Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)


Polecani dietetycy

Katarzyna Gryska: Kim chciałaś być planując swoją przyszłość w dzieciństwie? :)

Jolanta Czepułkowska: Każdy etap mojego dzieciństwa to inny pomysł na przyszłość. Pamiętam moment, gdy bardzo interesowało mnie aktorstwo. Brałam udział w niemal każdym przedszkolnym i szkolnym przedstawieniu;) Jednak z biegiem czasu i wzrostem świadomości otaczającego mnie świata, chciałam zostać lekarzem bez granic. Nieść pomoc ludziom z najbiedniejszych regionów naszego globu. Ta myśl towarzyszyła mi również podczas studiów z dietetyki. Wyjazd do Azji lub Afryki w charakterze wolontariusza. Była to jednak bardzo trudna do podjęcia decyzja. Ostatecznie szalę przeważył strach przed rozłąką z rodziną i przyjaciółmi.


Każdy człowiek w pewnym momencie życia musi podjąć decyzję, jaki kierunek zawodowy wybrać. Co determinowało Twój wybór o zostaniu specjalistą z zakresu zdrowego żywienia?

Zawsze chciałam wykonywać pracę, która służyłaby innym ludziom. Wiedziałam, że chcę iść w kierunku medycznym. Jednocześnie w tym czasie, gdy musiałam zdecydować się na wybór studiów, dużo mówiło się o tym, jak wielkim problemem są choroby dieto-zależne. Czyli schorzenia, na których wystąpienie de facto mamy wpływ. Potrzebna jest jednak świadomość społeczeństwa dotycząca prawidłowego stylu życia, rzetelna wiedza przekazywana przez specjalistów zakresu zdrowego żywienia. Postanowiłam
zostać jednym z nich.

Z zawodu jesteś dietetykiem, ale ukończyłaś także kierunek psychodietetyka. Skąd pomysł na połączenie tych dwóch dziedzin? Czyżby zainteresowanie psychologią było na tyle silne, że postanowiłaś połączyć te obszary na polu zawodowym?

Rozpoczynając pracę z pacjentami jako dietetyk zauważyłam, że nie zawsze wystarczy dobrze zbilansowany jadłospis i zaplanowanie aktywności fizycznej. Często problemy żywieniowe pacjentów mają swoje źródło w psychice, a wtedy nawet najlepiej dobrana dieta bez odpowiedniego podejścia psychologicznego nie pomoże.

Komu i w jakich problemach może pomóc psychodietetyk?

Czasami mam wrażenie, że psychodietetyk jest mylony z psychologiem lub psychoterapeutą. Dla mnie psychodietetyk to po prostu dietetyk, który poszerzył swoją wiedzę o aspekt psychologiczny. Ma świadomość, że wybory żywieniowe często determinowane są przez emocje. Wie, że wiele chorób
żywieniowo-zależnych ma swoje podłoże w psychice. Psychodietetyk potrafi spojrzeć na pacjenta wielowymiarowo, holistycznie, a tym samym lepiej ?wczuć się? w jego problem.

Czy Twoim zdaniem każdy specjalista z zakresu żywienia powinien posiadać wiedzę z psychodietetyki? Czy jest to element niezbędny do wykonywania zawodu dietetyka?

Myślę, że żaden dietetyk nie powinien ignorować sfery psychologicznej swoich pacjentów i skupiać się wyłącznie na ?suchym? przekazaniu wiedzy dietetycznej. Natomiast nie uważam, że wszyscy dietetycy powinni skończyć studia podyplomowe z psychodietetyki. Pamiętajmy, że na samych studiach licencjackich i magisterskich z dietetyki jest sporo psychologii. Przynajmniej za moich czasów tak było.

Rzeczowa, merytoryczna, słuchająca, z odpowiednim podejściem, przemiła, kompetentna ... i tak mogłabym jeszcze długo wymieniać. Wszystko to są opinie pacjentów o Tobie. Co Twoim zdaniem powinno cechować dobrego specjalistę z zakresu zdrowego żywienia i co dla Ciebie jest ważne w pracy z Pacjentem?

Empatia, umiejętność słuchania i otwartość na problemy i potrzeby pacjentów ? to są cechy dobrego specjalisty wg mnie. Najważniejsza w pracy z pacjentem jest dobra komunikacja. Umiejętność efektywnej
interakcji z drugim człowiekiem.

Ukończyłaś kurs "Żywienie w onkologii". Czy uważasz, że pacjent onkologiczny ma dobre wsparcie naszego systemu zdrowia w zakresie zasad właściwego żywienia w chorobie nowotworowej? Gdzie taką wiedzę niezbędną do walki z chorobą, łagodzenia jej przebiegu, wyleczenia można zdobyć?

