Owocowy zawrót głowy

Zdrowe, kolorowe, soczyste owoce pachnące słońcem, latem, dobrym, wakacyjnym nastrojem :) Korzystajmy z takich dobrodziejstw, póki sezon w pełni:) Nie ma lepszego okresu, by dostarczyć sobie zdrowe, dobre, witaminowe kalorie z natury :) Pamiętajmy o różnorodności i odpowiednim zbilansowaniu a nasze ciało i dusza trafią do owocowego raju;) A jak trafić na właściwy tor? :)



Polecani dietetycy

 
Truskawkowe królestwo
To ostatnie dni aby skorzystać z cudownych właściwości świeżych truskawek. Owoce te w 100 g zawierają 82 mg witaminy C. Taka porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na kwas askorbinowy, który wpływa pozytywnie na układ krwionośny, chroni m.in. przed chorobami nowotworowymi, osteoporozą, depresją.Wzmacnia odporność, skraca czas choroby, przyspiesza gojenie ran, chroni dziąsła i uzębienie. W truskawkach kryje się także witamina A chroniąca nasz wzrok i poprawiająca stan skóry. Spożywając truskawki dodatkowo dostarczamy sobie witaminę B6, E i K.
 
W malinowym chruśniaku
W malinowym chruśniaku kryją się aromatyczne owoce z rodziny pestkowców mające różowatą barwę. Podobnie, jak truskawki są dobrym, choć mniejszym źródłem witaminy C a także E, B1, B2, B6. Maliny są często wykorzystywane jako naturalny sposób na przeziębienie, obniżają temperaturę poprzez oddziaływanie na gruczoły potowe. Syropy z malin lub napary także z liści tego owocu są często podawane przy leczeniu chorób bakteryjnych i wirusowych a także sprawdzają się w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, mogą przyczynić się do zniwelowania bólu miesiączkowego czy mdłości i towarzyszących dolegliwości w okresie ciąży. Latem jedzmy świeże owoce a na zimę przygotujmy naturalne soki malinowe do herbaty i syropy na grypowe niedyspozycje.
 
Czereśnie wygrzane słońcem

Czereśni odmian wiele i podobnie jest z zwartością witamin w tych owocach. Witamina C, A, grupa B także jest aktywna w składzie czereśni. Są one naturalnym energetykiem, więc spożywając je dostarczamy sobie dodatkową siłę i witalność :) Co więcej, w przypadku problemów z wątrobą czy przemianą materii, czereśnie mogą wspomóc proces regeneracyjno - naprawczy, więc warto po nie sięgnąć. Pamiętajmy tylko, że w tym przypadku kaloryczność jest zdecydowanie większa niż w truskawkach czy malinach, więc należy zaplanować odpowiednią ilość czereśniowej przyjemności w letnim menu :)
 
Jagodowy bór czyli na jagody
Sezon na jagody nie jest długi, więc w lipcu warto poszukiwać na lokalnych straganach kobiałek wypełnionych tymi owocami. Są źródłem witaminy C,A,B, PP. Dzięki swoim właściwościom mogą przyczynić się do zapobiegania nowotworom m.in. piersi, wątroby, jednak przede wszystkim słyną z szerokiego dobrodziejstwa dla jednego ze zmysłów - wzroku. Poprawiają widzenie, pomagają odciążyć wzrok po wielogodzinnej biurowej pracy przy komputerze, są wykorzystywane w leczeniu schorzeń siatkówki i mają bardzo szerokie zastosowanie w suplementach i preparatach okulistycznych.
 
Porzeczkowy szlak witaminy C
Czarna porzeczka przoduje w zawartości witaminy C na wakacyjnej mapie letnich owoców. Spożycie 100 g porzeczek pokrywa ponad dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Smak nieco kwaskowy niekoniecznie może przypaść wszystkim do gustu ale chcąc zadbać o własne zdrowie, powinniśmy pokusić się o spróbowanie tego witaminowego cudu. Porzeczki działają także przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, a także obniżają poziom cukru.
Chcesz być zdrowy? Jedz porzeczki! :)
 
Dla kontrastu
Dla kontrastu - arbuz - zielona z zewnątrz, a w środku czerwona, duża okrągła kula, naszprycowana małymi czarnymi pestkami:) Witamin za wiele nie ma, ale niewątpliwie jest symbolem lata:) Działa moczopędnie z uwagi na dużą zawartość wody, a także wykazuje właściwości antynowotworowe i hamuje proces starzenia.
Nie zapomnijmy zatem o tak wspaniałym deserze na upalne popołudnia :)
 
Owocowego dnia! :))
 

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Truskawki dla zdrowia i urody

Prozdrowotne właściwości truskawek znane są od dawna. Wszystko za sprawą bogactwa witamin i składników mineralnych, którymi truskawki mogą się pochwalić. Dostarczają między innymi potas, magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.

Sokowy szał!

Sok...warzywny, owocowy,  z przyprawami, orzeźwiający.. a może po prostu zdrowy? Soki to ważny element diety, który dostarcza wielu witamin i korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sok jest źródłem tej pełnowartościowej witalności zamkniętej najczęściej w kartonie lub butelce.

Jak zachować lato w lodówce? - o mrożeniu słów kilka

Warzywa, owoce, ich smak i zapach ? jednym słowem lato :). Za kilka miesięcy zatęsknimy za tym wszystkim. Co wtedy?

Jolanta Czepułkowska
Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?
Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?