10 pomysłów na owoce sezonowe

Lato zbliża się ku końcowi. Dlatego warto skorzystać z okazji, że owoce sezonowe jeszcze są dostępne.


Polecani dietetycy

Czas, kiedy możemy się nimi cieszyć jest niestety krótki, więc stosujmy, używajmy i dodawajmy do dań, dopóki są dostępne. Następne dopiero za rok :).
Oto kilka pomysłów:

1.Makaron z borówkami [1 porcja]

makaron, 1/2 opakowania serka wiejskiego light, 1 szklanka borówek/jagód, 1 łyżeczka cukru, 5-6 migdałów. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Serek połączyć z malinami i cukrem. Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Jeszcze raz wymieszać. Posypać migdałami.

2.Kuskus z malinami [1 porcja]
kuskus, 1 szklanka malin, 1 łyżeczka cukru waniliowego, listki mięty. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Kuskus połączyć z malinami i cukrem waniliowym. Całość wymieszać. Posypać listkami mięty.

3.Polędwiczki wieprzowe w borówkowym sosie [1 porcja]
polędwiczka wieprzowa, 1 szklanka borówek, 1/4 szklanki bulionu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru pudru, bazylia, sól, pieprz. Borówki połączyć z cukrem pudrem i octem balsamicznym. Całość wymieszać. Odstawić na 8-10 minut. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony. Dodać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z patelni. Na patelnię wlać bulion i zagotować. Dodać borówki z sosem balsamicznym. Podgrzewać przez 2-3 minuty na małym ogniu. Całość polać sosem.

4.Ryba z morelami [1 porcja]
sola/dorsz, 3-4 morele, 1/2 kieliszka białego wina, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Morele przekroić na pół. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na niej morele. Polać winem. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C.

5.Sałatka z morelami i fasolką szparagową [1 porcja]
1-2 garści rukoli, 2 średnie morele, 200g fasolki szparagowej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz. W fasolce odciąć końce. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Morele pokroić na mniejsze kawałki. Oliwę połączyć z octem balsamicznym i miodem. Wymieszać. Rukolę połączyć z fasolką i morelami. Polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu. Przyprawić do smaku pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.

6.Sałatka z malinami i serem pleśniowym [1 porcja]

1-2 garści szpinaku, 1 szklanka malin, 1 plaster sera pleśniowego, 1 łyżeczka płatków migdałowych, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz. Ser pokroić w kostkę. Oliwę połączyć z octem balsamicznym i miodem. Wymieszać. Szpinak połączyć z malinami i serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu. Jeszcze raz wymieszać. Posypać płatkami migdałowymi.

7.Sałatka z łososiem i arbuzem [1 porcja]

1-2 garście rukoli, 50g łososia wędzonego, 1 plaster arbuza, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Arbuza pokroić w kostkę. Łososia pokroić na małe kawałki. Oliwę połączyć z miodem, musztardą, solą i pieprzem. Całość wymieszać. Łososia skropić sokiem z cytryny. Dodać do rukoli i arbuza. Całość wymieszać. Polać sosem z oliwy, musztardy i miodu.

8.Chłodnik jagodowo/borówkowo - malinowy [1 porcja]

1/2 szklanki jagód/borówek, 1/2 szklanki malin, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, imbir, świeża bazylia. Jagody/borówki, maliny, miód, imbir, sok z cytryny i bazylię połączyć. Miksować 2-3 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać jogurt i miksować jeszcze 1-2 minuty.

9.Owsianka z borówkami i bakaliami [1 porcja]

płatki owsiane, 1 szklanka borówek, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżeczka żurawiny. Do wrzącego mleka dodać płatki. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać borówki, orzechy i żurawinę. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę.

10.Pasta owocowa [1 porcja]

1/4 szklanki malin, 1/4 szklanki borówek, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżeczka miodu. Miód rozgrzać na patelni. Dodać owoce. Całość wymieszać. Podgrzać. Posypać orzechami.

Smacznego! :)
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Lody – smak lata

W letnie upalne dni ciężko jest sobie odmówić orzeźwiającej przekąski jaką są lody. Czy zawsze ta słodka słabość musi być bombą kaloryczną? Może, ale nie musi! Najlepiej lody potraktować jako przekąskę, czyli II śniadanie czy podwieczorek a nie dodatkowy posiłek w naszym jadłospisie.

Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?

Ciąża to stan fizjologiczny, w zupełności naturalny a jednocześnie czas dość szczególny w życiu przyszłej Mamy. Jej samopoczucie w ciągu tych 9 miesięcy bywa różne. Jedne panie ciążę przechodzą łagodnie, czują się w niej dobrze i jedynym jej "objawem" jest powiększający się brzuszek. Innym dokuczają różne nieprzyjemne i męczące dolegliwości ciąży towarzyszące, szczególnie te ze strony przewodu pokarmowego.

Sezon na leszcza czyli dlaczego warto jeść ryby?

Rozpoczęły się wakacje, pogoda do tej pory zapewniała nam najbardziej upalne lato od lat. A jak upały, to wszyscy gromadnie podążają nad polskie morze aby nabrać nieco brązowej opalenizny, wykąpać się w Bałtyku, pospacerować po plaży ale i ... zjeść rybę:)

Anna Huma - Nande
(zwolnienie lekarskie)
22 marzec - Światowy Dzień Wody
22 marzec - Światowy Dzień Wody