Niestety obecny system opieki zdrowotnej nie wspiera pacjentów onkologicznych w zakresie zasad właściwego żywienia w chorobie nowotworowej. Rzadko można spotkać dietetyka klinicznego na oddziale
onkologicznym. W zasadzie pozostaje tylko prywatny sektor usług dietetycznych. Tutaj radziłabym pacjentom wybór dietetyka, który specjalizuje się właśnie w nowotworach i ma w tym zakresie
udokumentowane doświadczenie.

Prowadziłaś warsztaty i szkolenia, których celem jest edukacja z zakresu zdrowego żywienia. Jaka jest Twoja ocena świadomości i wiedzy naszego społeczeństwa w zakresie diety, prawidłowych nawyków żywieniowych, zdrowego odżywiania?


Myślę, że jako społeczeństwo jesteśmy bardzo pogubieni w tym zakresie. Wszyscy mamy dostęp do Internetu, telewizji, gazet skąd czerpiemy wiedzę również z zakresu żywienia. Niestety nie umiemy odróżnić rzetelnych, naukowych faktów od nieprawdziwych informacji. Jest to oczywiście zrozumiałe. Ważne jest jednak to, żeby zweryfikować swoją wiedzę u specjalisty z zakresu żywienia.

Kontrowersyjny wegetarianizm - czy to zdrowe zdaniem dietetyka?

Według deklaracji Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego ?Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców?. Absolutnie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Trzeba jednak bardzo podkreślić, że tylko dobrze zbilansowane diety roślinne są bezpieczne dla naszego zdrowia. Nie wystarczy tylko wykluczyć mięsa ze swojego jadłospisu. Trzeba wiedzieć, czym to mięso w diecie zastąpić. W jaki sposób komponować posiłki. A do tego wymagana jest już specjalistyczna wiedza dietetyczna. Dlatego zachęcam wszystkie osoby, które chciałyby przejść na wegetarianizm, żeby robiły to świadomie, z pomocą specjalisty. Najpierw wiedza, potem działanie. Z badań wynika, że dobrze zaplanowana dieta wegetariańska wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju wielu chorób m.in. otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Ja również dwa lata temu zdecydowałam się na wykluczenie mięsa z mojej diety.

Jest zima,to musi być zimno :) To znany tekst z polskiej komedii z lat 80-tych. Jednak czy właśnie zimą powinny znaleźć się w naszej diecie jakieś konkretne produkty, aby nie marznąć i dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych, które pomogą nam przetrwać ten trudny,zimowy czas?

Zima to czas wzmożonych infekcji dlatego w tym okresie przede wszystkim powinniśmy dbać o naszą odporność. Dieta, która ma wzmocnić system immunologiczny powinna być bogata w witaminy, minerały i
przeciwutleniacze, które znajdziemy w warzywach i owocach. W tym czasie w naszym menu nie powinno zabraknąć cennych źródeł witaminy C, którą znajdziemy m.in. w papryce, brokułach, cytrusach, soku z dzikiej róży czy czarnego bzu. Beta-karoten obecny np. w dyni i marchewce. Nie możemy zapominać również o kiszonkach oraz mlecznych produktach fermentowanych wspomagających naszą florę bakteryjną. Pamiętajmy również o dodawaniu czosnku i cebuli do naszych potraw. Jedzmy dwa razy w tygodniku ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. One również wzmocnią naszą odporność.

Czy Twoim zdaniem " podatek od cukru" jest dobrym pomysłem, a tym samym właściwym kierunkiem walki z szerzącą się w zastraszającym tempie otyłością?

Osobiście uważam, że wprowadzenie takiego podatku nie przełoży się na zmniejszenie czy zahamowanie tempa rozwoju otyłości. W niektórych krajach już wprowadzono takie rozwiązanie i raczej nie dało oczekiwanych rezultatów. Moim zdaniem tylko szerokie działania edukacyjne prowadzone w naszym społeczeństwie oraz świadoma zmiana nawyków żywieniowych mogą przynieść korzyści.

Jak skutecznie przeciwdziałać chorobie XXI wieku, jaką jest otyłość?

Tak, jak wcześniej wspomniałam według mnie kluczem do sukcesu jest edukacja. Uświadamianie społeczeństwa jak dużym zagrożeniem dla zdrowia są nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Do czego może doprowadzić ignorowanie tego problemu i jednocześnie wskazywanie właściwej ?dietetycznej drogi?.  Taką edukację należy rozpocząć już od najmłodszych lat.

Jedzenie to leczenie - prawda to czy fałsz?

Rozpatrując to stwierdzenie w kontekście chorób dieto-zależnych zdecydowanie prawda.

Jakie grzechy najczęściej popełniają Pacjenci będąc na diecie? Co jest największą pokusą?

