Czego nie powinni jeść cukrzycy?

Prawidłowo skomponowana dieta jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy. Chroni nie tylko przed wahaniami glukozy we krwi, ale zmniejsza również ryzyko występowania groźnych przewlekłych powikłań cukrzycy, m.in. retinopatii, nefropatii czy zespołu stopy cukrzycowej.



Polecani dietetycy

Ogólnie rzecz biorąc, dieta w cukrzycy opiera się na zasadach zdrowego żywienia, które są kierowane również dla zdrowych osób. Dodatkowo jednak należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj i ilość spożywanych węglowodanów.

Według najnowszych zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, węglowodany ogółem powinny stanowić około 45% wartości energetycznej diety. Źródłem węglowodanów w diecie cukrzyka powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe czyli pieczywo z pełnego przemiału, ryż brązowy, makarony razowe oraz kasze, szczególnie gruboziarniste. Produkty te zawierają niższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi.

Należy natomiast wykluczyć lub przynajmniej ograniczyć spożycie cukrów prostych, których źródłem są: słodycze, ciasta, pieczywo cukiernicze, dżemy, marmolady, powidła, słodkie napoje, a także miód.

Dodatkowo należy ograniczyć spożycie owoców do około dwóch porcji dziennie, również ze względu na dużą zawartość fruktozy czyli cukru prostego.

Cukrzycy powinni również stronić od alkoholu, gdyż ogranicza on uwalnianie glukozy z wątroby, a to może doprowadzić do niebezpiecznego spadku glukozy we krwi.
Pomimo ogólnych zaleceń żywieniowych, którymi powinni kierować się cukrzycy, najlepsze efekty terapeutyczne przynosi dieta indywidulanie dostosowana do danego pacjenta. Dietetyk uwzględnia wówczas parametry, takie jak: wiek, płeć, tryb życia, aktywność fizyczną, sposób leczenia cukrzycy, choroby współistniejące, a także preferencje kulinarne. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że pacjent wdroży w życie właściwy sposób żywienia i zminimalizuje ryzyko rozwoju powikłań cukrzycowych.
Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Mleko w diecie osób z chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy

Jednym z głównych założeń diety dla osób z chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy jest zwiększona ilość białka pełnowartościowego w ich jadłospisie. Białko to znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, do których oczywiście zaliczamy mleko i jego przetwory. Czy wyłączyć je z diety, czy wręcz odwrotnie pozostawić w niej, mając problemy z tarczycą? Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Sokowy szał!

Sok...warzywny, owocowy,  z przyprawami, orzeźwiający.. a może po prostu zdrowy? Soki to ważny element diety, który dostarcza wielu witamin i korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sok jest źródłem tej pełnowartościowej witalności zamkniętej najczęściej w kartonie lub butelce.

Dlaczego warto stawiać na polskie produkty?

Jednym z najważniejszych powodów, dla których powinniśmy wybierać polskie produkty, polskich producentów, polskie marki jest fakt, że wspieramy dzięki temu rodzimą gospodarkę.

Jolanta Czepułkowska
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego