Jak zorganizować zdrowe garden party?
Wakacji czas to słońca blask... a taki właśnie klimat sprzyja spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi :) Jak to na urlopową porę przystało - leniwy relaks w zaciszu przydomowego ogrodu doskonale sprawdzi się w postaci... weekendowego Garden Party :) Bo czemu by nie pocelebrować chwili wolnego i nie zaprosić najbliższych na wieczorne odprężenie i trochę rozrywki na świeżym powietrzu? :) A jak zorganizować takie przyjęcie, aby było nie tylko miło, ale i zdrowo? Podpowiemy! :))
Na pewno trzeba zadbać o nastrój :) Świece, lampiony, które rozbłysną wieczorową porą wokół centralnego miejsca biesiadowania to podstawa. Do tego wygodne krzesła, fotele koniecznie z pledem lub innym kocem na chłodniejszą noc :) A co oprócz tego? :) Zdrowe menu rzecz jasna :)
Naszym gościom możemy zaproponować szeroki wybór odżywczych i wartościowych przekąsek, które będą towarzyszyły kieliszkowi intensywnie cytrynowej lub arbuzowej lemoniady z miętą lub też po prostu kieliszkowi białego schłodzonego wina. Pozycją obowiązkową jest dekoracyjny dzban wody z letnimi owocami w środku.
Rozpoczynamy witaminowo - świeże, chrupiące warzywa pokrojone dekoracyjnie w słupki i podane z sosem jogurtowo - koperkowo- czosnkowym, zadowolą podniebienia uczestników ogrodowego przyjęcia. Mogą to być podane w przezroczystych szklankach marchewki, żółte, zielone, czerwone papryki, seler naciowy, ogórek, świeży brokuł czy pomidorek koktajlowy, które swoją tęczą kolorów będą zachęcać do zdrowego "podjadania". Można także ułożyć kompozycje warzywne w małych plastikowych kieliszkach, wypełnionych na dole dipem..wydaje się być to ciekawsza forma podania;)
Doskonałą przekąską na imprezę na świeżym powietrzu są także roladki z grillowanego bakłażana z serkiem ziołowym, śmietankowym lub chrzanowym. Aby dodać aromatu naszym fioletowym skarbom, przed rolowaniem bakłażana należy dodać świeżą i intensywną w smaku kolendrę. Orzeźwi i nada charakteru naszym rolkom :)
Greckie koreczki... brzmi smakowicie.. a co to takiego? Sałatka grecka w innym wydaniu ;) Na patyczek do szaszłyka nakładamy na przemian cherry tomato, czarną oliwkę, kostkę sera feta w zalewie ziołowej, plaster zielonego ogórka i gotowe! ;)
Kolejną pozycją w menu jest zielona sałata z awokado, pomidorkami cherry,czerwoną cebulą, ogórkiem i grillowaną piersią z kurczaka. Sos można dobrać zgodnie z własnym gustem kulinarnym, warunek jest tylko jeden - bazą dipu będzie jogurt naturalny :)
Czas na kontrę - buraczano-jaglana przyjemność - kotleciki. Naszym gościom proponujemy burgery wege przyrządzone z buraka i kaszy jaglanej z dodatkiem natki zielonej pietruszki i ziaren słonecznika. Kotleciki wkładamy w mini bułeczki do burgerów, które można wypiec samodzielnie. Doskonale smakują posypane z wierzchu czarnuszką i sezamem. Warto zaskoczyć najbliższych nie tylko smakiem, ale i domowymi wypiekami :)
Idąc dalej w bardzo popularny w ostatnim czasie handmade, zaryzykujmy domowesushi:) Możliwości jest wiele - nigiri, maki, uramaki, hosomaki i ...inne maki :) Ważne, żeby sushi przygotować z produktów świeżych i wysokiej jakości, szczególnie, że mamy do czynienia z rybami i owocami morza. Na pewno będzie zdrowo i kolorowo :)
Deser słodki czy nie słodki ? ;) Oryginalną formą słodkości na garden party będzie podanie tortu z arbuza :) Arbuza należy pokroić w średniej grubości plastry ,każdy krążek przekroić na kilka trójkątów i następnie przygotować porcje arbuzowego deseru zgodnie z własnym smakiem. Każdy trójkąt może być inny, będzie ciekawiej :) Wybierzmy do dekoracji naszych tortów ulubione owoce np. maliny, borówki, kiwi, całość polejmy sosem z jogurtu i posypmy prażonymi orzechami. Pycha! :)
A nie mówiłam, że będzie zdrowo ? :)
Letniego nastroju i dużej dawki dobrego humoru podczas weekendowych Garden Party! :)
Autor:
Katarzyna Gryska