
Węgry to kraj, z którym papryka niewątpliwie się kojarzy. To właśnie tam w 1526 roku zaczęto uprawiać to warzywo a z czasem zrobiono z niego wizytówkę tego kraju i rozpromowano w Europie. Jednak papryka znana jest na świecie znacznie dłużej, bo już około 6000 lat temu była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Polski warzywo to dotarło dopiero pod koniec XVII wieku.
Dieta bez cukru zyskuje na popularności, a jej wpływ na zdrowie metaboliczne budzi coraz większe zainteresowanie. Potencjalne korzyści zdrowotne oraz rosnąca liczba badań naukowych analizujących związek między odżywianiem a chorobami metabolicznymi sprawiają, że temat staje się istotny dla wielu osób.
Przyprawa do piernika to mieszanka m.in. cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, ziela angielskiego, pieprzu, anyżu i kardamonu. Używana jest głównie do wypieków, w tym oczywiście piernika czy pierniczków ;)
Można ją jednak znaleźć również w innych przepisach. Gdzie?