Grzechów jest wiele:) Pomijanie posiłków, zapominanie o prawidłowym nawadnianiu organizmu, podjadanie słodkich przekąsek. Myślę jednak, że największym błędem, jaki zdarza się popełniać Pacjentom
podczas całego procesu redukcji masy ciała jest zapominanie o etapie wychodzenia z diety. Dla wielu osób osiągnięcie docelowej masy ciała jest celem samym w sobie. Zapominają, że najważniejsze powinno być
utrzymanie wymarzonej wagi, a żeby tak się stało należy przeprowadzić etap stabilizacji masy ciała.

Czy sukces dietetyczny można zaplanować? Jak zainspirować innych do dbałości o własne zdrowie i szczupłą sylwetkę?

Drogą do sukcesu jest zawsze właściwe planowanie. Należy zacząć od ustalenia realnych i mierzalnych celów dietetycznych. Kolejnym krokiem jest zaplanowanie konkretnych działań, które mają nas do naszych celów przybliżyć. Ich stopniowa realizacja będzie motywować do dalszej pracy.

Czy zdrowe żywienie to moda, styl życia czy konieczność?

Zdecydowanie zdrowe żywienie należy rozumieć jako element właściwego stylu życia.


Co to znaczy mądre, skuteczne i bezpieczne odchudzanie?

Przede wszystkim jest to odchudzanie pod kontrolą specjalisty. Proces redukcji masy ciała musi być dostosowany do stanu zdrowia pacjenta jego indywidualnych parametrów takich jak: wiek, płeć, wyjściowa masa ciała, wzrost itd. Na podstawie tych informacji dietetyk jest w stanie ustalić właściwą kaloryczność samej diety. Jest to jeden z najważniejszych elementów determinujących skuteczność i bezpieczeństwo odchudzania. Często spotykam się z Pacjentami, którzy próbowali schudnąć ?na własną rękę? stosując bardzo restrykcyjne diety chcąc uzyskać szybki efekt. Niestety jest to duży błąd gdyż takie metody mogą doprowadzić do wielu niedoborów pokarmowych, a także spowalniają metabolizm. Efektem tego typu diet jest również efekt jo-jo więc w gruncie rzeczy cały wysiłek idzie na marne. Myślę, że nie warto eksperymentować z własnym zdrowiem. Bezpieczne odchudzanie wymaga czasu i cierpliwości, ale daje trwałe rezultaty.

Jaka jest Twoja zawodowa motywacja?

Moją zawodową motywacją są przede wszystkim zadowoleni Pacjenci, którym udało się wytrwać do końca i osiągnąć wymarzony cel:)

Dokończ zdania:

- Każdy dzień zaczynam od: śniadania:)

- Gdy potrzebuję energii to
: idę na spacer z moim energetycznym
pupilem:)

- Doskonała metoda na relaks to: cisza i dobra książka

- Najlepszym sposobem na chandrę jest: gorąca czekolada

- Gdy budzę się rano, myślę, że
: zaspałam:)

- Wymarzone miejsce na spędzenie wakacji: to miejsce nie jest ważne,
ważni są ludzie

- Najlepsza książka jaką przeczytałam to:
wszystkie książki Charlotte Link

- Mój ulubiony sport to
: nie mam ulubionego

- Najbardziej ulubione danie to: krewetki w sosie winnym

- Marzę o:
wyjeździe na Filipiny :)


K.G.:
Piękne marzenie;) Widoki zapierające dech w piersiach, bezkres lazurowej wody, nieodkryte wyspy będące perełką filipińskiego krajobrazu ;)I to co ważne - człowiek po przebudzeniu wcale nie myśli, że ... zaspał...a tylko tyle, że jest w raju ;)) Dziękuję za poświęcony czas :) Trzymam kciuki za podróże małe i duże, a także życzę wielu sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym ;)


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta a wakacje all inclusive

Osoby dbające o szczupłą sylwetkę często obawiają się wyjazdów o charakterze all-inclusive, upatrując w nich zaprzepaszczenia wielomiesięcznych starań o niższą masę ciała. Czy słusznie?

22 marzec - Światowy Dzień Wody

Jest to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ rezolucją z 22 grudnia 1992, które jest odchodzone co roku 22 marca.

Powołane zostało w czasie konferencji "Szczyt Ziemi 1992 (UNCED)" w Rio de Janeiro w Brazylii, w ramach Agendy 21. Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Ideą obchodów jest uświadomienie państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną.

Ciastka owsiane oraz produkty typu fit – co tak naprawdę się w nich kryje?

Widząc na półkach w sklepie ciastka owsiane, produkty typu light czy ,,fit’’ batony sięgamy po nie z myślą, że nie zgrzeszyliśmy. Często natomiast okazuje się, że produkty te mają obniżoną zawartość tłuszczu rekompensując to znacznie większą ilością cukru w składzie.

Elżbieta Gmurczyk
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?