Cykl runo leśne lato: Jagoda

Kończymy cykl runa leśnego na lato piękną, okrąglutką, słodką jagodą. Z czym Wam się kojarzy jagoda? Mi osobiście pierogami z jagodami i śmietanką - niestety śmietanką - ale takie mam wspomnienia z dzieciństwa :) Dziś tę śmietankę można by zastąpić jogurtem naturalnym, ale to już nie byłyby smaki dzieciństwa ;) Drugie skojarzenie, które przychodzi mi na myśl... to niestety też słodycze ;) A dokładniej przepyszne, przecudowne jagodzianki z lokalnej cukierni z tradycjami ;) Już mi ślinka cieknie na samą myśl, jednak dziś skoncentrujemy się na wizerunku " bardziej fit" naszej jagody ;)


Polecani dietetycy

Jagody są owocami unikatowymi. Nie da się ich wyhodować  w żaden sposób, a jedynym naturalnym producentem czarnych jagód są lasy. Te ciemno granatowe, czasami nawet czarne kuleczki są owocami, które kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają w sobie witaminy A, B, C, PP oraz takie minerały jak: selen, cynk, mangan, miedź a także błonnik.

A co konkretnie jagody mogą podarować naszemu zdrowiu?
Przede wszystkim:
- jest to naturalny medykament na przeziębienie; jagody zawierają właściwości przeciwzapalne; napar z jagód zadziała przeciwbólowo a syrop z dodatkiem jagód pozwoli wyleczyć infekcje;
- wykazuje  działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne - trzeba pamiętać, że jagody w czasach kiedy możliwości medycyny były bardziej ograniczone niż obecnie, były wykorzystywane jako naturalne antybiotyki. Leczono między innymi takie schorzenia jak polio, tyfus czy zakażenie gronkowcem;
- wspomogą pracę żołądka i jelit; pomogą  uporać się z biegunką a także złagodzić objawy zatrucia i infekcji pokarmowej;
- pozytywne oddziałują na naczynia krwionośne, uszczelniają ścianki, dzięki czemu naczynia stają się bardziej elastyczne i mocniejsze;
- działają niszcząco na zły cholesterol;
- niszczą wolne rodniki, pomagają uelastycznić skórę, wygładzić ją i nawilżyć, dlatego jagody są chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym;
- przed opalaniem także warto pamiętać o jagodach, których skład pomaga wytworzyć naturalny filtr przeciwko promieniowaniu słonecznemu;
- chronią gałkę oczną i siatkówkę oka.

A jak wykorzystać jagody w kuchni ? Jak tylko sobie zaplanujecie:) Zupy, sosy, nadzienia pierogów, knedli, desery a także owoce można przechować, zamrażając je.

Uwaga! Spieszcie się zrobić zapasy!:)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Cykl runo leśne lato: Jeżyna

Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)

Tylko kawa jest dobra na rozbudzenie?

I zaczęło się.. budzik dzwoni tradycyjnie o 05.00, a Ty budzisz się jakby w innej rzeczywistości niż kilka tygodni temu. Ciemno, zimno, na zewnątrz nie słychać jeszcze żadnych oznak życia. Jeszcze 5 minut... może będzie lepiej. Drzemka.. Budzisz się po 20 minutach i nagle...pośpiech, stres, jak tu włączyć tryb turbo aby wejść do świata żywych?

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Anna Huma - Nande