Zdrowe koktajle z owoców sezonowych - przepisy

W sezonie letnim sady i ogrody dostarczają nam mnóstwo pysznych owoców, z których możemy przygotować smaczne koktajle – są one źródłem sił witalnych i orzeźwienia w upalne dni. Koktajle doskonale sprawdzą się również w roli pełnowartościowych dietetycznych przekąsek. Oto dwa proste przepisy!


Polecani dietetycy

Koktajl z owoców leśnych
Owoce leśne, takie jak borówki, jagody, jeżyny to popularne składniki koktajli.  Zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników. W borówkach znajdziemy witaminę A, B oraz C, a do tego fosfor, magnez, wapń i potas. Podobne właściwości mają jeżyny, które wyróżniają się dodatkowo wysoką zawartością witaminy E. Z kolei mleko sojowe i jogurt naturalny odpowiadają za podaż białka.

Potrzebujemy:
- pół szklanki jeżyn,
- pół szklanki borówek,
- szklanka jogurtu naturalnego/szklanka mleka sojowego,
- łyżeczka miodu

Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Wszystkie składniki wystarczy zblendować. W upalne dni można dodać kilka kostek lodu.

Koktajl malinowo – miętowy
Owoce sezonowe to także maliny. Maliny wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, jak również wapnia. Kefir stanowi idealną dawkę białka, wywiera również korzystny wpływ na układ trawienny i florę bakteryjną jelit. Mięta odpowiada za orzeźwienie, natomiast miód to propozycja dla osób, które potrzebują jeszcze większej dawki naturalnej słodyczy.

Potrzebujemy:
- szklanka świeżych malin,
- kilka liści mięty,
- szklanka kefiru,
- opcjonalnie odrobina miodu


Autor:

Podobne artykuły

Domowe sposoby na przeziębienie

Długo się nie zastanawiałam o czym napisać kolejny post, bo tak na prawdę temat pisze się sam. Za oknem deszcz, spadek temperatury o10 stopni, wiatr i przeziębienie gotowe. Miejsc u lekarzy brakuje więc postanowiłam przypomnieć Wam  jakimi naturalnymi sposobami można pomóc sobie w chorobie, po jakie metody sięgały nasze babcie aby zwalczyć wirusy i bakterie w naszym organizmie, niekoniecznie sięgając po antybiotyki. Przegląd czas zacząć :)

Poznaj swojego dietetyka - Anna Huma-Nande

Cykl wywiadów " Poznaj swojego dietetyka" doczekał się rozmowy z niezwykle skutecznym specjalistą z zakresu zdrowego żywienia. Pełna optymizmu, radości do życia i uśmiechu przekazuje najcenniejszą wiedzę z obszaru dietetyki, aby wspólnie ze swoimi pacjentami zdobywać laury zwycięstwa :) "Przepisuje dietetyczne recepty a może nawet "tajemne receptury" aby długo cieszyć się szczupłą sylwetką, dobrym nastrojem i wspaniałym zdrowiem oraz kondycją :) Poznajmy Anię ;)

Trele MORELE! :)

Na drzewach widać, że już się zielenią a za chwilę przybiorą swoją właściwą pomarańczową barwę z czerwonym rumieńcem lub też dojrzeją w promieniach słońca do barwy intensywnie żółtej. Są okrągłe, z pestką w środku, mniejsze niż brzoskwinia czy nektarynka. O czym mowa? O moreli rzecz jasna. Za chwilę zacznie się sezon na te owoce, więc podpowiadamy, co kryje w sobie morela, jakie ma właściwości zdrowotne, dlaczego warto je spożywać a także jak wykorzystać te owoce w domowym "przemyśle
gastronomicznym".

Elżbieta Gmurczyk