cukrzycą czy insulinoopornością powinny ograniczyć ich spożycie do 1-2 porcji dziennie.

A to propozycja na letnią sałatkę z owocami:

Sałatka z arbuzem, serem Feta i oliwkami [1 porcja]  - 1 duży plaster arbuza, 1-2 garści rukoli, 1 plaster sera Feta, 5-6 czarnych oliwek, pół małej czerwonej cebuli, 1 łyżeczka pestek słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz, mięta. Arbuza i ser pokroić w kosteczkę. Oliwki i cebulę pokroić w plasterki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Oliwę, ocet balsamiczny, musztardę i miód połączyć ze sobą i wymieszać. Do arbuza dodać rukolę, ser Feta, cebulę, oliwki i pestki słonecznika. Całość wymieszać. Posypać miętą, polać sosem z oliwy, octu balsamicznego, musztardy i miodu. Jeszcze raz wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.

Smacznego :)
Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Woda - niezbędnik życia codziennego

Woda ... jak szerokim pojęciem jest, nikt sobie sprawy nie zdaje. To z niej składa się m.in. układ planetarny, oceany, morza, rzeki, jeziora, lodowce, atmosfera w tym chmury ale także i ciało człowieka. Zawartość wody w naszym organizmie sięga nawet do 80%. Dlaczego tak ważne jest picie wody, jak robić to prawidłowo, jaką wodę wybierać i jak się do niej przekonać? Odpowiedzi poniżej.

Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?

W ostatnich latach zdrowy styl życia jest preferowany społecznie. Przekazy zdrowotne w mediach upowszechniają wiedzę i pozytywne postawy w stosunku do zdrowia. Racjonalne odżywianie jest podstawową kategorią zachowań zdrowotnych, ale pomimo akceptowania jego znaczenia, ciężko jest podjąć działania w tym kierunku, czyli „z jednej strony chcę czegoś, ale z drugiej strony nic w tym kierunku nie robię a w sumie to może samo się zrobi”.

A po lecie ? Odchudzanie :)

Wakacje się skończyły, ale części z nas została po nich niezbyt miła pamiątka w postaci "wystającego brzuszka" i większej masy ciała. Czas zabrać się do pracy i pozbyć tego co zbędne. Warto pamiętać, że, aby dieta była skuteczna musi być odpowiednio DOPASOWANA do naszych parametrów, potrzeb oraz trybu życia. I koniecznie SMACZNA:), dlatego dobrze jest skorzystać z pomocy fachowca, czyli dietetyka. Oto moja propozycja:

Małgorzata Łyżniak
Dieta w niecodziennym wydaniu
Dieta w niecodziennym wydaniu