Cykl runo leśne lato: Jagoda

Kończymy cykl runa leśnego na lato piękną, okrąglutką, słodką jagodą. Z czym Wam się kojarzy jagoda? Mi osobiście pierogami z jagodami i śmietanką - niestety śmietanką - ale takie mam wspomnienia z dzieciństwa :) Dziś tę śmietankę można by zastąpić jogurtem naturalnym, ale to już nie byłyby smaki dzieciństwa ;) Drugie skojarzenie, które przychodzi mi na myśl... to niestety też słodycze ;) A dokładniej przepyszne, przecudowne jagodzianki z lokalnej cukierni z tradycjami ;) Już mi ślinka cieknie na samą myśl, jednak dziś skoncentrujemy się na wizerunku " bardziej fit" naszej jagody ;)


Polecani dietetycy

Jagody są owocami unikatowymi. Nie da się ich wyhodować  w żaden sposób, a jedynym naturalnym producentem czarnych jagód są lasy. Te ciemno granatowe, czasami nawet czarne kuleczki są owocami, które kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają w sobie witaminy A, B, C, PP oraz takie minerały jak: selen, cynk, mangan, miedź a także błonnik.

A co konkretnie jagody mogą podarować naszemu zdrowiu?
Przede wszystkim:
- jest to naturalny medykament na przeziębienie; jagody zawierają właściwości przeciwzapalne; napar z jagód zadziała przeciwbólowo a syrop z dodatkiem jagód pozwoli wyleczyć infekcje;
- wykazuje  działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne - trzeba pamiętać, że jagody w czasach kiedy możliwości medycyny były bardziej ograniczone niż obecnie, były wykorzystywane jako naturalne antybiotyki. Leczono między innymi takie schorzenia jak polio, tyfus czy zakażenie gronkowcem;
- wspomogą pracę żołądka i jelit; pomogą  uporać się z biegunką a także złagodzić objawy zatrucia i infekcji pokarmowej;
- pozytywne oddziałują na naczynia krwionośne, uszczelniają ścianki, dzięki czemu naczynia stają się bardziej elastyczne i mocniejsze;
- działają niszcząco na zły cholesterol;
- niszczą wolne rodniki, pomagają uelastycznić skórę, wygładzić ją i nawilżyć, dlatego jagody są chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym;
- przed opalaniem także warto pamiętać o jagodach, których skład pomaga wytworzyć naturalny filtr przeciwko promieniowaniu słonecznemu;
- chronią gałkę oczną i siatkówkę oka.

A jak wykorzystać jagody w kuchni ? Jak tylko sobie zaplanujecie:) Zupy, sosy, nadzienia pierogów, knedli, desery a także owoce można przechować, zamrażając je.

Uwaga! Spieszcie się zrobić zapasy!:)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Co dobrego można przygotować z dyni?

Tak naprawdę bardzo dużo ciekawych i smacznych potraw :) . W związku z tym, że sezon dyniowy w pełni warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Dynię podawać możemy w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie. Oto kilka pomysłów:

Jak nie przytyć w ferie? (część 2. )

Regularność posiłków to jednak nie wszystko. W czasie zimowego wypoczynku powinniśmy trzymać się także innych zasad, dzięki którym dbanie o linie w czasie ferii będzie znacznie prostsze :)

Alkoholowy zawrót głowy - przedstawiamy fakty, obalamy mity

Za nami pierwsze majowe grille, otwarcia sezonu i dobra zabawa w promieniach wiosennego słońca.
Czas świętowania dopiero się rozpoczyna jednak czym jest uczta bez symbolicznego toastu wzniesionego kieliszkiem wina, kolorowym drinkiem czy innym trunkiem wysokoprocentowym?

Małgorzata Łyżniak
Dieta w niecodziennym wydaniu
Dieta w niecodziennym wydaniu