
Dietetyk kliniczny specjalizuje się w opracowywaniu planów żywieniowych dostosowanych do stanu zdrowia pacjenta. Jego działania koncentrują się nie tylko na bilansie energetycznym, ale również na kontrolowaniu podaży makro- i mikroskładników w kontekście chorób towarzyszących. W praktyce oznacza to konieczność dostosowania jadłospisu m.in. przy nadciśnieniu tętniczym, insulinooporności, chorobach tarczycy, zespołach zapalnych jelit czy zaburzeniach lipidowych. Podejście to różni się od standardowego układania diety redukcyjnej, ponieważ uwzględnia dane kliniczne i wyniki badań laboratoryjnych.
Wizyta u dietetyka klinicznego zwykle rozpoczyna się od wywiadu zdrowotnego, oceny parametrów antropometrycznych oraz przeglądu dokumentacji medycznej. Na tej podstawie formułowane są zalecenia żywieniowe oraz ustalany jest plan postępowania. Dietetyk może także zlecić dodatkowe badania lub wskazać potrzebę konsultacji z lekarzem specjalistą. Dzięki takiemu podejściu możliwe jest przygotowanie jadłospisu, który nie tylko wspiera redukcję masy ciała, ale jest również zgodny z zaleceniami terapeutycznymi dotyczącymi chorób przewlekłych.
W pracy dietetyka klinicznego ważną rolę odgrywa regularna kontrola efektów wprowadzonych zmian. Odbywa się to poprzez pomiary masy ciała, składu ciała (np. za pomocą bioimpedancji), analizę dzienniczków żywieniowych oraz ocenę samopoczucia i wyników badań pacjenta. Monitorowanie nie ogranicza się do oceny spadku masy ciała, ale obejmuje również analizę wskaźników metabolicznych, takich jak glukoza, lipidogram czy poziom hormonów tarczycy. Dietetyk kliniczny może modyfikować zalecenia w zależności od reakcji organizmu, tolerancji dietetycznej oraz zmieniających się potrzeb zdrowotnych.
Podjęcie decyzji o wejściu w projekt dieta jest dla nas jeszcze często ogromnym wyzwaniem, stresem i obawą związaną z tym, że nie podołamy, nie będzie efektu, a jo-jo zaskoczy nas szybciej, niż ktokolwiek i kiedykolwiek brał to pod uwagę. Należy zacząć od samego początku - dieta to nic wstydliwego. To jedynie klucz do dobrego zdrowia, samopoczucia i szczupłej sylwetki.
Mało kto z nas wie, że aby zaznać pełni szczęścia a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy skoncentrować się na miejscu w naszym ciele, gdzie wytwarzane jest aż 90-95% serotoniny czyli hormonu szczęścia. Na pytanie, jakie to miejsce, większość z nas odpowiedziałaby, że mózg. Nic bardziej mylnego:) Prawidłową odpowiedzią są jelita. Zaskoczeni? :) Jeśli tak, to sprawdźmy, co dokładnie dzieje się w jelitach, jak o nie zadbać dzięki diecie aby osiągnąć niebiański wymiar szczęścia, zdrowia i dobrego samopoczucia.
Posiłki muszą być spożywane regularnie, począwszy od zdrowego, pełnowartościowego śniadania, aby zapewnić organizmowi materiał do pracy na cały dzień, nie powodując zbędnego odkładania tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Jak powinno wyglądać śniadanie i co zrobić, kiedy rano nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku?