Sposoby na walkę ze słodyczami

Kłopoty ze słodyczami dotyczą chyba każdego z nas. "Za dużo. Za mało. Za często. Za późno.: Jak sobie z tym poradzić?



Polecani dietetycy

1. Na początek warto postarać się trochę "odsłodzić". Zmobilizować się i zrobić sobie dłuższą, przynajmniej kilkutygodniową przerwę od wszelkich słodyczy. Jednak to nie wszystko. Warto, aby odstawieniu słodyczy towarzyszyło również zaprzestanie słodzenia napojów, odstawienie słodkich soków i napojów, a nawet rezygnacja z posiłków składających się z samych owoców, zwłaszcza tych najbardziej słodkich. Takie działanie sprawi, że próg odczuwania słodkiego smaku obniży się i łatwiej będzie nam zapanować nad jedzeniem słodyczy.

2. Kolejnym ważnym elementem walki z problemami ze słodyczami jest zaprzestanie ich kupowania oraz pozbycie się z domu wszelkich zapasów. Takie radykalne podejście może nie być najlepiej przyjęte przez innych domowników, jednak warto tak postąpić również dla zdrowia pozostałych. Zachcianki na "coś słodkiego" można natomiast zaspokajać celebrując niezbyt częste wyjścia do cukierni, kawiarni, na lody.

3. Jeżeli zależy nam na skutecznej walce z nadmiarem i/lub niekiedy zupełnie niepotrzebnym jedzeniem słodyczy to ważne jest, aby nigdy nie chodzić na zakupy będąc głodnym. Sprawdzone jest, że wiele niepotrzebnych produktów trafia wówczas do naszego koszyka, w tym prawie zawsze-słodyczy. Warto również walcząc z samym sobą, pomimo wielkiej ochoty, zacząć posiłek od słonych produktów, słodycz pozostawić na koniec. Jest szansa że odroczymy wówczas jego zjedzenie lub przynajmniej zjemy mniej.

4. Często problemy ze słodyczami wiążą się z tym, że sięgamy po nie z głodu i braku innych, zorganizowanych posiłków, np. lunchu w pracy czy kolacji po całym dniu poza domem. Rządzi nami wówczas poza preferencjami smaku słodkiego, pewna przypadkowość i wygoda. Tymczasem zaplanowanie i zorganizowanie pełnowartościowych regularnych posiłków mogłoby w dużym stopniu pomóc w tej walce.

Nie zawsze jednak trzeba całkowicie wyrzekać się przyjemności jaką są słodycze. Bardzo ważne jest jednak okiełznanie własnych zachowań związanych z ich jedzeniem. Jeśli zatem, np. poważnym kłopotem są dla nas domowe ciasta to poza prostym doradzaniem, aby zaprzestać ich wypieku, sugeruję również, aby piec mniej. Pół, a nawet jeszcze mniejszą część.


Pozostałe po przyjęciu ciasto, trzeba rozdać gościom. Same wypieki warto modyfikować i szukać bardziej zdrowotnych pomysłów na ciasta, w których zastąpimy jasną mąkę-mąką pełnoziarnistą, zmniejszymy ilość cukru lub zastąpimy ksylitolem lub suszonymi daktylami, dodamy płatków owsianych, otrębów, orzechów lub nasion, użyjemy warzyw (marchwi, dyni, szpinaku, ciecierzycy). Musimy też starać się wybierać "zdrowsze słodycze", np. gorzką czekoladę dobrej jakości, czekoladę z orzechami zamiast z nadzieniem, owsiane, domowe ciasteczka, dobrej jakości biszkopty i herbatniki.

Powodzenia!

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta a PRL :)

Dzisiaj nie będzie wcale fit, wręcz odwrotnie :) Czasy PRL-u, czy ktoś je pamięta? ;) Za kilka dni powitamy kalendarzową jesień, a co za tym idzie pewnie finalne ochłodzenie, spadek temperatury, więc gromkie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół z restauracyjnych ogródków przeniosą się w zacisze domowe :)

Od czego zacząć odchudzanie?

2 września na całym świecie obchodziliśmy Dzień Dużego Rozmiaru. To dobra okazja, aby głębiej zastanowić się nad swoimi krągłościami i podjąć decyzję o odchudzaniu :) 

Czas na bób!

Są i tacy, którzy nigdy nie jedli tego pożywnego zielonego warzywa a są i tacy, którzy o nim wcale nie słyszeli. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć go do diety a kto powinien uważać i wystrzegać się tego warzywa? Sprawdźmy :) Sezon na bób czas zacząć!:)

Aleksandra Gazi